Osana Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen maksuttoman ehkäisyn kokeilua Päijät-Hämeen hyvinvointialueen seksuaalineuvonnan ja seksuaaliterapian ammattilaiset on kartoitettu ja heidät on koottu yhteen verkostoksi.

Toimintamallin nimi
Seksuaaliterveyden edistämisen verkosto
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Osana Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen maksuttoman ehkäisyn kokeilua Päijät-Hämeen hyvinvointialueen seksuaalineuvonnan ja seksuaaliterapian ammattilaiset on kartoitettu ja heidät on koottu yhteen verkostoksi.

Toteutuspaikka
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Elina Leinonen

Luotu

02.03.2023

Viimeksi muokattu

20.09.2023
Ratkaisun perusidea

Osana alle 25-vuotiaiden maksuttoman raskauden ehkäisyn kokeilua Päijät-Hämeen hyvinvointialueen seksuaalineuvojat ja seksuaaliterapeutit on koottu yhteen verkostoksi. Verkostoitumisen on suunniteltu tarjoavan ammattilaisille mahdollisuuden tiiviimpään yhteistyöhön ja toistensa konsultointiin, mikä edistää seksuaaliterveyden ja -hyvinvoinnin palvelujen laatua.

Verkostoitumisen avulla asiantuntijat voivat lisätä ammatillista yhteistyötä ja jakaa kokemuksiaan, tietoaan ja parhaita käytäntöjään kollegojensa kanssa. Lisäksi verkosto tarjoaa pohjan yhteiskehittämiselle ja uusien käytänteiden kehittämiselle tulevaisuudessa. Kaiken kaikkiaan Päijät-Hämeen hyvinvointialueen seksuaalineuvojien ja seksuaaliterapeuttien verkosto on askel kohti laadukkaampaa ja kokonaisvaltaisempaa seksuaaliterveyspalvelujen tarjoamista alueen asukkaille.

Verkostolle on perustettu oma Seksuaaliterveyden edistämisen verkosto -Teams-tiimi, jossa se toimii.  Verkosto tapaa Teamsissa kaksi kertaa vuodessa syksystä 2023 alkaen. Verkoston jäsenet järjestäytyvät ja verkostoituvat keskenään. Seksuaalineuvojien ja -terapeuttien verkostosta vastaa vuoden 2023 loppuun saakka alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn kokeilun projektitiimi.  Projektitiimi viestii Teams-tiimin olemassaolosta, kannustaa ammattilaisia liittymään tiimiin ja levittämään tietoa verkoston toiminnasta kollegoilleen. Projektitiimi vastaa kokouskutsujen lähettämisestä, asialistoista, koulutusten sisältöjen suunnittelusta sekä kokoontumisten yhteenvedoista ja verkoston toiminnan muokkaamisesta. 

Toimintaympäristö

Seksuaaliterveyden edistämisestä on säädetty terveydenhuoltolaissa (13§, 17§). Tavoitteina Marinin hallitusohjelmaan kirjatussa alle 25-vuotiaiden maksuttoman raskaudenehkäisyn kokeilussa oli muun muassa parantaa palvelujen yhdenmukaisuutta, saatavuutta ja laatua sekä taata seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävä neuvonta ja seksuaalikasvatus. Päijät-Hämeen maksuttoman ehkäisyn kokeilun yhtenä tavoitteena oli parantaa nuorten seksuaaliterveyttä. 

Seksuaaliterveyden edistämisen järjestämisvastuu kuuluu Suomessa 1.1.2023 toimintansa aloittaneille hyvinvointialueille.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kaikki hyvinvointialueen seksuaalineuvojat ja seksuaaliterapeutit on kontaktoitu. Ammattilaisten koulutustaustat, erityisosaaminen ja työpisteet on kartoitettu.  Verkostoitumisen tarve on tunnistettu myös ammattilaisten taholta. Kontaktoituja seksuaaliterveyden edistämisen osaajia osallistetaan seksuaaliterveyspalveluiden kehittämisessä ja ideoidaan yhdessä, miten osaamista hyvinvointialueella voitaisiin hyödyntää.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Esihenkilöiden tehtävänä on luoda edellytykset ammattilaisten osallistumiselle verkoston toimintaan. Verkosto järjestää säännöllisiä tapaamisia 2 kertaa vuodessa.

Verkoston ylläpito tarvitsee koordinoivan henkilön.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella toimivat seksuaaliterveyden edistämisen ammattilaiset ovat verkostoituneet. On syntynyt perusta yhteiskehittämiselle, joka tulee jatkumaan myös Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen päättymisen jälkeen. Organisaatiossa työskentelevien seksuaalineuvojien ja -terapeuttien kartoitus paljasti, kuinka paljon heitä alueella lopulta oli. Aluksi ammattilaisten määrä vaikutti selvästi vähäisemmältä, kunnes kaikki asiantuntijat saatiin tunnistettua ja mukaan verkostoon.

Seksuaalineuvonnan työnkuvaa muotoiltaessa nousi tarve tunnustaa ja arvostaa lisäosaamista palkallisesti. Tämän seurauksena työnkuvan muokkaus ja käynnistysprosessi venyivät odotettua pidemmiksi ja ovat edelleen kesken. Alueella on runsaasti seksuaalineuvonnan erityisosaamista hyödyntämättä, ja siksi on tärkeää jatkossakin työskennellä seksuaalineuvonnan profiilin vahvistamiseksi. Näin voidaan varmistaa, että seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvä osaaminen hyödynnetään täysimääräisesti ja alueen asukkaat saavat laadukkaita seksuaaliterveyttä tukevia palveluja. (Tilanne 14.9.2023)

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin luomisprosessi vaatii koordinoivan henkilön, joka vastaa alueen tilanteen kartoittamisesta esimerkiksi esihenkilöviestinnän avulla.

Verkostoon osallistujien on saatava esihenkilöltä lupa verkoston toimintaan osallistumiseksi. Tämä on tärkeä askel, joka varmistaa, että organisaation johdolta on saatu tuki verkoston perustamiselle ja toiminnalle.

Koordinoivan henkilön vastuulla on myös perustaa Teams-tiimi, jossa verkoston jäsenet voivat käydä yhteistä keskustelua ja jakaa tietoa. Digitaalinen alusta mahdollistaa tehokkaan viestinnän ja yhteistyön kaikkien verkostoon kuuluvien ammattilaisten välillä. Lisäksi on suunniteltava ja kutsuttava koolle säännölliset tapaamiset, joita tulisi järjestää esimerkiksi 2-6 kertaa vuodessa. Säännölliset tapaamiset vahvistavat verkoston yhtenäisyyttä ja tukevat sen tavoitteiden saavuttamista. 

Kansikuva
Piirretty kukka, jossa sateenkaaren värejä.

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä