Alle 25-vuotiaiden maksuttoman raskauden ehkäisyn kokeilu

Kokeilussa alle 25-vuotiaille nuorille tarjottiin maksutta raskauden ehkäisyvalmisteet sekä kattavasti raskaudenehkäisy- ja seksuaalineuvontaa sekä seksuaalikasvatukseen, seksitautien torjuntaan sekä hedelmällisyyden edistämiseen liittyvää neuvontaa.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Alle 25-vuotiaiden maksuttoman raskauden ehkäisyn kokeilu
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kokeilussa alle 25-vuotiaille nuorille tarjottiin maksutta raskauden ehkäisyvalmisteet sekä kattavasti raskaudenehkäisy- ja seksuaalineuvontaa sekä seksuaalikasvatukseen, seksitautien torjuntaan sekä hedelmällisyyden edistämiseen liittyvää neuvontaa.

Toteutuspaikka
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Päijät-Häme
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Luotu

03.05.2022

Viimeksi muokattu

30.01.2024
Ratkaisun perusidea **
  • Kokeiluaika oli 6.6.2022–31.12.2023 koko Päijät-Hämeen hyvinvointialueella.
  • Kokeilun aikana alle 25-vuotiaat Päijät-Hämeessä asuvat tai opiskelevat nuoret, joilla oli tarve raskaudenehkäisyyn, saivat maksutta raskauden ehkäisyvalmisteet. Kaikki valmistemuodot (kapseli, kierukka, pillerit, ehkäisylaastari, ehkäisyrengas ja kondomi) kuuluivat maksuttomiin valmisteisiin kokeilun aikana.
  • Seksitautien torjuntaan panostettiin muun muassa seksuaalikasvatuksen sekä kondomien ilmaisjakelun myötä.
  • Ehkäisyvalmisteen valinta ja ehkäisyneuvonta toteutettiin osana olemassa olleita ehkäisypalveluita sote-keskuksissa, neuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.
  • Raskaudenkeskeytysasiakkaan palvelupolku hyvinvointialueella kartoitettiin ja prosessi kuvattiin hyvinvointialuetasoisesti.
  • Nuoret otettiin mukaan ehkäisyneuvontapalveluiden kehittämiseen ja heidän kanssaan suunniteltiin ja toteutettiin seksitautien torjunnan kampanja.
  • Kokeilun aikana lisättiin ammattilaisten osaamista muun muassa koulutusten avulla.
  • Ehkäisyneuvonnan palvelupolku, palvelun sisältö sekä kirjaaminen ja tilastointi yhtenäistettiin Päijät-Hämeen hyvinvointialueella.
  • Ehkäisyneuvonnan ammattilaisille ja seksologian ammattilaisille perustettiin verkostot ammatillista kehittymistä ja vuorovaikutusta varten sekä oman työn ja asiantuntijuuden yhteisen kehittämisen tueksi.
Toimintaympäristö **

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa (10.12.2019) todettiin, että valtakunnallinen kokeilu maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille toteutetaan alueilla, joissa nuorten maksuton ehkäisy ei ole vielä käytössä tai joissa maksuttoman ehkäisyn toteuttamisessa on haasteita.

Kokeilu toteutettiin osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa, jolloin alueilla oli mahdollisuus kehittää ja yhtenäistää nuorille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluja. Tulevaisuuden sote-keskus -hanke on osa valtakunnallista sote-uudistusta. 

Toimintaympäristönä oli Päijät-Hämeen hyvinvointialueen koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, äitiys- ja ehkäisyneuvolat sekä sovitut sote-keskukset.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Asiakas on Päijät-Hämeessä oikeutettu maksuttomaan ehkäisyyn, kun hän on

  • alle 25-vuotias
  • asuu tai opiskelee Päijät-Hämeessä ja
  • hänellä on tarve raskauden ehkäisyyn.

Lisäksi kondomeja ja suuseksisuojia sekä seksuaaliterveyteen liittyvää neuvontaa on tarjolla seksitautien ehkäisyyn kaikille sukupuolille riippumatta raskaudenehkäisyn tarpeesta.

Asiakasymmärrystä kerrytetään kokeilun aikana laaditun asiakasosallisuussuunnitelman mukaisesti, etenkin asiakasosallisuuskoordinaattorin ja kehittäjäasiakkaan avulla.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **
  • Kokeilun seurannasta ja koordinoinnista vastasi projektitiimi.
  • Ehkäisyneuvontaa tuottavien yksiköiden esihenkilöt mahdollistivat alaistensa osallistumisen koulutuksiin ja kokeiluun liittyvän tiedon saamisen sekä käytännön työhön liittyvistä seikat.
  • Projektitiimin työtä ohjasi nimetty ohjausryhmä.
  • Ehkäisyneuvonnan ammattilaisille luotiin alueellinen verkosto, jota koordinoi projektitiimi. Verkosto toimii pääsääntöisesti Teamsissa.
  • Projektitiimi teki tiivistä yhteistyötä alueen toimijoiden sekä ehkäisyneuvontaa tuottavien yksiköiden esihenkilöiden kanssa. Yhteistyötä tehtiin myös valtakunnallisen kehittäjäverkoston kanssa.
  • Käyttöönotto edellytti tiivistä yhteistyötä myös sairaala-apteekin kanssa. Valmisteet tilattiin jakelupisteisiin sairaala-apteekista.
Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Asiakkaille mahdollistettiin maksuttomien ehkäisyvalmisteiden käyttö kokeilun aikana. Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa noin 4450 nuorta sai maksuttoman ehkäisyn ajalla 6/2022–11/2023. Kontakteja ehkäisyneuvontaan oli keskimäärin kaksi asiakasta kohden ja asiakkaiden iän keskiarvo oli 18,8 vuotta.

Maksuttoman ehkäisyn prosessit sekä kirjaamis- ja tilastointikäytänteet luotiin yhtenäisiksi koko hyvinvointialueella. Prosesseista tehtiin IMS-prosessikuvaukset dokumentteineen osana YAMK-opinnäytetyötä. Hyvinvointialueelle luotiin myös yhtenäiset prosessit seksitautien testaamiseen ja hoitoon sekä raskaudenkeskeytykseen. Näistä tehtiin myös asiakkaiden palvelupolut Päijät-Hämeen hyvinvointialueen verkkosivuille.

Hyvinvointialueelle tuotettiin Terveys-Lifecare-potilastietojärjestelmän sisältömerkintöihin pohjautuvat Power BI -raportti, jonka avulla voidaan jatkossa seurata paitsi maksuttoman ehkäisyn käyntejä, myös kaikkia muita sisältömerkintöihin perustuvia tilastoja, ja siten tehdä tietoperustaista ohjausta.

Hyvinvointialueelle luotiin  poikittaisia verkostorakenteita, joita voidaan hyödyntää myös jatkossa osana ammattilaisten työn kehittämistä. Ammattilaisille voidaan verkostojen avulla tuottaa kohdennettuja koulutuksia ja ammattilaisilla on verkoston avulla mahdollisuus vaikuttaa työn tekemisen tapoihin.

Ehkäisyneuvonnan ammattilaisille on järjestettiin koulutustarpeita vastaavaa koulutusta verkostossa. Terveydenhuollon ammattilaisia koulutettiin projektitiimin toimesta seksuaalisuudesta ja seksuaalisuuden puheeksi ottamisen merkityksestä osana asiakkaan kokonaisvaltaista hoitoa. Koko hyvinvointialueen henkilöstön kouluttautuminen mahdollistettiin verkkokurssilla. Lisäksi hyvinvointialueelle koulutettiin viisi seksuaalineuvojaa. Organisaation seksologinen tietopääoma on kasvanut.

Projektitiimi jalkautui nuorten pariin tekemään seksuaalikasvatustyötä (kouluille ja nuorisotaloille). Suomen Diakoniaopiston Lahden kampuksen opiskelijateatteri Theatrum Olgan kanssa toteutettiin ehkäisyyn ja seksitauteihin liittyvä sosiaalisen markkinoinnin kokeilu. Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa oli mukana kehittäjäasiakas, joka toi arvokasta asiakasnäkökulmaa kehitettäviin kokonaisuuksiin.

Alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy jatkuu Päijät-Hämeen hyvinvointialueella myös vuonna 2024.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Verkostojen rakentaminen sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa on mahdollista. Tämä vaatii johdolta ymmärryksen ja tuen siihen, miksi verkostot ovat hyödyllisiä. Vaatii, että verkostoilla on selkeä tarkoitus ja tavoite sekä koordinaattori/vetäjä.

Yhtenäisten koko hyvinvointialueen kattavien ohjeiden ja prosessien laatiminen ja soveltaminen on mahdollista. Tämä vaatii vastuuhenkilön/-henkilöt, jotka kokoavat kaikki prosessin palasissa mukana olevat tahot yhteen, jotta saadaan luotua esimerkiksi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajapinnat ylittäviä prosesseja. Koko hyvinvointialueen kattavien prosessien kohdalla täytyy käydä keskustelu siitä, kuka prosessin hyväksyy ja omistaa.

Kansikuva
Ihankanina

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä