Alueellinen etänä toteutettava perhe- ja synnytysvalmennus
Etänä toteutettava perhe- ja synnytysvalmennus tarjoaa perheille tasavertaisen mahdollisuuden osallistua valmennuskokonaisuuteen, joka on suunniteltu alueen asiantuntijoiden yhteistyössä ja toteutetaan yhteisvastuullisesti.
Vuonna 2020 Korona-pandemian alettua perinteisiä synnytysvalmennuskäytäntöjä jouduttiin äkisti muuttamaan, ja niin neuvoloiden kuin sairaalankin järjestämät synnytys- ja perhevalmennukset jäivät suurelta osin tauolle, jolloin odottajien valmistautuminen synnytykseen hankaloitui. Paikoitellen oli kuitenkin alettu järjestää videovälitteisiä perhe- ja synnytysvalmennusryhmiä, ja toteutuksista oli saatu hyviä kokemuksia. Suuressa osassa pilottiorganisaatioissa synnytysvalmennukseen sisältyviä asioita oli integroitu osaksi äitiysneuvolassa annettavaa ohjausta.
Lokakuussa 2022 keskusteltaessa valmennukseen liittyvistä asioista äitiyshuollon moniammatillisessa etäpalaverissa Satasairaalan ja neuvoloiden edustajien kesken tunnistettiin tarve yhtenäistää tulevan Satakunnan hyvinvointialueen palvelutarjontaa synnytysvalmennusten osalta sekä poistaa päällekkäistä työtä. Todettiin myös, että etänä tarjottava synnytys- ja perhevalmennuskokonaisuus voisi olla hyvinvointialueella kaikkien yhteinen. Jotta yhdenvertaisen perhe- ja synnytysvalmennuksen tarjoaminen kaikille satakuntalaisille olisi mahdollista, päätettiin käynnistää etänä toteutettavan perhe- ja synnytysvalmennuksen suunnittelu alueellisena yhteistyönä Satakunnan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen koordinoimana.
Satakunnan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa päämääränä on, että asiakkaat saavat tarpeidensa mukaisia oikeita palveluja, oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Tätä tavoitetta voidaan tukea hyödyntämällä digitaalisia välineitä tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Hankkeen aikana suunnitellaan, pilotoidaan ja kuvataan Satakunnan alueellinen etänä toteutettavan perhe- ja synnytysvalmennuksen toimintamalli. Pilotointivaihe toteutetaan 08/23 - 11/23.
Etänä toteutettavan perhe- ja synnytysvalmennuksen kohderyhmänä ovat lasta odottavat perheet. Valmennuksen suunnittelemiseksi päätettiin perustaa alueellinen kehittämistyöryhmä, johon pyydettiin ammattilaisedustajat kaikista Satakunnan alueen neuvoloista sekä Satasairaalasta. Kahdesta neuvolasta ei kuitenkaan resurssisyistä pystytty osallistumaan kehittämistyöryhmään. Kehittämisryhmä määritteli yhdessä, mitä valmennusosioita kokonaisuuteen sisällytetään, kuka valmennusosiot toteuttaa ja miten sekä millainen on kunkin valmennusosion sisältö. Suunnitteluvaiheen asiakasymmärrys tuli ammattilaisten kautta, mutta pilotointivaiheessa toimintamallista kerättiin valmennusten yhteydessä asiakaspalautetta toiminnan kehittämiseksi edelleen.
Kehittämistyön tavoitteet:
- Kehittää loogisesti etenevä ja yhtenäinen etänä toteutettava perhe- ja synnytysvalmennuskokonaisuus, jossa huomioidaan sekä neuvoloiden että sairaalan osuus.
- Poistaa päällekkäistä työtä perhe- ja synnytysvalmennuksen toteuttamisessa.
- Tarjota tasalaatuista ja saavutettavaa perhe- ja synnytysvalmennuspalvelua koko hyvinvointialueen asukkaille.