Arkeen Voimaa - toiminnan pilotointi ja jalkauttaminen Lapin HVA (RRP, P4, I2)
Arkeen Voimaa on näyttöön perustuva itsehoidon ryhmätoimintamalli, jonka tarkoituksena on lisätä osallistujien hyvinvointia ja arjessa pärjäämistä. Toiminta soveltuu laajalle väestöpohjalle, sisältäen sekä ennaltaehkäisevän että korjaavan näkökulman.
Oivalla ja ymmärrä
Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyessä vuoden 2023 alussa Lapin hyvinvointialue jaettiin neljään palvelualueeseen, joissa rakennetaan yhdenmukaiset ja asiakaslähtöiset hoito- ja palveluketjut heikommassa asemassa olevien asiakasryhmien tukemiseksi.
Ennaltaehkäisevässä työssä ja ongelmien varhaisen vaiheen tunnistamisessa kehittämistyön erityisinä kohderyhminä ovat syrjäytymisvaarassa olevat lapset ja nuoret, yleensä haavoittuvassa asemassa olevat, lähisuhdeväkivallan riskissä olevat, monisairaat ja paljon palveluita käyttävät sekä yksinäiset, joilla omaa tukiverkkoa ei ole.
Matalan kynnyksen terveyttä ja sosiaalista toimintakykyä edistävien palveluiden kehittämisellä pyritään vastaamaan Lapin väestön tunnistettuihin hyvinvointitarpeisiin, joita ovat muun muassa perheiden ja työikäisten hyvinvointia ja terveyttä tukeva elämäntapa, lasten ja nuorten hyvä mielenterveys, ikääntyneiden toimintakyky, hyvä elämä ja osallisuus sekä koko väestön arjen turvallisuus.
Ennaltaehkäisevällä toiminnalla sekä varhaisen vaiheen ongelmien tunnistamisella ja tilanteissa oikea-aikaisella toimisella on mahdollista reagoida tuen tarpeeseen ennen kuin ongelmat alkavat kasaantua. Ennaltaehkäisevän toiminnan mahdollistavat toimivat matalan kynnyksen palvelut sekä yhteistyö, missä merkittävää on oikeanaikainen ja -paikkainen palveluohjaus.
Hyvinvointialueiden käynnistyttyä etenkin ennaltaehkäisevä työ jakautuu uudella tavalla hyvinvointialueen ja kuntien kesken. Hyvinvointialueen ja kuntien on lain mukaan tehtävä yhteistyötä. Uudella yhdyspinnalla myös järjestöt ja yhdistykset ovat keskeinen yhteistyötaho.
Arkeen Voimaa -ryhmätoiminta on tarkoitettu henkilölle, jonka arjen sujumiseen vaikuttaa esimerkiksi yksinäisyys, mielialan lasku, pitkäaikaissairaus tai työttömyys. Henkilö voi olla myös sairastavan omainen. Diagnoosilla tai ongelmalla ei ole merkitystä, sillä arjen haasteet ovat usein samanlaisia niistä riippumatta. Ryhmässä käydään läpi muun muassa arkiliikunnan, terveyttä edistävän syömisen sekä mielialan laskun itsehoidon teemoista.
Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa, viikon välein, 2,5 tuntia kerrallaan. Ryhmässä opetellaan käyttämään erilaisia itsehoidon työkaluja, kuten päätöksentekoa, ongelmanratkaisua ja toimintasuunnitelmaa. Ryhmän toiminta perustuu luottamukselliseen vuorovaikutukseen osallistujien kesken. Jokaista ryhmää ohjaa kaksi koulutettua ryhmänohjaajaa. Ryhmät ovat maksuttomia.
Arkeen Voimaa -malli soveltuukin loistavasti hyvinvointialueen, kuntien ja järjestökentän yhteiseksi hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen työkaluksi. Malli sisältää korjaavien elementtien lisäksi myös ennaltaehkäiseviä näkökulmia. Hankkeen aikana on tavoitteena luoda mallin pysyvä koordinaatio Lapin hyvinvointialueelle.
Arkeen Voimaa -ryhmien jalkauttamisesta Lapissa on koordinoinut RRP-hankkeen koordinaattori (pilari 4 inv. 2). Kehittäjäjoukossa olivat alusta alkaen mukana muut hanketiimiläiset, osatoteuttajina mukana myös Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys, Lapin yliopisto sekä Lapin AMK. Arkeen Voimaa - ryhmätoiminnan jalkauttamisen aikana toiminnassa on ollut monialainen seurantaryhmä, joka on koostunut hyvinvointialueen ja tärkeimpien sidosryhmien edustajista. Kehittäjäjoukossa olennaisia tahoja ovat olleet:
- hyvinvointialueen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen tiimi (ryhmätoiminta mukaan hytetu-kertomukseen ja -suunnitelmiin, järjestöyhteistyön mahdollisuuksien suunnittelu)
- hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden johto ja henkilöstö (asiakkaiden ohjaus ryhmiin, ryhmänohjaajat ja heistä koulutetut Master Trainerit, yhdyshenkilöt alueille hankkeen jälkeen sekä prosessinomistajuus)
- järjestöt (ryhmänohjaajat, tilat, asiakkaiden ohjaus)
- Lapin alueen kunnat (tilat, ryhmänohjaajat, asiakkaiden ohjaus)
Tavoiteltavat muutokset:
- Monitoimijaisen yhteistyön kehittyminen
- Edistetään ennalta ehkäisyä ja ongelmiin varhaista puuttumista.
- Osallistujat ottavat enemmän vastuuta omasta hyvinvoinnista. Toimintaan voi osallistua matalalla kynnyksellä, sillä osallistuminen ei edellytä osallistujiltaan lähetteitä
Mittarit:
- koulutetut Arkeen Voimaa -ohjaajat (lkm.) ja -kouluttajat (lkm.),
- käynnissä olevat ryhmätoiminnot (lkm.) – Teams-etäryhmät ja kohtaava ryhmät,
- ohjaajatapaamiset (lkm.),
- ryhmiin osallistuneet (lkm.), alle 30 vuotiaat ryhmäläiset.
- ryhmäläisten täyttämä asiakaspalautelomake, jossa mukana muun muassa suositteluhalukkuus (NPS-mittari)
WHOQOL-BREF - mittari:
- ryhmäläisten täyttämä kyselylomake (ryhmän alussa ja jälkeen) - Maailman terveysjärjestön elämänlaatumittari
Sitouttaminen: Hyvinvointialueen toimijoiden sitouttaminen sisäisesti.
toimintamallin jalkauttaminen Lapin kontekstiin (kuvaus) - monitoimijaisen yhteistyön vahvistaminen - yhdessä tekemisen rakenteen synnyttäminen laphan sisälle (+ järjestöt)
asiakasmuutoksen kuvaus
Kohderyhmät:
Yli 18 vuotiaat ja pääasiallisin kohderyhmä työikäiset.
Asiakasymmärryksen kerryttäminen:
- säännöllinen asiakaspalaute,
- kehittäjäasiakkaan käyttäminen, erityisesti maallikko-ohjaajan roolissa,
- asiakkaasta ohjaajaksi polku