Ryhmätoiminnan ohjausmateriaali antaa eväitä käsitellä pienellä rahalla toimeen tulemista huomioiden keskeiset hyvinvoinnin osa-alueet kuten ravinnon, liikun­nan ja kulttuurin.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Arjen neuvokkaat konstit
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Ryhmätoiminnan ohjausmateriaali antaa eväitä käsitellä pienellä rahalla toimeen tulemista huomioiden keskeiset hyvinvoinnin osa-alueet kuten ravinnon, liikun­nan ja kulttuurin.

Toteutuspaikka
Ryhmätoiminta erilaisissa kohtaamispaikoissa
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomi
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Liitteet ja linkit

Luotu

26.05.2020

Viimeksi muokattu

27.09.2021
Ratkaisun perusidea **

Ryhmätoiminnassa noudatetaan yhdessä alussa sovittuja sääntöjä ja ohjeita. Toiminta sisältää tapaamiskerroille valitun teeman mukaisen tekemisen, johon liittyy uusien taitojen ja tiedon omaksumista ja vertaistukea. Tapaamiskertoja on 8-10 kappaletta ja niiden teemat ovat Miina Sillanpää -säätiön Neuvokkaiden naisten kestävät konstit -hankkeen mukaiset, eli mielen hyvinvointi, ravitsemus ja ruuanlaitto, pienellä rahalla eläminen, kulttuuri ja taide, kierrätys ja kestävä arki, aktiivinen kansalaisuus sekä liikunta ja ulkoilu.

Toimintaympäristö **

Ihmisten kohtaamisilla on merkitystä ja hyvinvointia lisäävää vaikutusta. Monesti vain ei löydy resursseja toiminnan koordinointiin, sisältöjen tuottamiseen ja tekemisen ohjaamiseen. Ryhmätoiminnasta ollaan kiinnostuneita, mutta usein niiden vetäjiltä puuttuu ajankohtaisia teemoja ja hyvää, soveltuvaa materiaalia toiminnan tueksi. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Neuvokkaiden naisten konstit -kokoelma sisältää arjen taitoja elämiseen, vaikuttamiseen, ruokailuun ja liikkumiseen. Sisältö on aina ajankohtainen ja sitä on helppo muunnella esimerkiksi vuodenaikojen tai kohderyhmän omien tarpeiden mukaan. Ryhmässä annetaan tilaa keskustelulle ja jokaisen henkilökohtaiselle osaamiselle.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Ryhmätoiminta vaatii kokoontumiskerroille yhden jatkuvasti toimivan tai teemoittain vaihtuvan, nimetyn, vetäjän. Kokoontumispaikka voi vaihdella, mutta se tulee toiminnan alussa tiedottaa tai sopia aina edellisellä kerralla yhdessä. On pystyttävä myös tiedottamaan niille osallistujille, jotka eivät ole itse läsnä, mutta kuuluvat ryhmään. 

Jos ryhmässä sovitaan nimettömyydestä, sitä kunnioitetaan. Ryhmään osallistuminen tulee olla vapaaehtoista ja toinen toista kunnioittavaa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Ohjattu ja jäsennelty toiminta jäntevöittää ryhmää. Myös ryhmä itse voi seurata edistymistään ja miten suunniteltu toiminta etenee vaihe vaiheelta.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Teemoihin ja sisältöjen tuottamiseen liittyvissä asioissa voidaan jakaa vastuita ja antaa toimijuutta ryhmän toisille jäsenille koordinaattorin ohella.

Jos ruokailuihin tai matkoihin liittyy kustannuksia, on hyvä sopia niiden kattamisesta, omavastuista ja varainhankinnasta.

Voidaan sopia myös useamman pienryhmän yhteisestä vertaistapaamisesta tai vaikkapa retkestä luontoon tai kulttuurin pariin. Synergiaetua on jakaa kustannuksia ja saada samalla valmistelutyöllä esim. opintoretki toteutumaan.

Kansikuva
Digitaidot haltuun Kivijärvellä

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis