Alle 25-vuotiaiden maksuttoman raskauden ehkäisyn kokeilu

Kokeilussa alle 25-vuotiaille nuorille tarjottiin maksutta raskauden ehkäisyvalmisteet sekä kattavasti raskaudenehkäisy- ja seksuaalineuvontaa sekä seksuaalikasvatukseen, seksitautien torjuntaan sekä hedelmällisyyden edistämiseen liittyvää neuvontaa.

Toimintaympäristö **

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa (10.12.2019) todettiin, että valtakunnallinen kokeilu maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille toteutetaan alueilla, joissa nuorten maksuton ehkäisy ei ole vielä käytössä tai joissa maksuttoman ehkäisyn toteuttamisessa on haasteita.

Kokeilu toteutettiin osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa, jolloin alueilla oli mahdollisuus kehittää ja yhtenäistää nuorille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluja. Tulevaisuuden sote-keskus -hanke on osa valtakunnallista sote-uudistusta. 

Toimintaympäristönä oli Päijät-Hämeen hyvinvointialueen koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, äitiys- ja ehkäisyneuvolat sekä sovitut sote-keskukset.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kokeilun alkaessa Päijät-Hämeen hyvinvointialueella ei ollut yhtenäistä raskaudenehkäisyneuvonnan mallia. Raskaudenehkäisyneuvontaa toteutettiin vaihtelevasti eri malleilla kunnasta ja palveluntarjoajasta riippuen. Myös palvelujen saatavuudessa sekä saavutettavuudessa on alueellisia eroja.

Päijät-Hämeessä maksutonta ehkäisyä ei ollut kokeilun alkaessa laajalti tarjolla.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas: Tarve raskauden ehkäisyyn ja maksuttomiin ehkäisyvalmisteisiin. Tarve saada tasalaatuisia ja tasapuolisesti saavutettavissa olevia seksuaaliterveyspalveluja ja seksuaaliterveyteen liittyvää kattavaa neuvontaa.

Ammattilainen: Tarve yhtenäiselle ehkäisypalvelujen toimintamallille ja ohjeille. Tarve osallistua oman työnsä kehittämiseen yhdessä hyvinvointialueen muiden ehkäisyneuvonnan ammattilaisten kanssa.

Organisaatio: Tarve tarjota asiakkaille tasalaatuisia ja yhdenvertaisesti saavutettavissa olevia ehkäisyneuvonnan ja seksuaaliterveyden palveluja. Tarve yhdenmukaista ammattilaisten ohjeistuksia ja prosesseja.

Yhteiskunta: Tarve ehkäistä ei-toivottuja raskauksia ja seksitautitartuntoja mahdollisimman tehokkaasti ja siten vähentää sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksia ja vähentää inhimillistä kärsimystä.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Hanketiimiin palkattiin äitiys- ja ehkäisyneuvolan terveydenhoitaja viemään kokeilua eteenpäin. Hänen lisäkseen jo hanketiimissä toiminut terveydenhoitaja sekä asiantuntijalääkäri muodostivat yhdessä projektitiimin. Projektitiimin henkilöstö muuttui työtehtävien vaihtumisen myötä ja vuoden 2023 alusta tiimiin kuului 50-prosenttisella työajalla asiantuntijalääkäri ja 100-posenttisella työajalla sairaanhoitaja-seksuaalineuvoja.

Asiantuntijalääkärillä oli entuudestaan vankka osaaminen raskauden ehkäisystä sekä  nuorten seksuaaliterveyden edistämisestä.

Projektitiimiä tuki ohjausryhmä sekä Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen palvelumuotoilija ja asiakasosallisuuskoordinaattori. 

Asiakasosallisuuskoordinaattorin kautta kehittämiseen kytkeytyi myös kehittäjäasiakas.

Palvelutuotanto valitsi omista toimipisteistään edustajat yhteiseen kehittämisryhmään.

Tavoiteltu muutos

Kokeilun tavoitteena oli:

  • parantaa nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä
  • vähentää ei-toivottuja raskauksia ja raskaudenkeskeytyksiä sekä
  • tätä kautta edistää nuorten hyvinvointia ja terveyttä ja vähentää inhimillistä kärsimystä
  • lisätä ammattilaisten osaamista
  • yhtenäistää raskauden ehkäisyasiakkaiden sekä raskaudenkeskeytysasiakkaiden hoitokäytäntöjä
  • luoda yhtenäinen kirjaamis- ja tilastointikäytäntö palvelujen seurannan mahdollistamiseksi.
Muutoksen mittaaminen
  • valmisteisiin kuluvat kustannukset
  • palvelujen käyttö: vastaanottokäynnit, puhelut, konsultaatiot, eriteltyinä hoitajien ja lääkäreiden osuus
  • asiakaskokemuskyselyt keväällä 2023 ja syksyllä 2023
Toteutussuunnitelma
  • Ehkäisyneuvonnan ammattilaiset (hoitajat & lääkärit) kootaan yhteiseen ehkäisyneuvonnan ammattilaisten Teams-verkostoon
  • Ehkäisykäynneille luodaan yhtenäiset kirjaus- ja tilastointikäytänteet
  • Ehkäisyneuvonnan ammattilaisilta kartoitetaan koulutustarpeita ja järjestetään tarvetta vastaavaa koulutusta verkostossa
  • Projektitiimi jalkautuu nuorten pariin tekemään seksuaalikasvatustyötä (kouluille, nuorisotaloille)
  • Ehkäisyneuvonnan prosessista tehdään IMS-prosessikuvaus osana YAMK-opinnäytetyötä
  • Luodaan hyvinvointialueelle koko alueen kattava Seksitautien testaus ja hoito -prosessi sekä raskaudenkeskeytysprosessi
  • Seksuaaliterveyden edistämisen ammattilaiset (seksuaalineuvojat ja seksuaaliterapeutit) kootaan yhteiseen Seksuaaliterveyden edistäminen -Teams-verkostoon
  • Projektitiimi kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia seksuaalisuudesta ja seksuaalisuuden puheeksiottamisen merkityksestä osana asiakkaan kokonaisvaltaista hoitoa.
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Asiakas on Päijät-Hämeessä oikeutettu maksuttomaan ehkäisyyn, kun hän on

  • alle 25-vuotias
  • asuu tai opiskelee Päijät-Hämeessä ja
  • hänellä on tarve raskauden ehkäisyyn.

Lisäksi kondomeja ja suuseksisuojia sekä seksuaaliterveyteen liittyvää neuvontaa on tarjolla seksitautien ehkäisyyn kaikille sukupuolille riippumatta raskaudenehkäisyn tarpeesta.

Asiakasymmärrystä kerrytetään kokeilun aikana laaditun asiakasosallisuussuunnitelman mukaisesti, etenkin asiakasosallisuuskoordinaattorin ja kehittäjäasiakkaan avulla.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Projektitiimi on tutustunut niiden alueiden toimintamalleihin, joissa ratkaisu on jo käytössä (esim. Vantaa, Siun sote, Kymsote).

Ratkaisun perusidea **
  • Kokeiluaika oli 6.6.2022–31.12.2023 koko Päijät-Hämeen hyvinvointialueella.
  • Kokeilun aikana alle 25-vuotiaat Päijät-Hämeessä asuvat tai opiskelevat nuoret, joilla oli tarve raskaudenehkäisyyn, saivat maksutta raskauden ehkäisyvalmisteet. Kaikki valmistemuodot (kapseli, kierukka, pillerit, ehkäisylaastari, ehkäisyrengas ja kondomi) kuuluivat maksuttomiin valmisteisiin kokeilun aikana.
  • Seksitautien torjuntaan panostettiin muun muassa seksuaalikasvatuksen sekä kondomien ilmaisjakelun myötä.
  • Ehkäisyvalmisteen valinta ja ehkäisyneuvonta toteutettiin osana olemassa olleita ehkäisypalveluita sote-keskuksissa, neuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.
  • Raskaudenkeskeytysasiakkaan palvelupolku hyvinvointialueella kartoitettiin ja prosessi kuvattiin hyvinvointialuetasoisesti.
  • Nuoret otettiin mukaan ehkäisyneuvontapalveluiden kehittämiseen ja heidän kanssaan suunniteltiin ja toteutettiin seksitautien torjunnan kampanja.
  • Kokeilun aikana lisättiin ammattilaisten osaamista muun muassa koulutusten avulla.
  • Ehkäisyneuvonnan palvelupolku, palvelun sisältö sekä kirjaaminen ja tilastointi yhtenäistettiin Päijät-Hämeen hyvinvointialueella.
  • Ehkäisyneuvonnan ammattilaisille ja seksologian ammattilaisille perustettiin verkostot ammatillista kehittymistä ja vuorovaikutusta varten sekä oman työn ja asiantuntijuuden yhteisen kehittämisen tueksi.
Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **
  • Kokeilun seurannasta ja koordinoinnista vastasi projektitiimi.
  • Ehkäisyneuvontaa tuottavien yksiköiden esihenkilöt mahdollistivat alaistensa osallistumisen koulutuksiin ja kokeiluun liittyvän tiedon saamisen sekä käytännön työhön liittyvistä seikat.
  • Projektitiimin työtä ohjasi nimetty ohjausryhmä.
  • Ehkäisyneuvonnan ammattilaisille luotiin alueellinen verkosto, jota koordinoi projektitiimi. Verkosto toimii pääsääntöisesti Teamsissa.
  • Projektitiimi teki tiivistä yhteistyötä alueen toimijoiden sekä ehkäisyneuvontaa tuottavien yksiköiden esihenkilöiden kanssa. Yhteistyötä tehtiin myös valtakunnallisen kehittäjäverkoston kanssa.
  • Käyttöönotto edellytti tiivistä yhteistyötä myös sairaala-apteekin kanssa. Valmisteet tilattiin jakelupisteisiin sairaala-apteekista.
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Verkostojen rakentaminen sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa on mahdollista. Tämä vaatii johdolta ymmärryksen ja tuen siihen, miksi verkostot ovat hyödyllisiä. Vaatii, että verkostoilla on selkeä tarkoitus ja tavoite sekä koordinaattori/vetäjä.

Yhtenäisten koko hyvinvointialueen kattavien ohjeiden ja prosessien laatiminen ja soveltaminen on mahdollista. Tämä vaatii vastuuhenkilön/-henkilöt, jotka kokoavat kaikki prosessin palasissa mukana olevat tahot yhteen, jotta saadaan luotua esimerkiksi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajapinnat ylittäviä prosesseja. Koko hyvinvointialueen kattavien prosessien kohdalla täytyy käydä keskustelu siitä, kuka prosessin hyväksyy ja omistaa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Asiakkaille mahdollistettiin maksuttomien ehkäisyvalmisteiden käyttö kokeilun aikana. Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa noin 4450 nuorta sai maksuttoman ehkäisyn ajalla 6/2022–11/2023. Kontakteja ehkäisyneuvontaan oli keskimäärin kaksi asiakasta kohden ja asiakkaiden iän keskiarvo oli 18,8 vuotta.

Maksuttoman ehkäisyn prosessit sekä kirjaamis- ja tilastointikäytänteet luotiin yhtenäisiksi koko hyvinvointialueella. Prosesseista tehtiin IMS-prosessikuvaukset dokumentteineen osana YAMK-opinnäytetyötä. Hyvinvointialueelle luotiin myös yhtenäiset prosessit seksitautien testaamiseen ja hoitoon sekä raskaudenkeskeytykseen. Näistä tehtiin myös asiakkaiden palvelupolut Päijät-Hämeen hyvinvointialueen verkkosivuille.

Hyvinvointialueelle tuotettiin Terveys-Lifecare-potilastietojärjestelmän sisältömerkintöihin pohjautuvat Power BI -raportti, jonka avulla voidaan jatkossa seurata paitsi maksuttoman ehkäisyn käyntejä, myös kaikkia muita sisältömerkintöihin perustuvia tilastoja, ja siten tehdä tietoperustaista ohjausta.

Hyvinvointialueelle luotiin  poikittaisia verkostorakenteita, joita voidaan hyödyntää myös jatkossa osana ammattilaisten työn kehittämistä. Ammattilaisille voidaan verkostojen avulla tuottaa kohdennettuja koulutuksia ja ammattilaisilla on verkoston avulla mahdollisuus vaikuttaa työn tekemisen tapoihin.

Ehkäisyneuvonnan ammattilaisille on järjestettiin koulutustarpeita vastaavaa koulutusta verkostossa. Terveydenhuollon ammattilaisia koulutettiin projektitiimin toimesta seksuaalisuudesta ja seksuaalisuuden puheeksi ottamisen merkityksestä osana asiakkaan kokonaisvaltaista hoitoa. Koko hyvinvointialueen henkilöstön kouluttautuminen mahdollistettiin verkkokurssilla. Lisäksi hyvinvointialueelle koulutettiin viisi seksuaalineuvojaa. Organisaation seksologinen tietopääoma on kasvanut.

Projektitiimi jalkautui nuorten pariin tekemään seksuaalikasvatustyötä (kouluille ja nuorisotaloille). Suomen Diakoniaopiston Lahden kampuksen opiskelijateatteri Theatrum Olgan kanssa toteutettiin ehkäisyyn ja seksitauteihin liittyvä sosiaalisen markkinoinnin kokeilu. Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa oli mukana kehittäjäasiakas, joka toi arvokasta asiakasnäkökulmaa kehitettäviin kokonaisuuksiin.

Alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy jatkuu Päijät-Hämeen hyvinvointialueella myös vuonna 2024.