Arkeen Voimaa - toiminnan pilotointi ja jalkauttaminen Lapin HVA (RRP, P4, I2)

Arkeen Voimaa on näyttöön perustuva itsehoidon ryhmätoimintamalli, jonka tarkoituksena on lisätä osallistujien hyvinvointia ja arjessa pärjäämistä. Toiminta soveltuu laajalle väestöpohjalle, sisältäen sekä ennaltaehkäisevän että korjaavan näkökulman.

Toimintaympäristö

Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyessä vuoden 2023 alussa Lapin hyvinvointialue jaettiin neljään palvelualueeseen, joissa rakennetaan yhdenmukaiset ja asiakaslähtöiset hoito- ja palveluketjut heikommassa asemassa olevien asiakasryhmien tukemiseksi. 

Ennaltaehkäisevässä työssä ja ongelmien varhaisen vaiheen tunnistamisessa kehittämistyön erityisinä kohderyhminä ovat syrjäytymisvaarassa olevat lapset ja nuoret, yleensä haavoittuvassa asemassa olevat, lähisuhdeväkivallan riskissä olevat, monisairaat ja paljon palveluita käyttävät sekä yksinäiset, joilla omaa tukiverkkoa ei ole. 

Matalan kynnyksen terveyttä ja sosiaalista toimintakykyä edistävien palveluiden kehittämisellä pyritään vastaamaan Lapin väestön tunnistettuihin hyvinvointitarpeisiin, joita ovat muun muassa perheiden ja työikäisten hyvinvointia ja terveyttä tukeva elämäntapa, lasten ja nuorten hyvä mielenterveys, ikääntyneiden toimintakyky, hyvä elämä ja osallisuus sekä koko väestön arjen turvallisuus.

Ennaltaehkäisevällä toiminnalla sekä varhaisen vaiheen ongelmien tunnistamisella ja tilanteissa oikea-aikaisella toimisella on mahdollista reagoida tuen tarpeeseen ennen kuin ongelmat alkavat kasaantua. Ennaltaehkäisevän toiminnan mahdollistavat toimivat matalan kynnyksen palvelut sekä yhteistyö, missä merkittävää on oikeanaikainen ja -paikkainen palveluohjaus.

Hyvinvointialueiden käynnistyttyä etenkin ennaltaehkäisevä työ jakautuu uudella tavalla hyvinvointialueen ja kuntien kesken. Hyvinvointialueen ja kuntien on lain mukaan tehtävä yhteistyötä. Uudella yhdyspinnalla myös järjestöt ja yhdistykset ovat keskeinen yhteistyötaho. 

Liitteet
Kuva
Lapin hyvinvointialue palvelualueittain ja väestön määrän mukaan
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Arkeen Voimaa -ryhmätoiminta on tarkoitettu henkilölle, jonka arjen sujumiseen vaikuttaa esimerkiksi yksinäisyys, mielialan lasku, pitkäaikaissairaus tai työttömyys. Henkilö voi olla myös sairastavan omainen. Diagnoosilla tai ongelmalla ei ole merkitystä, sillä arjen haasteet ovat usein samanlaisia niistä riippumatta. Ryhmässä käydään läpi muun muassa arkiliikunnan, terveyttä edistävän syömisen sekä mielialan laskun itsehoidon teemoista.  

Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa, viikon välein, 2,5 tuntia kerrallaan. Ryhmässä opetellaan käyttämään erilaisia itsehoidon työkaluja, kuten päätöksentekoa, ongelmanratkaisua ja toimintasuunnitelmaa. Ryhmän toiminta perustuu luottamukselliseen vuorovaikutukseen osallistujien kesken. Jokaista ryhmää ohjaa kaksi koulutettua ryhmänohjaajaa. Ryhmät ovat maksuttomia.

Arkeen Voimaa -malli soveltuukin loistavasti hyvinvointialueen, kuntien ja järjestökentän yhteiseksi hyvinvoinnin- ja terveyden edistämisen työkaluksi. Malli sisältää korjaavien elementtien lisäksi myös ennaltaehkäiseviä näkökulmia. Hankkeen aikana on tavoitteena luoda mallin pysyvä koordinaatio Lapin hyvinvointialueelle. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Toimintamallista yleisesti

Arkeen Voimaa on näyttöön perustuva itsehoidon ryhmätoimintamalli (Chronic Disease Self-Management Program, CDSMP). Toiminnan tarkoituksena on vahvistaa osallistujien itsehoitotaitoja ja sitä kautta kohentaa heidän arkipärjäämistään ja elämänlaatuaan.  Alkujaan Stanfordin yliopistossa 1990-luvulla kehitetty malli on kansainvälisesti käytössä yli 30 maassa. Suomessa mallia on toteutettu vuodesta 2012 alkaen Varsinais-Suomen alueella. Lapin hyvinvointialueella Arkeen Voimaa -toimintaa jalkauttaa VASA 2-hanke valtakunnallisen Arkeen Voimaa -koordinaation tuella.  

Toimintamalli on lisenssin alaista ja kaikki laatuun liittyvä ohjeistus tulee SMRC:n kautta. Kansainvälisesti toimintamallin asiantuntijana toimii Self-Management Resource Center (SMRC)- organisaatio, jossa työskentelevät toimintamallin luoneet henkilöt. Suomessa ne hyvinvointialueet, joilla Arkeen Voimaa -toiminta on käytössä, raportoivat vuosittain toiminnasta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle. Varhan valtakunnallinen Arkeen Voimaa -tiimi raportoi kootusti Suomen toiminnasta vuosittain SMRC:lle. 

Suomessa lisenssin omistaa Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Vasso ja mukana olevat hyvinvointialueet maksavat Vassolle toimintamaksua väestömäärän mukaan. Valtakunnallinen koordinaattori ja tiimi huolehtivat alueiden ArVo-toiminnassa mukana olevien henkilöiden kouluttamisesta. Jokaiselle alueelle koulutetaan 2-3 Master Traineria (ohjaajien kouluttajat ja laadusta vastaavat henkilöt). Lisäksi ryhmätoiminnan käytännön työstä vastaavat yhdyshenkilöt. Yhdyshenkilöitä voi nimetä kunnittain tai palvelualueittain.

Toiminnan tarpeet Lapissa

Kehittämisen lähtökohtana on mm. Lapin hyvinvointialueen strategian (2023-2025) mukainen tarve vahvistaa alueen asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia edistäviä elintapoja, tukea asukkaiden mielenterveyttä ja osallisuutta.

Lapin hyvinvointialueella ei ollut kehittämisen alkaessa käytössä vastaavaa laajasti aikuisväestöä tavoittavaa, näyttöön perustuvaa ryhmätoimintamallia. Arkeen Voimaa -ryhmät soveltuvat Lapin väestöpohjaltaan suhteellisen pieniin kuntiin, koska ryhmään voivat osallistua hyvin erilaiset ihmiset ilman tiukkoja diagnoosikriteereitä. Perinteisesti väestömäärältään pienillä alueilla on voinut olla haasteita saada vertaisryhmiä kokoon, koska ihmiset voivat pelätä leimaantumista esimerkiksi mielenterveys- tai riippuvuusongelmia koskevien ryhmiin liittyen. Strukturoidut kohtaavat ryhmät on helppo toteuttaa alueesta/kunnasta riippumatta ja niihin voi ohjautua myös yli kuntarajojen. Kohtaavien ryhmien lisäksi vastaavalla sisällöllä tuotetaan etäryhmiä Microsoft Teams ohjelmalla. Teams -ryhmät takaavat yhdenvertaisen palvelun myös harvaan asutulle alueelle, jossa ei järjestetä kohtaavia ryhmiä.  

Hyvinvointialueella on myös tunnistettu tarve vahvistaa sote-ammattilaisten välistä yhteistyötä. Arkeen Voimaa -toimintamallia toteutetaan yhdessä sosiaali-, terveys- ja mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden ammattilaisten kesken.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Arkeen Voimaa -ryhmien jalkauttamisesta Lapissa on koordinoinut RRP-hankkeen koordinaattori (pilari 4 inv. 2). Kehittäjäjoukossa olivat alusta alkaen mukana muut hanketiimiläiset, osatoteuttajina mukana myös Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys, Lapin yliopisto sekä Lapin AMK. Arkeen Voimaa - ryhmätoiminnan jalkauttamisen aikana toiminnassa on ollut monialainen seurantaryhmä, joka on koostunut hyvinvointialueen ja tärkeimpien sidosryhmien edustajista. Kehittäjäjoukossa olennaisia tahoja ovat olleet:

  • hyvinvointialueen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen tiimi (ryhmätoiminta mukaan hytetu-kertomukseen ja -suunnitelmiin, järjestöyhteistyön mahdollisuuksien suunnittelu)
  • hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden johto ja henkilöstö (asiakkaiden ohjaus ryhmiin, ryhmänohjaajat ja heistä koulutetut Master Trainerit, yhdyshenkilöt alueille hankkeen jälkeen sekä prosessinomistajuus)
  • järjestöt (ryhmänohjaajat, tilat, asiakkaiden ohjaus)
  • Lapin alueen kunnat (tilat, ryhmänohjaajat, asiakkaiden ohjaus)
Liitteet
Kuva
Kuva
Kuva
Järjestöyhteistyön edistäminen Arkeen voimaa jalkauttamisessa kaavio
Tavoiteltu muutos

Tavoiteltavat muutokset:

  • Monitoimijaisen yhteistyön kehittyminen
  • Edistetään ennalta ehkäisyä ja ongelmiin varhaista puuttumista. 
  • Osallistujat ottavat enemmän vastuuta omasta hyvinvoinnista. Toimintaan voi osallistua matalalla kynnyksellä, sillä osallistuminen ei edellytä osallistujiltaan lähetteitä

 

Muutoksen mittaaminen

Mittarit:

  • koulutetut Arkeen Voimaa -ohjaajat (lkm.) ja -kouluttajat (lkm.), 
  • käynnissä olevat ryhmätoiminnot (lkm.) – Teams-etäryhmät ja kohtaava ryhmät,
  • ohjaajatapaamiset (lkm.),
  • ryhmiin osallistuneet (lkm.), alle 30 vuotiaat ryhmäläiset.
  • ryhmäläisten täyttämä asiakaspalautelomake, jossa mukana muun muassa suositteluhalukkuus (NPS-mittari)

WHOQOL-BREF - mittari: 

  • ryhmäläisten täyttämä kyselylomake (ryhmän alussa ja jälkeen) - Maailman terveysjärjestön elämänlaatumittari
Toteutussuunnitelma

Sitouttaminen: Hyvinvointialueen toimijoiden sitouttaminen sisäisesti.

toimintamallin jalkauttaminen Lapin kontekstiin (kuvaus) - monitoimijaisen yhteistyön vahvistaminen  - yhdessä tekemisen rakenteen synnyttäminen laphan sisälle (+ järjestöt) 

asiakasmuutoksen kuvaus 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmät:

Yli 18 vuotiaat ja pääasiallisin kohderyhmä työikäiset. 

Asiakasymmärryksen kerryttäminen:

  • säännöllinen asiakaspalaute, 
  • kehittäjäasiakkaan käyttäminen, erityisesti maallikko-ohjaajan roolissa,
  • asiakkaasta ohjaajaksi polku

 

Ratkaisun perusidea

Arkeen Voimaa -toimintamalli on näyttöön perustuva ja strukturoitu. Toimintamalli on kuvattu tekstissä aiemmin. Suomessa Varsinais-Suomen hyvinvointialue hallinnoi kansallista lisenssiä. Lapin hyvinvointialue on aluksi sopinut mallin jalkauttamisesti EU:n kestävän kasvun ohjelman hankerahoituksella vuosille 2023ja 2024. Hankerahoituksen aikana on toimintaa on pilotoitu Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä kohtaavina ryhminä sekä Teams -ryhmissä, jotka tavoittivat osallistujia ympäri Lappia. Hankerahoituksen aikana on niinikään koulutettu ohjaajia ja valmisteltu hallinnolliset rakenteet toimintamallin vakiinnuttamiseksi hankerahoituksen jälkeen.

Jatkossa vuonna 2025 Lapin hyvinvointialueen terveyspalveluiden sairauksien ehkäisyn- ja hoidon vastuualue vastaa prosessiomistajuudesta ja käyttölisenssistä. Ryhmätoimintamallin varsinaisesta toteutuksesta vastaa hyvinvointialueen monialainen koordinaatiotiimi. Tiimissä on kaksi Master Trainer-ohjaajaa (sosiaali- ja terveyspalvelut) sekä yksi yhdyshenkilö jokaisella palvelualueella. Yhdyshenkilöt vastaavat ryhmien aikatauluttamisesta ja organisoinnista yhdessä ohjaajien kanssa.  Hyvinvointialueen ammattilaisia on koulutettu ohjaajiksi mm. sairaanhoitajista (somaattinen ja psykiatria), sosiaaliohjaajista, terveydenhoitajista ja kuntoutusohjaajista. Hyvinvointialueen omien ohjaajien lisäksi ryhmän ohjaajia on myös järjestökeskuksissa ja yhdistyksissä, kuntien eri tehtävissä ja maallikko-taustaisina vapaaehtoisina.  Pilottivaiheessa mukana on ollut myös yksityinen palveluntuottaja Humana Botnia 24h Oy. Ohjaajat toimivat työpareina yli organisaatiorajojen. Teams- ryhmistä vastaa pääosin vain hyvinvointialueen ammattilaiset. 

Järjestöt ovat merkittävä yhteistyökumppani Arkeen Voimaa -toiminnassa. Ryhmiä järjestetään ensisijassa järjestöjen tiloissa tai esim. kunnan kulttuuripalveluiden tiloissa. Tavoitteena on saattaa ihmisiä ryhmän kautta paikkoihin, mistä voisi löytyä mielekästä tekemistä ja/tai yhteisö myös ryhmän jälkeen.  

Liitteet
Kuva
Kuva
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot
  • Lisenssi
  • Prosessin omistajuus hva:lla
  • Toimiva koordinaatiorakenne
  • Selkeät roolit
  • Kulurakenne
  • Johdon sitoutuminen
Vinkit toimintamallin soveltajille

Kehittämistyön aikana vastaan tulleita kokemuksia ja havaintoja, joita toimintamallin soveltajien on hyvä ottaa huomioon: 

  • Johdon sitoutumisen varmistaminen,
  • Laajan kehittäjä- ja yhteistyöverkoston kokoaminen riittävän ajoissa
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tämän hetkisiä vaikutuksia:

  • Lappilaisille tarjolla maksuttomia ryhmiä. 
  • Asiakasohjaus ryhmiin vahvistunut (n. 20 henk.). 
  •  ArVo kirjattu Mieri-palveluiden porrastettuun hoitomalliin.

Täydentyy loppuvaiheessa