Alle 25-vuotiaiden maksuttoman raskauden ehkäisyn kokeilu
Kokeilussa alle 25-vuotiaille nuorille tarjottiin maksutta raskauden ehkäisyvalmisteet sekä kattavasti raskaudenehkäisy- ja seksuaalineuvontaa sekä seksuaalikasvatukseen, seksitautien torjuntaan sekä hedelmällisyyden edistämiseen liittyvää neuvontaa.
Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa (10.12.2019) todettiin, että valtakunnallinen kokeilu maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille toteutetaan alueilla, joissa nuorten maksuton ehkäisy ei ole vielä käytössä tai joissa maksuttoman ehkäisyn toteuttamisessa on haasteita.
Kokeilu toteutettiin osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa, jolloin alueilla oli mahdollisuus kehittää ja yhtenäistää nuorille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluja. Tulevaisuuden sote-keskus -hanke on osa valtakunnallista sote-uudistusta.
Toimintaympäristönä oli Päijät-Hämeen hyvinvointialueen koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, äitiys- ja ehkäisyneuvolat sekä sovitut sote-keskukset.
Kokeilun alkaessa Päijät-Hämeen hyvinvointialueella ei ollut yhtenäistä raskaudenehkäisyneuvonnan mallia. Raskaudenehkäisyneuvontaa toteutettiin vaihtelevasti eri malleilla kunnasta ja palveluntarjoajasta riippuen. Myös palvelujen saatavuudessa sekä saavutettavuudessa on alueellisia eroja.
Päijät-Hämeessä maksutonta ehkäisyä ei ollut kokeilun alkaessa laajalti tarjolla.
Hanketiimiin palkattiin äitiys- ja ehkäisyneuvolan terveydenhoitaja viemään kokeilua eteenpäin. Hänen lisäkseen jo hanketiimissä toiminut terveydenhoitaja sekä asiantuntijalääkäri muodostivat yhdessä projektitiimin. Projektitiimin henkilöstö muuttui työtehtävien vaihtumisen myötä ja vuoden 2023 alusta tiimiin kuului 50-prosenttisella työajalla asiantuntijalääkäri ja 100-posenttisella työajalla sairaanhoitaja-seksuaalineuvoja.
Asiantuntijalääkärillä oli entuudestaan vankka osaaminen raskauden ehkäisystä sekä nuorten seksuaaliterveyden edistämisestä.
Projektitiimiä tuki ohjausryhmä sekä Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen palvelumuotoilija ja asiakasosallisuuskoordinaattori.
Asiakasosallisuuskoordinaattorin kautta kehittämiseen kytkeytyi myös kehittäjäasiakas.
Palvelutuotanto valitsi omista toimipisteistään edustajat yhteiseen kehittämisryhmään.
Kokeilun tavoitteena oli:
- parantaa nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä
- vähentää ei-toivottuja raskauksia ja raskaudenkeskeytyksiä sekä
- tätä kautta edistää nuorten hyvinvointia ja terveyttä ja vähentää inhimillistä kärsimystä
- lisätä ammattilaisten osaamista
- yhtenäistää raskauden ehkäisyasiakkaiden sekä raskaudenkeskeytysasiakkaiden hoitokäytäntöjä
- luoda yhtenäinen kirjaamis- ja tilastointikäytäntö palvelujen seurannan mahdollistamiseksi.
- valmisteisiin kuluvat kustannukset
- palvelujen käyttö: vastaanottokäynnit, puhelut, konsultaatiot, eriteltyinä hoitajien ja lääkäreiden osuus
- asiakaskokemuskyselyt keväällä 2023 ja syksyllä 2023
- Ehkäisyneuvonnan ammattilaiset (hoitajat & lääkärit) kootaan yhteiseen ehkäisyneuvonnan ammattilaisten Teams-verkostoon
- Ehkäisykäynneille luodaan yhtenäiset kirjaus- ja tilastointikäytänteet
- Ehkäisyneuvonnan ammattilaisilta kartoitetaan koulutustarpeita ja järjestetään tarvetta vastaavaa koulutusta verkostossa
- Projektitiimi jalkautuu nuorten pariin tekemään seksuaalikasvatustyötä (kouluille, nuorisotaloille)
- Ehkäisyneuvonnan prosessista tehdään IMS-prosessikuvaus osana YAMK-opinnäytetyötä
- Luodaan hyvinvointialueelle koko alueen kattava Seksitautien testaus ja hoito -prosessi sekä raskaudenkeskeytysprosessi
- Seksuaaliterveyden edistämisen ammattilaiset (seksuaalineuvojat ja seksuaaliterapeutit) kootaan yhteiseen Seksuaaliterveyden edistäminen -Teams-verkostoon
- Projektitiimi kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia seksuaalisuudesta ja seksuaalisuuden puheeksiottamisen merkityksestä osana asiakkaan kokonaisvaltaista hoitoa.
Asiakas on Päijät-Hämeessä oikeutettu maksuttomaan ehkäisyyn, kun hän on
- alle 25-vuotias
- asuu tai opiskelee Päijät-Hämeessä ja
- hänellä on tarve raskauden ehkäisyyn.
Lisäksi kondomeja ja suuseksisuojia sekä seksuaaliterveyteen liittyvää neuvontaa on tarjolla seksitautien ehkäisyyn kaikille sukupuolille riippumatta raskaudenehkäisyn tarpeesta.
Asiakasymmärrystä kerrytetään kokeilun aikana laaditun asiakasosallisuussuunnitelman mukaisesti, etenkin asiakasosallisuuskoordinaattorin ja kehittäjäasiakkaan avulla.
Projektitiimi on tutustunut niiden alueiden toimintamalleihin, joissa ratkaisu on jo käytössä (esim. Vantaa, Siun sote, Kymsote).