Ryhmätoiminnan ohjausmateriaali antaa eväitä käsitellä pienellä rahalla toimeen tulemista huomioiden keskeiset hyvinvoinnin osa-alueet kuten ravinnon, liikun­nan ja kulttuurin.

Toimintaympäristö **

Ihmisten kohtaamisilla on merkitystä ja hyvinvointia lisäävää vaikutusta. Monesti vain ei löydy resursseja toiminnan koordinointiin, sisältöjen tuottamiseen ja tekemisen ohjaamiseen. Ryhmätoiminnasta ollaan kiinnostuneita, mutta usein niiden vetäjiltä puuttuu ajankohtaisia teemoja ja hyvää, soveltuvaa materiaalia toiminnan tueksi. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Keski-Suomessa on paljon paikallista toimintaa, joka perustuu ihmisten tarpeisiin kokoontua yhteen tekemään jotain itselle merkityksellistä asiaa. Tähän tarkoitukseen soveltuvia tiloja ovat seurakuntien ja kuntien päivätoiminnan kerhotilat, kylätalot ja asuinalueiden yhteisölliset tilat. Usein ei kokoontumiselle ja yhdessä olemiselle vain tunnu löytyvän sisältöä eikä toiminnan ohjaajaa.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Keski-Suomessa ei ollut yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisyyn koottua koulutusmateriaalia omasta takaa.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Tapasimme vuonna 2017 Kuntamarkkinoilla Miina Sillanpää -säätiön Neuvokkaiden naisten kestävät konstit -hankkeen edustajia ja kuulimme heidän esittelynsä yksinäisten naisten ryhmätoimintamallista. Kutsuimme em. hankkeen vierailemaan Keski-Suomeen ja järjestimme kolme ohjaajakoulutusta (Jyväskylä, Jämsä ja Äänekoski).

Liitteet
Kuva
Neuvokkaat naiset -koulutus Äänekoskella 2017.
Neuvokkaat naiset -koulutus Äänekoskella 2017.
Muutoksen mittaaminen

Hankkeessa halusimme kouluttaa paikallisia ohjaajia ja testata soveltuuko opetusmateriaali myös sekaryhmille ja miesten ryhmille. Materiaali on alun perin tuotettu yksinäisyyttä kokeville iäkkäille naisille.

Toteutussuunnitelma

Ryhmätoiminnan alkaessa on hyvä sopia, onko ryhmä avoin vai suljettu, ts. osallistuuko ryhmään aina ennalta määrätty tai määritelty joukko osallistujia. Ryhmän tulee sopia myös kokoontumiskerroista, frekvenssistä ja käytettävästä ajasta. Ryhmä voi luoda itselleen myös muita sääntöjä tai suosituksia.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Neuvokkaiden naisten konstit -kokoelma sisältää arjen taitoja elämiseen, vaikuttamiseen, ruokailuun ja liikkumiseen. Sisältö on aina ajankohtainen ja sitä on helppo muunnella esimerkiksi vuodenaikojen tai kohderyhmän omien tarpeiden mukaan. Ryhmässä annetaan tilaa keskustelulle ja jokaisen henkilökohtaiselle osaamiselle.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Miina Sillanpää -säätiön Neuvokkaiden naisten kestävät konstit.

Ratkaisun perusidea **

Ryhmätoiminnassa noudatetaan yhdessä alussa sovittuja sääntöjä ja ohjeita. Toiminta sisältää tapaamiskerroille valitun teeman mukaisen tekemisen, johon liittyy uusien taitojen ja tiedon omaksumista ja vertaistukea. Tapaamiskertoja on 8-10 kappaletta ja niiden teemat ovat Miina Sillanpää -säätiön Neuvokkaiden naisten kestävät konstit -hankkeen mukaiset, eli mielen hyvinvointi, ravitsemus ja ruuanlaitto, pienellä rahalla eläminen, kulttuuri ja taide, kierrätys ja kestävä arki, aktiivinen kansalaisuus sekä liikunta ja ulkoilu.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Ryhmätoiminta vaatii kokoontumiskerroille yhden jatkuvasti toimivan tai teemoittain vaihtuvan, nimetyn, vetäjän. Kokoontumispaikka voi vaihdella, mutta se tulee toiminnan alussa tiedottaa tai sopia aina edellisellä kerralla yhdessä. On pystyttävä myös tiedottamaan niille osallistujille, jotka eivät ole itse läsnä, mutta kuuluvat ryhmään. 

Jos ryhmässä sovitaan nimettömyydestä, sitä kunnioitetaan. Ryhmään osallistuminen tulee olla vapaaehtoista ja toinen toista kunnioittavaa.

Liitteet
Kuva
Pienryhmä päättää talven toiminnan puistopiknikillä.
Mielenterveyskuntoutujien pienryhmä päättää talven toiminnan puistopiknikillä.
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Teemoihin ja sisältöjen tuottamiseen liittyvissä asioissa voidaan jakaa vastuita ja antaa toimijuutta ryhmän toisille jäsenille koordinaattorin ohella.

Jos ruokailuihin tai matkoihin liittyy kustannuksia, on hyvä sopia niiden kattamisesta, omavastuista ja varainhankinnasta.

Voidaan sopia myös useamman pienryhmän yhteisestä vertaistapaamisesta tai vaikkapa retkestä luontoon tai kulttuurin pariin. Synergiaetua on jakaa kustannuksia ja saada samalla valmistelutyöllä esim. opintoretki toteutumaan.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Ohjattu ja jäsennelty toiminta jäntevöittää ryhmää. Myös ryhmä itse voi seurata edistymistään ja miten suunniteltu toiminta etenee vaihe vaiheelta.

Liitteet
Kuva
Keuruun Höyryveturipuisto 2019
Jämsäläiset pienryhmät tutustuivat yhdessä Keuruun Höyryveturipuistoon.