Arjen apu on PALOMA-osaamiskeskuksessa luotu vapaaehtoistoiminnan malli, jonka tarkoituksena on tukea maahanmuuttajien arkea ja kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Toimintamalli on tarkoitettu järjestöjen ja yhdistysten hyödynnettäväksi. Mallia hallinnoi ODL.

Toimintamallin nimi
Arjen apu
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Arjen apu on PALOMA-osaamiskeskuksessa luotu vapaaehtoistoiminnan malli, jonka tarkoituksena on tukea maahanmuuttajien arkea ja kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Toimintamalli on tarkoitettu järjestöjen ja yhdistysten hyödynnettäväksi. Mallia hallinnoi ODL.

Toteutuspaikka
Oulun Diakonissalaitoksen säätiö sr
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Pohjanmaa
Oulu
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus

Luotu

15.07.2022

Viimeksi muokattu

13.02.2023
Ratkaisun perusidea

Valtioneuvoston selonteko kotoutumisen edistämisen uudistamisentarpeista (2021) korostaa ohjauksen ja neuvonnan vakinaistamista ja vahvistamista kaikille Suomeen muuttaneille maahanmuuton perusteesta, elämäntilanteesta tai maassa asutusta ajasta riippumatta. Tilanne on akutisoitunut vuonna 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Suomi on tarjonnut tilapäistä suojelua Ukrainan kansalaisille. Tarve kotouttamista edistäville toiminnoille on ajankohtainen sekä viime aikoina että aiemmin Suomeen tulleiden maahanmuuttajien parissa. Tähän tarpeeseen Arjen apu-mallilla pyritään vastaamaan.

Toimintaympäristö

Säätiönä ODL koordinoi laajaa vapaaehtoistyötä Oulun alueella. PALOMA osaamiskeskuksen tehtävänä on laajentaa vapaaehtoistoimintaa monikieliseen Arjen apu -vapaaehtoistyöhön, jotta maahanmuuttajien kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan voidaan vahvistaa. Arjen apu -vapaaehtoistoiminnan malli on tarkoitettu järjestöille ja yhdistyksille täydentämään ja tukemaan heidän vapaaehtoistoimintaa ja lisäämään kulttuurisensitiivisyyttä vapaaehtoistoiminnassa. Vapaaehtoistyöllä tuetaan maahanmuuttajia arjen asioiden hoitamisessa ja käytännön selvitystyössä suomalaiseen yhteiskuntaan integroituessa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Arjan apu -vapaaehtoistoiminnan malli on tarkoitettu käyttöön niille järjestöille ja yhdistyksille, jotka haluavat kehittää vapaaehtoistoimintaa tukemaan maahanmuuttajien arkea ja kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. 

Vapaaehtoiset saavat koulutusta ja ohjausta toimiakseen arjen apuna juuri maahan tulleiden pakolaisten/maahanmuuttajien käytännön asioiden hoitamisessa sekä kotoutumisen tukemisessa.

Maahanmuuttajat saavat henkilökohtaisen suhteen paikalliseen suomalaiseen vapaaehtoistoimijaan, jolta voivat saada konkreettista apua uuteen asuinkaupunkiin, suomalaiseen yhteiskuntaan ja järjestelmään tutustumisessa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Arjen apu-mallia on helppo hyödyntää ja soveltaa vapaaehtoistoiminnassa. Mallin tarkoituksena on auttaa huomioimaan maahanmuuttajien kanssa tehtävän vapaaehtoistoiminnan erityispiirteitä. Arjen apu -malli voi olla osa vapaaehtoisten täydentävää koulutusta.

- Vapaaehtoistoimintaa tarjoava järjestö saa selkeän mallin vapaaehtoisten kouluttamiseen.

- Vapaaehtoiset saavat konkreettisia neuvoja ja työvälineitä toimintaan.

- Vapaaehtoistoiminnan kautta maahanmuuttajat pääsevät osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja saavat mahdollisuuden kuulua yhteisöön.  

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Arjen apu -malli on rakennettu yhteiskehittämällä, jolloin maahanmuuttajat saivat itse voimaannuttavan osallisuuden kokemuksen. Olemme saaneet kansallista, alueellista ja paikallista tietoa siitä, miten palvelujärjestelmämme voi tavoittaa ja vastata maahanmuuttajien palvelutarpeisiin. Maahanmuuttajat ovat puolestaan saaneet käsitystä suomalaisen palvelu- ja yhteiskuntajärjestelmän toiminnasta. Riippumatta palvelujärjestelmän toimivuudesta, tärkeintä on se, miten kohtaamme toisemme ihmisarvoa kunnioittaen ja hyväksyen. Nähdyksi tuleminen on meidän kaikkien perustarve taustastamme, roolistamme ja asemastamme riippumatta. Maahanmuuttajan positiivinen kokemus nähdyksi ja huomioiduksi tulemisesta on merkittävintä minkä palvelujärjestelmämme ja me ihmiset voimme toisillemme tuottaa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toiminnan käyttöönotto ja kehittäminen on suositeltavaa toteuttaa yhteiskehittämällä kaikkien toiminnan osapuolten kanssa. Arjen apu-mallin soveltamisessa tärkeintä on suvaitsevainen ja sensitiivinen asenne maahanmuuttajia ja maahanmuuttotyötä kohtaan. 

Kansikuva
Yhdessä elämän solmuissa

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä