Asunnottomuustoimijat ovat Toimekas-hankkeessa pyrkineet luomaa asunnottomien asumispalveluissa asuville henkilöille mielekkään arkielämän mahdollisuuksia ja vastaamaan asumispalveluyksiköissä esiin tulleisiin tarpeisiin. Hankkeessa mukana olevat toimijat (Y-Säätiö, Helsingin Diakonissalaitos, Helsingin Vieraskoti ry, Suomen Pelastusarmeijan Säätiö, Sininauhasäätiö, Työterapinen yhdistys ry sekä VVA ry) tuottavat kaikki asunnottomien asumispalveluja, joihin on myös liitetty yhteisöön ja yhteiskuntaan integroivaa toimintaa. Käytännössä tällainen arjen mielekkyyttä asukkaan elämään lisäävä toiminta on Toimekas-hankkeessa ollut esimerkiksi matalan kynnyksen työtoimintaa tai esimerkiksi harraste-, kulttuuri- tai ryhmätoimintaa.
Tarve Toimekas-hankkeen kaltaiselle kehittämishankkeelle on tullut esille jo PAAVO-ohjelman aikana, joten se sisällytettiin myös asunnottomuuden ennaltaehkäisyohjelmaan (AUNE 2016–2019). Toimekas-hankkeessa on pyritty tukemaan entisten asunnottomien osallisuutta, parantamaan työllistymisedellytyksiä, sekä selvitetty työllistymis- ja koulutuspolulla etenemiseen liittyviä kannustinloukkuja ja etsitty niihin ratkaisuja. Hankkeen suunnittelu alkoi jo vuonna 2014 ja suunnittelussa on ollut mukana myös itse entisiä asunnottomia. Heidän keskeisin viestinsä on ollut työtoiminnan merkitys arjen ja osallisuuden mahdollistajana ja sosiaalisten suhteiden rakentajana.
Hankkeen päävastuullinen hakija ja hallinnoija on ollut Y-Säätiö, jonne on
palkattuna kokoaikainen hankekoordinaattori. Seitsemän hankekumppanin yhteistyössä toteutettiin kehittämistyö siten, että jokaisessa organisaatiossa paneuduttiin konkreettiseen toiminnan kehittämiseen kahdessa jaksossa kolmen vuoden aikana. Päätoiminen ja
kokoaikainen hankekoordinaattori vastasi hankkeen ja prosessien etenemisestä sekä tuotosten koostamisesta ja levittämistyöstä. Muu hankehenkilöstö koostuu jokaisesta hankkeessa mukana olevasta järjestöstä kehittäjäksi palkattavasta työntekijästä. Kehittäjät siirtyivät hankkeen kolme vuotisen toimikauden aikana kahdeksi sovituksi ajanjaksoksi (4-6 kk) omasta nykyisestä työtehtävästään hankkeen kehittämistehtäviin omissa järjestöissään. Hankkeen aikana yksi työntekijä/järjestö on kahdesti kehittämistehtävissä (yhteensä 2 htv/vuosi).
Kehittäjänä toimivat henkilöt muodostivat hankekoordinaattorin kanssa työryhmän joka työskenteli säännöllisissä kuukausittaisissa palavereissa ja työpajoissa koko kolmen vuoden ajan. Työryhmässä voitiin jakaa hyviä käytäntöjä sekä suunnitella yhdessä yhteisiä toimintoja ja arvioida niiden toteutumista. Asukkaat saivat myös osallistua työryhmien kokouksiin ja työpajoihin.
Toimekas-hankeen tavoitteena on ollut luoda Jäsentynyt sosiaalisen kuntoutuksen toiminnallinen kokonaisuus asunnottomien asumispalveluihin, sekä valtakunnallisella tasolla arjen mielekkään toiminnan mahdollisuuksien kehittäminen asunnottomuuden ennaltaehkäisyn ja uusiutumisen torjumisen välineenä.
Hankkeen toiminnassa mukana olevissa asumispalveluyksiköissä asuvat ihmiset ovat taustaltaan pitkäaikaisasunnottomia, eli henkilöitä, jotka ovat olleet sosiaalisten tai terveydellisten syiden vuoksi yli vuoden ajan asunnottomia tai joilla on ollut kolmen viime vuoden ajan toistuvasti asunnottomuutta. Näiden ihmisten sosiaaliset ja terveydelliset ongelmat ovat monimutkaisia. Pitkään kestänyt asunnottomuus on monesti aiheuttanut sen, että kyky toimia vuorovaikutuksessa toisten kanssa on alentunut merkittävästi. Yhteiskuntaan integroituminen on monien elämän historiaan kasaantuneiden syiden vuoksi ilman ohjausta vaikeaa.
Hanketyössä mukana olleilla organisaatioilla on kaikilla vuosien kokemus asunnottomuus työstä, sekä työskentelystä asumispalveluyksiköissä. He ovat kaikki omalta osaltaan myös olleet mukana toteuttamassa hallituksen pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmia sekä asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelmaa.
Toimekas-hankkeessa tavoitteena oli luoda hankkeessa mukana oleviin asumispalveluyksiköihin sellainen yhteisö ja toimintaympäristö, joka tukisi asukkaita mielekkäisiin arkielämän toimintoihin. Samoin asukkaiden toivottiin yhteisen toiminnan kautta saavan kokemuksen siitä, että he kuuluvat osaksi tätä sosiaalista yhteisöä. Yhdessä siis luotiin edellytyksiä toisin toimimiselle, siinä kehittymiselle ja sosiaaliselle kuntoutukselle. Toimekas-hankkeessa päädyttiin puhumaan mielekkään arkielämän toiminnoista, koska siinä missä toiselle mielekäs tekeminen on työtä, saattaa se jollekin toiselle olla jotain ihan muuta, kuten harrastustoimintaa.
Yksilö itse määrittelee sen, minkä hän kokee elämälleen mielekkääksi. Mielekäs toiminta tukee asukkaan voimaantumista ja siten asumisen onnistumista. Toimekas-hankkeen alussa osalla hanke organisaatioita oli ollut tarjolla ohjattua toimintaa, osalla taas ei. Ne hanke organisaatiot, joissa toimintaa ei ollut ollut aiemmin, aloittivat mielekkäiden arkielämän toimintojen suunnittelun sillä, että asukkailta kysyttiin heidän kiinnostuksen kohteitaan. Asukkaat saivat siis itse vaikuttaa paitsi kehittämiseen myös toimintojen suunnitteluun.
Keskeisiä tekijöitä osallisuuden lisäämiseen ja uusien toimintojen aloittamiseen sekä juurtumiseen olivat:
1) Osallisuuden ja osallistumisen tukeminen
Asukkaita informoitiin hankkeesta ja annettiin heille aito osallistumisen mahdollisuus mielekkäiden arkielämän toimintojen suunnitteluun. Kun asukkaat saivat itse vaikuttaa toteutukseen, he myös sitoutuivat toimintoihin osallistumiseen paremmin. Sama päti myös työntekijöihin.
2) Uusien toimintamallien ottaminen osaksi arkea
Toimekas-hankkeen tavoitteena oli paitsi luoda mielekkäitä arkielämän toimintoja, mutta myös luoda jäsentynyt sosiaalisen kuntoutuksen toiminnallinen kokonaisuus asunnottomien asumispalveluihin. Toiminnallinen kokonaisuus syntyi toistolla. Hyväksi havaittuja toimintoja siis toistettiin ja toistettiin ja vähitellen erilaisista työ- ja vapaa-ajan toiminnoista muodostui jokaiseen hankkeessa mukana olleeseen asumispalveluyksikköön säännöllinen viikko-ohjelma sekä toiminnallinen kokonaisuus, jota hyödynnettiin asukkaiden kuntoutumisessa. Jokaisessa asumisyksikössä on tällä hetkellä toiminnassa huomioitu se, että jokainen yksiköön muuttava tai siellä jo asuva asukas pääsisi olemaan osallisena yhteisön toiminnoissa ja että arjen mielekkäitä toiminnoilla kyetään tukemaan niin arjessa selviytymistä kuin vuorovaikutustaitoja. Säännöllisillä toimintojen suunnittelulla ja toteutuksilla tuettiin paitsi normaalia päivärytmiä, kuin myös päivien rutiinia. Jos toimintoja järjestettäisiin joskus ja silloin tällöin, olisi niihin sitoutuminen vaikeampaa. Kun samat toiminnot toistuivat samassa paikassa samaan aikaan, olivat ne helposti saavutettavissa.
Yhteistyöllä eri organisaatioiden välillä saatiin myös luotua yhteisiä toimintoja (kuten vaikka harrastusryhmiä) joihin eri asumispalveluiden asukkaat saivat osallistua. Kun resursseja ja tilojen käyttöä jaettiin kaikkien hankkeeseen osallistuneiden organisaatioiden kesken, saatiin asukkaille tarjottua monipuolisempia toiminnan mahdollisuuksia. Asukkaille tarjottiin myös madollisuuksia osallistua toisen asumispalveluyksikön työtoimintoihin ja näin pystyttiin tarjoamaan kokemusta myös toisessa organisaatiossa työskentelystä. Kulttuuri- ja vapaa-ajan viettoa mahdollisuuksia tarjottiin myös vapaaehtoiset organisoimina joka mahdollisti uusia ilta- ja viikonloppu toimintoja.
Jotta hankkeessa mukana olleille organisaatioille saatiin luotua uudenlainen sosiaalisen kuntoutuksen kokonaisuus asumispalveluyksikköihin, vaati se paljon avoimuutta ja keskustelua niin työntekijöiden kesken, kun asukkaiden ja työntekijöiden välilläkin. Hankkeen aikana koettiin että yhteisöllisyys asumispalveluyksiköissä lisääntyi, vuorovaikutus asukkaiden kanssa parani ja arkeen saatiin lisää mielekästä tekemistä. Asukakat saivat myös onnistumisen kokemuksia osallistuttuaan erilaisiin toimintoihin ja kynnys asumispalveluyksikön ulkopuolisiin toimintoihin osallistumiseen laski. Kun vaikka sai asumispalveluyksikön sisäiset työtehtävät tunnollisesti hoidettua oli mahdollisuus miettiä vaikka kuntouttavaa työtoimintaa, tai jos innostui kuntosalilla käynnistä niin kynnys myös ulkopuolisella kuntosalilla käymiseen laski. Osan asukkaiden kanssa saatiin rakennettua työllistymis- ja koulutuspolkuja sekä aloitettua uusia harrastuksia, kun he ensin olivat saaneet testata itseään , taitojaan ja onnistumisiaan asumispalveluyksikön sisällä tapahtuvissa toiminnoissa. Näitä polkuja tuettiin sillä, että eri asumispalveluyksikön asukkaille järjestettiin myös yhteisiä toimintoja (esim ensiapu koulutus, hygieniapassi koulutus, jalkapallo vuoro..) ja annettiin mahdollisuus matalankynnyksen työtoimintaan myös toisessa asumispalveluyksikössä.