Arjen apu on PALOMA-osaamiskeskuksessa luotu vapaaehtoistoiminnan malli, jonka tarkoituksena on tukea maahanmuuttajien arkea ja kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Toimintamalli on tarkoitettu järjestöjen ja yhdistysten hyödynnettäväksi. Mallia hallinnoi ODL.

Toimintaympäristö

Säätiönä ODL koordinoi laajaa vapaaehtoistyötä Oulun alueella. PALOMA osaamiskeskuksen tehtävänä on laajentaa vapaaehtoistoimintaa monikieliseen Arjen apu -vapaaehtoistyöhön, jotta maahanmuuttajien kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan voidaan vahvistaa. Arjen apu -vapaaehtoistoiminnan malli on tarkoitettu järjestöille ja yhdistyksille täydentämään ja tukemaan heidän vapaaehtoistoimintaa ja lisäämään kulttuurisensitiivisyyttä vapaaehtoistoiminnassa. Vapaaehtoistyöllä tuetaan maahanmuuttajia arjen asioiden hoitamisessa ja käytännön selvitystyössä suomalaiseen yhteiskuntaan integroituessa.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Järjestöillä ja yhdistyksillä on vahva rooli suomalaisessa kansalaisyhteiskunnassa ja sen kehittämisessä. Kolmannen sektorin toimijat täydentävät merkittävästi palvelutarjontaa julkisten ja yksityisten toimijoiden rinnalla. Kolmannen sektorin toimijat voivat toteuttaa kotouttamistyötä ketterästi, inhimillisesti ja joustavasti esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan avulla. Arjen apu -malli on helposti käyttöönotettava ja joustavasti sovellettava vapaaehtoistoiminnan malli, jolla tuetaan kolmannen sektorin toimijoita suuntaamaan vapaaehtoistoimintaa maahanmuutto- ja kotouttamistyöhön. Mallissa on sovellettu PALOMA-osaamiskeskuksen materiaaleja kulttuurisensitiivisen työotteen kohdentamisessa vapaaehtoistoimintaan.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Arjen apu -mallin teoreettisessa osuudessa käsitellään yleisesti maahanmuuttajien parissa tehtävää vapaaehtoistyötä sekä avataan kulttuurisensitiivisyyden käsitettä. Teoreettinen osuus pilotoitiin yhteistyössä SPR Kuusamon osaston kanssa kesällä 2022. Pilotointia jatkettiin Rovaniemen Neiot-Tyttöjen talon sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin kanssa syksyllä 2022.

Arjen apu -malliin tuotiin käytännön kokemuksia maahanmuuttajien konkreettisista avun tarpeista sekä avun vaikuttavuudesta vuoden 2022 aikana ODL:n ukrainalaisille pakolaisille tarjoamaa palvelua mallintamalla sekä toimintaan osallistuvilta ukrainalaisilta kerättyjen palautteiden perusteella. Palvelujen tarpeita kartoitettiin ja niiden vaikuttavuutta kehitettiin yhteiskehittämisen työpajassa palvelua käyttäneiden ukrainalaisten ja palvelua tarjonneiden työntekijöiden kanssa.

Kokemuksemme mukaan maahanmuuttajat ovat kiinnostuneita osallistumaan yhteiskehittämiseen, jolla he voivat olla auttamassa tulevien maahanmuuttajien Suomeen tulon kotoutumista omien kokemuksiensa pohjalta. Heidän osallistumisensa kokemusasiantuntijoina Arjen apu -toiminnan suunnitteluun ja toiminnan käynnistämiseen on oleellista, jotta erityisesti maahanmuuttajien näkökulma toiminnan toteutuksessa säilyy. 

Tavoiteltu muutos

Arjen apu -toimintamallilla tavoitellaan maahanmuuttajalle konkreettista yhteyttä paikalliseen vapaaehtoiseen, joka tarjoaa hänelle henkilökohtaista käytännön asioiden apua. Mallin avulla toteutettavan vapaaehtoistyön avulla on tavoitteena tutustuttaa maahanmuuttajaa paikallisiin ihmisiin, toimintatapoihin ja palveluihin, ja näin edistää maahanmuuttajan kotoutumista uuteen lähiympäristöönsä sekä suomalaiseen yhteiskuntaan.  

Muutoksen mittaaminen

Arjen apu -vapaaehtoistoiminnan vaikuttavuutta seurataan säännöllisesti (esim. 4 x vuodessa) toteutettavalla kyselyllä, jolloin toiminnan vaikuttavuutta voidaan seurata sekä määrällisesti että laadullisesti. Kyselyvastausten pohjalta vapaaehtoistoimintaa voidaan edelleen yhteiskehittää tavoitteiden mukaiseksi, paikallista tarvetta vastaavaksi sekä vapaaehtoistoimija- ja asiakaslähtöisesti. 

Arjen apu -vapaaehtoistoiminnan vaikuttavuutta voidaan mitata (asiakas)tyytyväisyyskyselyllä. Kysely voidaan suunnata vapaaehtoistoimijalle sekä maahanmuuttajalle.

Kyselyissä kysytään Arjen apu -toiminnan kokemuksia asteikolla 1 = täysin eri mieltä - 5 = täysin eri mieltä. Se voidaan toteuttaa esimerkiksi Surveypal-alustalla. Jos kyselyjen vastauskoosteissa jokin vastauskohta saa yhteisarvioiksi numeerisen arvion 3 - 1, ko. kokemukseen vaikuttaviin tekijöihin ja toimintatapaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota ja yhteiskehittää niitä. Jos jonkun vastaajan yksittäinen vastaus saa numeerisen arvion 1, on tärkeä arvioida myös yksittäisen heikon kokemuksen syitä ja pyrkiä vaikuttamaan niihin. 

 

Vapaaehtoistoimijan kyselyssä voidaan kysyä vastaajan arvioita muun muassa seuraavanlaisiin väitteisiin:

- Arjen apu -vapaaehtoiskoulutus antoi minulle valmiuksia toimia vapaaehtoisena maahanmuuttajalle

- koulutus määritti vapaaehtoistoimijan tehtävänkuvaa

- sain varmuutta ja rohkeutta vapaaehtoistoiminnassa aloittamiseen

- sain hyvää ohjausta vapaaehtoistoiminnan aloittamiseen

- koulutuksen sisältö vastasi tarpeitani

- kouluttajat olivat ammattitaitoisia

- vapaaehtoistoiminnan järjestäjät ovat ammattitaitoisia

- olen saanut vapaaehtoistoimintaan tarvitsemaani ohjausta ja tukea

- olen voinut toimia vapaaehtoistehtävässä omien voimavarojeni ja resurssieni mukaisesti

- vapaaehtoistoiminta on tuonut elämääni mielekkyyttä

- olen kokenut olevani maahanmuuttajalle tarpeellinen

- minut on kohdattu kunnioittavasti ja ystävällisesti

Avoin kysymys: Arjen apu -vapaaehtoistoimintaan osallistuminen merkitsee minulle

 

Maahanmuuttaja kyselyssä voidaan kysyä vastaajan arvioita muun muassa seuraavanlaisiin väitteisiin:

- minut on kohdattu kunnioittavasti ja ystävällisesti

- fyysiset ja henkiset voimavarani otettiin huomioon

- saan ilmaista mielipiteeni ja koen tulleeni kuulluksi

- saan rohkaisua ja henkistä tukea 

- vapaaehtoiset ovat osaavia ja luotettavia 

- toiminta vastaa tarpeitani 

- toimintaan osallistuminen auttaa minua hallitsemaan päivittäistä elämääni (esim. päivän rytmi, uni, ravinto, liikunta) 

- toimintaan osallistuminen vahvistaa itseluottamustani 

- saan tukea sosiaalisissa tilanteissa selviytymiseen 

- saan ohjausta uudessa asuinpaikassani toimimiseen

- saan apua erilaisissa palveluissa toimimiseen

- saan tietoa, jota tarvitsen

- Saan harjoitella suomenkieltä 

- saamani tuki auttaa minua suunnittelemaan tulevaisuutta (esim. opiskelu tai työ) 

- tapahtumiin osallistuminen vahvistaa hyvinvointiani

Avoin kysymys: Arjen apu -toimintaan osallistuminen merkitsee minulle

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Arjan apu -vapaaehtoistoiminnan malli on tarkoitettu käyttöön niille järjestöille ja yhdistyksille, jotka haluavat kehittää vapaaehtoistoimintaa tukemaan maahanmuuttajien arkea ja kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. 

Vapaaehtoiset saavat koulutusta ja ohjausta toimiakseen arjen apuna juuri maahan tulleiden pakolaisten/maahanmuuttajien käytännön asioiden hoitamisessa sekä kotoutumisen tukemisessa.

Maahanmuuttajat saavat henkilökohtaisen suhteen paikalliseen suomalaiseen vapaaehtoistoimijaan, jolta voivat saada konkreettista apua uuteen asuinkaupunkiin, suomalaiseen yhteiskuntaan ja järjestelmään tutustumisessa. 

Ratkaisun perusidea

Valtioneuvoston selonteko kotoutumisen edistämisen uudistamisentarpeista (2021) korostaa ohjauksen ja neuvonnan vakinaistamista ja vahvistamista kaikille Suomeen muuttaneille maahanmuuton perusteesta, elämäntilanteesta tai maassa asutusta ajasta riippumatta. Tilanne on akutisoitunut vuonna 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Suomi on tarjonnut tilapäistä suojelua Ukrainan kansalaisille. Tarve kotouttamista edistäville toiminnoille on ajankohtainen sekä viime aikoina että aiemmin Suomeen tulleiden maahanmuuttajien parissa. Tähän tarpeeseen Arjen apu-mallilla pyritään vastaamaan.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Arjen apu-mallia on helppo hyödyntää ja soveltaa vapaaehtoistoiminnassa. Mallin tarkoituksena on auttaa huomioimaan maahanmuuttajien kanssa tehtävän vapaaehtoistoiminnan erityispiirteitä. Arjen apu -malli voi olla osa vapaaehtoisten täydentävää koulutusta.

- Vapaaehtoistoimintaa tarjoava järjestö saa selkeän mallin vapaaehtoisten kouluttamiseen.

- Vapaaehtoiset saavat konkreettisia neuvoja ja työvälineitä toimintaan.

- Vapaaehtoistoiminnan kautta maahanmuuttajat pääsevät osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja saavat mahdollisuuden kuulua yhteisöön.  

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toiminnan käyttöönotto ja kehittäminen on suositeltavaa toteuttaa yhteiskehittämällä kaikkien toiminnan osapuolten kanssa. Arjen apu-mallin soveltamisessa tärkeintä on suvaitsevainen ja sensitiivinen asenne maahanmuuttajia ja maahanmuuttotyötä kohtaan. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Arjen apu -malli on rakennettu yhteiskehittämällä, jolloin maahanmuuttajat saivat itse voimaannuttavan osallisuuden kokemuksen. Olemme saaneet kansallista, alueellista ja paikallista tietoa siitä, miten palvelujärjestelmämme voi tavoittaa ja vastata maahanmuuttajien palvelutarpeisiin. Maahanmuuttajat ovat puolestaan saaneet käsitystä suomalaisen palvelu- ja yhteiskuntajärjestelmän toiminnasta. Riippumatta palvelujärjestelmän toimivuudesta, tärkeintä on se, miten kohtaamme toisemme ihmisarvoa kunnioittaen ja hyväksyen. Nähdyksi tuleminen on meidän kaikkien perustarve taustastamme, roolistamme ja asemastamme riippumatta. Maahanmuuttajan positiivinen kokemus nähdyksi ja huomioiduksi tulemisesta on merkittävintä minkä palvelujärjestelmämme ja me ihmiset voimme toisillemme tuottaa.