Apteekkiyhteistyö diabetesta sairastavien U-AlbKre mittauskattavuuden parantamiseksi, Keski-Suomen HVA (RRP, P4, I1)
Tavoitteena on apteekkiyhteistyön käynnistäminen Keski-Suomen hyvinvointialueella U-AlbKre virtsanäytepurkkien saatavuuden parantamiseksi. Toimintamallin tarkoituksena on mittauskattavuuden parantaminen ja riskipotilaiden varhainen tunnistaminen.
Keski-Suomen hyvinvointialueella ja myös kansallisesti on ollut haasteena diabetesta sairastavien potilaiden U-AlbKre -laboratorionäytteen pieni mittauskattavuus. Apteekkiyhteistyön tarkoituksena oli parantaa asiakkaiden palvelua monitahoisesti aloittamalla U-AlbKre -näytepurkkien jakaminen myös lähiapteekeissa ympäri maakuntaa. (Apteekkikohtainen sopiminen.)
Kestävän kasvun hanketyön yhtenä tavoitteena oli kehittää/ innovoida uusia toimintatapoja. Apteekkiyhteistyön käynnistämisen tavoitteena oli parantaa U-AlbKre -tutkimuksen mittauskattavuutta alueellisesti lisäämällä asiakkaiden näytepurkkien saatavuutta myös paikallisista apteekeista reseptihaun yhteydessä. Tämän uuden innovaation myötä tavoitteena oli
1)asiakkaiden näkökulmasta helpottaa näytepurkkien saatavuutta,
2) apteekin näkökulmasta tarjota laadukkaampaa ja parempaa palvelua asiakaskunnalle,
3) laboratorion näkökulmasta pyrkiä vähentämään näytepurkkien hakijamääriä ja
4) hyvinvointialueen näkökulmasta parantaa U-AlbKre -mittauskattavuutta alueellisesti sekä tunnistaa riskipotilaat mahdollisemman varhaisessa vaiheessa.
U-AlbKre -virtsanäyte on merkittävä yksittäinen tutkimus diabeteskontrollien yhteydessä, mikä auttaa tunnistamaan munuaistautia ja mahdollisesti lisääntyvää cv-riskiä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämä auttaa riskitekijöiden tunnistamisessa ja hoitamisessa entisestään tavoitteellisemmin ja taudin kulkua voidaan tietoisesti hidastaa.
Hyvinvointialueen hanketyöntekijät (diabeteshoitajat) ideoivat yhteistyön aloituksen ensin yhden maantieteellisen alueen terveysaseman kanssa. Hanketyöntekijät toimivat yhteistyön käynnistäjinä. He ottivat yhteyttä apteekkareihin tiedustellen mielenkiintoa ja motivaatiota yhteistyöhön aluksi hankkeen farmaseutin kautta ja tämän jälkeen itsenäisesti. He myös tiedustelivat laboratorion yhteistyöhalukkuutta alueella laboratoriopalveluja tuottavan yrityksen palvelupäällikön kautta. Kaikki nämä tahot olivat alusta alkaen hyvin kiinnostuneita ko. yhteistyöhön ja sovittiin aloituskokous paikallisesti aina siihen apteekkiin, missä tätä näytepurkkien jakoa aloitettiin toteuttamaan.
Ennen ensimmäistä yhteistyökokousta yhteistyössä HYVAKS viestinnän kanssa luotiin asiakkaille visuaaliselta ilmeeltään raikas saateohje jaettavaksi näytepurkin kanssa. Apteekin aloitti näytepurkkien tarjoamisen diabeteslääkkeitä hakeville asiakkaille. Ensimmäinen näytepurkkierä oli 30kpl valmiiksi pakattuja purkkeja ja aloituskokouksen tarkoituksena sovittiin käytänteet:
- Mistä apteekki saa tilatuksi lisää näytepurkkeja (puh. nro)
- Mikä on toimituksen viive (kuinka aikaisin tilataan)
- Mistä tämän tilauksen apteekin henkilökunta käy noutamassa
- Sovittiin seurantakokous apteekin ja hanketyöntekijöiden välille.
Tavoiteltava muutos oli parantaa diabetespotilaiden U-AlbKre -tutkimukseen tarvittavien näytepurkkien saatavuutta nyt myös apteekeista ja sitä kautta nostaa alueellista mittauskattavuutta. Tutkimus auttaa tunnistamaan paremmin cv-riskipotilaat ja munuaistauti varhaisessa vaiheessa.
Seurantakokouksien jälkeen asiakaskunta laajennettiin vielä verenpaine- ja sydänlääkkeitä hakeviin asiakkaisiin. Tuloksia voi mitata ja seurata:
- Apteekkien jakamat näytepurkkien määrät
- Kansallinen Diabeteslaaturekisteri (THL); U-AlbKre mittauskattavuuden muutokset kyseisessä kunnassa.
- Paikalliset laaturekisterit
Kohderyhmänä ovat diabetesta sairastavat Keski-Suomen hyvinvointialueen asiakkaat. Asikkaille annetaan purkin jakamisen yhteydessä tiedotelehtinen, jossa muun muassa kerrotaan munaisten toiminnan seurannasta ja sen tärkeydestä osana diabeteksen hoitoa.