Alueellinen etänä toteutettava perhe- ja synnytysvalmennus

Etänä toteutettava perhe- ja synnytysvalmennus tarjoaa perheille tasavertaisen mahdollisuuden osallistua valmennuskokonaisuuteen, joka on suunniteltu alueen asiantuntijoiden yhteistyössä ja toteutetaan yhteisvastuullisesti. 

Toimintamallin nimi
Alueellinen etänä toteutettava perhe- ja synnytysvalmennus
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Etänä toteutettava perhe- ja synnytysvalmennus tarjoaa perheille tasavertaisen mahdollisuuden osallistua valmennuskokonaisuuteen, joka on suunniteltu alueen asiantuntijoiden yhteistyössä ja toteutetaan yhteisvastuullisesti. 

Toteutuspaikka
Satakunnan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Satakunta
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Minna Heino

Luotu

24.08.2023

Viimeksi muokattu

21.12.2023
Ratkaisun perusidea

Mahdollisuutta osallistua etänä toteutettavaan perhe- ja synnytysvalmennukseen tarjotaan raskaana oleville ja heidän tukihenkilöilleen neuvola- ja äitiyspoliklinikkakäyntien yhteydessä. Satakunnan hyvinvointialueen perhe- ja synnytysvalmennuskokonaisuus sisälsi pilotin aloitusvaiheessa 5 valmennusosiota, mutta syksyn 2023 aikana valmennukseen liitettiin vielä kuudes, suun terveydenhuollon ammattilaisten toteuttama valmennusosio;  Terve suu koko perheelle. Osallistuminen valmennukseen on vapaaehtoista ja valmennusosioista voi osallistua vain osaan tai kaikkiin haluamassaan järjestyksessä. Valmennukseen ilmoittaudutaan sähköisen ajanvarauksen kautta. Valmennuskokonaisuuden valmennusosiot toteutetaan Teamsillä.

Etänä toteutettavan perhe- ja synnytysvalmennuksen valmennusosiot ovat: 

Elämää meidän perheessä -valmennus on parisuhteeseen, vanhemmuuteen ja seksuaalisuuteen keskittyvä valmennus, jota pitää terveydenhoitaja-seksuaalineuvoja yhdessä seurakunnan perhetyöntekijän kanssa. 

Kurkistus vauvakuplaan -valmennus on imetykseen, vauvan ruokintaan, varhaiseen vuorovaikutukseen sekä vauvan hoitoon ja huolenpitoon keskittyvä valmennus, jota pitää äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitajat.

Omanapapiirin synnytysvalmennus  on synnytykseen valmistautumiseen suuntaava valmennus, jossa käydään läpi henkistä ja fyysistä synnytykseen valmistautumista sekä synnytyksessä pärjäämisen keinoja. Valmennusta pitävät neuvolan terveydenhoitaja-kätilöt.

Satasairaalan synnytysvalmennuksessa käydään läpi synnytystä ja sen hoitoon liittyviä sairaalan käytäntöjä, sekä sairaalassa oloaikaa. Valmennusta pitävät sairaalan kätilöt. 

Synnytyksestä palautuminen -valmennus on fysioterapeutin pitämä synnytyksen jälkeistä fyysistä palautumista käsittelevä, ja synnytyksestä palautumisen keinoihin keskittyvä valmennus.

Terve suu koko perheelle -valmennus on suun terveyttä sekä oman ja lapsen suun hoitoa käsittelevä valmennus. Valmennusta pitävät suun terveydenhuollon suuhygienistit ja hammashoitajat.

Toimintaympäristö

Vuonna 2020 Korona-pandemian alettua perinteisiä synnytysvalmennuskäytäntöjä jouduttiin äkisti muuttamaan, ja niin neuvoloiden kuin sairaalankin järjestämät synnytys- ja perhevalmennukset jäivät suurelta osin tauolle, jolloin odottajien valmistautuminen synnytykseen hankaloitui. Paikoitellen oli kuitenkin alettu järjestää videovälitteisiä perhe- ja synnytysvalmennusryhmiä, ja toteutuksista oli saatu hyviä kokemuksia. Suuressa osassa pilottiorganisaatioissa synnytysvalmennukseen sisältyviä asioita oli integroitu osaksi äitiysneuvolassa annettavaa ohjausta.  

Lokakuussa 2022 keskusteltaessa valmennukseen liittyvistä asioista äitiyshuollon moniammatillisessa etäpalaverissa Satasairaalan ja neuvoloiden edustajien kesken tunnistettiin tarve yhtenäistää tulevan Satakunnan hyvinvointialueen palvelutarjontaa synnytysvalmennusten osalta sekä poistaa päällekkäistä työtä. Todettiin myös, että etänä tarjottava synnytys- ja perhevalmennuskokonaisuus voisi olla hyvinvointialueella kaikkien yhteinen. Jotta yhdenvertaisen perhe- ja synnytysvalmennuksen tarjoaminen kaikille satakuntalaisille olisi mahdollista, päätettiin käynnistää etänä toteutettavan perhe- ja synnytysvalmennuksen suunnittelu alueellisena yhteistyönä Satakunnan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen koordinoimana. 

Satakunnan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa päämääränä on, että asiakkaat saavat tarpeidensa mukaisia oikeita palveluja, oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Tätä tavoitetta voidaan tukea hyödyntämällä digitaalisia välineitä tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Hankkeen aikana suunnitellaan, pilotoidaan ja kuvataan Satakunnan alueellinen etänä toteutettavan perhe- ja synnytysvalmennuksen toimintamalli. Pilotointivaihe toteutetaan 08/23 - 11/23. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Etänä toteutettavan perhe- ja synnytysvalmennuksen kohderyhmänä ovat lasta odottavat perheet. Valmennuksen suunnittelemiseksi päätettiin perustaa alueellinen kehittämistyöryhmä, johon pyydettiin ammattilaisedustajat kaikista Satakunnan alueen neuvoloista sekä Satasairaalasta. Kahdesta neuvolasta ei kuitenkaan resurssisyistä pystytty osallistumaan kehittämistyöryhmään. Kehittämisryhmä määritteli yhdessä, mitä valmennusosioita kokonaisuuteen sisällytetään, kuka valmennusosiot toteuttaa ja miten sekä millainen on kunkin valmennusosion sisältö. Suunnitteluvaiheen asiakasymmärrys tuli ammattilaisten kautta, mutta pilotointivaiheessa toimintamallista kerättiin valmennusten yhteydessä asiakaspalautetta toiminnan kehittämiseksi edelleen. 

Kehittämistyön tavoitteet:

  • Kehittää loogisesti etenevä ja yhtenäinen etänä toteutettava perhe- ja synnytysvalmennuskokonaisuus, jossa huomioidaan sekä neuvoloiden että sairaalan osuus.
  • Poistaa päällekkäistä työtä perhe- ja synnytysvalmennuksen toteuttamisessa.
  • Tarjota tasalaatuista ja saavutettavaa perhe- ja synnytysvalmennuspalvelua koko hyvinvointialueen asukkaille.  
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Valmennuskokonaisuus ja siihen liittyvät käytännöt suunniteltiin alueellisessa yhteistyössä, jolloin niistä muodostui yhteinen näkemys kaikille asianosaisille tahoille. Valmennuskokonaisuutta esiteltiin toukokuussa 2023 alueellisessa äitiyshuollon koulutuspäivässä myös niille äitiyshuollon ammattilaisille, jotka eivät ole olleet kehittämistyöryhmässä mukana. Ammattilaisten antama palaute valmennusmallista oli positiivista; etävalmennusmallia pidettiin hyvänä ja nähtiin tarpeellisena yhtenäistää jatkossa samalla tavoin muitakin toimintoja.  

Valmennuksen suunnittelu aloitettiin lokakuussa 2022 ja koko valmennuskokonaisuuden käyttöönottovalmius saavutettiin elokuussa 2023. Digitaalinen ajanvaraus päätettiin liittää valmennuskokonaisuuteen keväällä 2023 ja sen osalta käyttöönottovalmius saavutettiin elokuussa 2023. Pilotin markkinointi aloitettiin kesällä 2023.

Suunnitteluaikana kehittämistyöryhmän yhteisiä tapaamisia järjestettiin 1-3 kertaa kuukaudessa ja tapaamisten välillä valmennusosioita sekä niihin liittyviä toimenpiteitä työstettiin eteenpäin. Kehittämistyön resurssoinnissa käytännön työn ohella esiintyi ajoittain haasteita, mikä viivästytti hieman pilotointia, jonka oli alun perin määrä toteutua jo keväällä 2023. Toimintamallin kehittäminen on edellyttänyt koordinaatiota sekä vahvaa äitiyshuollon sisällöllistä osaamista ja ymmärrystä. Toteutus digitaalisia välineitä hyödyntäen on edellyttänyt monialaista yhteistyötä. 

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Pilotin arvioimiseksi kartoitettiin sekä asiakkaiden että toimintaa toteuttavien ammattilaisten näkemyksiä etänä toteutettavasta perhe- ja synnytysvalmennuksesta. Asiakaspalautetta valmennuksista kerättiin Webropol-kyselyllä jakamalla kyselylinkkiä valmennusten yhteydessä. Ammattilaisten palautetta valmennustoiminnasta sekä sen kehittämisestä kerättiin yhteisissä keskusteluissa seuranta- ja arviointipalaverien yhteydessä. Valmennuksiin ilmoittautuneiden ja osallistuneiden lukumääriä seurattiin digitaalisen ilmoittautumisjärjestelmän sekä potilastietojärjestelmän tilastoinnin avulla.

Perhe- ja synnytysvalmennuksia järjestettiin pilottiaikana yhteensä 50, joista etänä järjestettyjä oli 23. Sähköisiä ilmoittautumisia valmennuksiin oli pilotin aikana yhteensä 472, joista etävalmennuksiin 355. Yhdellä ilmoittautumisella ilmoitetaan sekä odottaja, että puoliso/tukihenkilö. Etävalmennuksiin oli keskimäärin 18,7 ilmoittautumista, eli 37,6 henkilöä.  Tilastointien toteutuksessa havaittujen puutteiden ja eroavaisuuksien vuoksi valmennuksien osallistujamääristä ei saatu varmuutta tilastointien kautta. 

Alueellista etänä toteutettavaa perhe- ja synnytysvalmennuskokonaisuutta pidettiin tärkeänä ja toimivana, ja sen järjestämistä päätettiin jatkaa myös pilotin jälkeen Satakunnan hyvinvointialueen tarjoamana jatkuvana palveluna. Pilotoitu toimintamalli koettiin pääpiirteissään hyväksi ja toimivaksi, eikä sitä nähdä tarpeen muuttaa ko. hetkellä. 

Perhe- ja synnytysvalmennuksiin osallistuneille tehdyn palautekyselyn perusteella pilotille asetetut tavoitteet saavutettiin hyvin. Sähköiseen palautelomakkeeseen saatiin pilotin aikana vastaus yhteensä 87 valmennukseen osallistuneelta. Osallistujat kokivat valmennuksen toteutuksen etänä Teamsin kautta toimivaksi (ka.9,0),  osallistumisen koettiin olevan helppoa ja joustavaa, sopivan hyvin yhteen arjen kanssa. Valmennuksiin osallistuneet olivat myös tyytyväisiä valmennuksen sisältöön (ka.8,9). Valmennus koettiin hyödylliseksi, monipuoliseksi ja siitä koettiin saadun paljon tärkeää tietoa.  Yli 95% valmennuksiin osallistuneista suosittelisikin valmennukseen osallistumista myös muille.  

Valmennuksia pitävät ammattilaiset tunnistavat etävalmennuksen hyödyt liittyen perhe- ja synnytysvalmennuksen tasavertaiseen saatavuuteen. Vähäiseksi jäävä vuorovaikutus osallistujien kanssa ajoittain turhauttaa ammattilaisia, valmennuksissa osallistujat eivät aina esitä kysymyksiä tai osallistu muuten. ”Live-valmennus” koetaan kuitenkin tärkeänä ja hyödyllisenä, verrattuna esimerkiksi netissä katsottaviin videoituihin valmennuksiin. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Etänä toteutettavan perhe- ja synnytysvalmennuksen kehittäminen vastaa toiminnan tarpeeseen yhdenmukaistaa ja yhdenvertaistaa alueellista palvelutarjontaa, mikä on hyvä lähtökohta toiminnan juurruttamisen näkökulmasta. Eri toimijoiden toteuttaman valmennuskokonaisuuden kehittäminen ja jalkauttaminen edellyttää tiivistä ja koordinoitua alueellista yhteistyötä sekä yhteisen vision saavuttamista. Perhe- ja synnytysvalmennuksen kehittäminen moniammatillisena yhteistyönä  takaa laajan ja monipuolisen kokonaisuuden.

Toimintamallia on mahdollista hyödyntää laajemminkin vastaavanlaisen toiminnan kehittämiseen. 

Otettaessa käyttöön mitä tahansa etäpalvelua tulee kiinnittää huomiota tiedottamiseen ja markkinointiin. Ammattilaisten osaaminen tulee varmistaa tarvittaessa koulutuksin ja ohjeistuksin. Lisäksi tulee huolehtia riittävistä teknisistä valmiuksista, jotta etävalmennuksen pitäminen on sujuvaa.