Arkeen Voimaa- ryhmätoimintamalli, Kymenlaakson hyvinvointialue (RRP, P4, I2)
Arkeen Voimaa -ryhmä on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat lisätä omaa hyvinvointia ja arjessa jaksamista. Arkeen Voimaa -ryhmä vahvistaa itsehoitotaitoja, pärjäämistä arjessa ja kohentaa elämänlaatua. Ryhmään ei tarvita erillistä lähetettä.
Toimintamallin nimi
Arkeen Voimaa -ryhmä on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat lisätä omaa hyvinvointia ja arjessa jaksamista. Arkeen Voimaa -ryhmä vahvistaa itsehoitotaitoja, pärjäämistä arjessa ja kohentaa elämänlaatua. Ryhmään ei tarvita erillistä lähetettä.
Arkeen Voimaa -ryhmä on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat lisätä omaa hyvinvointia ja arjessa jaksamista. Arjen sujumiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi yksinäisyys, mielialan lasku, pitkäaikaissairaus tai työttömyys. Ryhmään voi osallistua myös sairastavan omainen. Diagnoosilla tai ongelmalla ei ole merkitystä, sillä arjen haasteet ovat usein samanlaisia ongelmista riippumatta. Ryhmä antaa myös valmiuksia kohdata myöhemmin mahdollisesti eteen tulevia haasteita.
Arkeen Voimaa -toiminta parantaa tutkitusti ryhmäläisen elämänlaatua ja arjessa jaksamista, sekä vähentää terveyspalvelujen käyttöä. Ryhmän tuki kannustaa tekemään myönteisiä muutoksia pienin askelin. Ryhmässä kaikki ovat tasavertaisia ja ryhmästä voi myös saada uusia ystäviä.
Arkeen Voimaa on näyttöön perustuva itsehoidon ryhmätoimintamalli (CDSMP). Toiminnan tarkoituksena on vahvistaa osallistujien itsehoitotaitoja ja sitä kautta kohentaa ryhmään osallistuvien elämänlaatua ja pärjäämistä arjessa. Arkeen Voimaa -mallin (ArVo) toimintaperiaatteet ovat luottamus omasta selviytymisestä, ratkaisukeskeisten itsehoidon työkalujen harjoitteleminen käytännössä ja vertaisuus.
Kymenlaakson korkea palvelutarve ja haastava taloustilanne yhdistettynä koronaviruspandemian kasvattamaan sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaan luovat tarpeen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistamiselle ja kustannusvaikuttavuuden lisäämiselle. Kymenlaakso on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen näkökulmasta haastava, sillä alueen väestön palvelutarve on suuri, syntyvyys vähäistä ja ikääntyneiden osuus väestöstä on maan suurimpia. Alueen työttömyys on monimuotoista ja mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden vuoksi työkyvyttömyyseläkettä saavia on alueen 18–34-vuotiaisiin suhteutettuna maan eniten. Työikäisistä noin kolmannes uskoo, ettei todennäköisesti jaksa työskennellä vanhuuseläkeikään saakka. Lisäksi huumeongelmat ovat maan kärkitasoa, sairastavuus on keskimääräistä suurempaa, syrjäytymisvaarassa olevia nuoria aikuisia on suhteellisesti maan eniten ja lapsiperheiden ongelmat ovat alueella moninaisia, joka puolestaan lisää lasten ja nuorten palvelujen tarvetta.
Kymenlaakson haastavaa tilannetta on vaikeuttanut entisestään koronapandemia. Pandemian vuoksi palvelujen painopisteitä on muutettu ja muun muassa kiireetön hoito on viivästynyt koronan vaatimien henkilöstösiirtojen ja palvelujen alasajojen takia, kasvattaen hoitojonoja. Myös kiireettömän erikoissairaanhoidon jonot ovat venyneet merkittävästi. Samaan aikaan henkilöstön saatavuuden haasteet ovat lisänneet vuokratyövoiman käyttöä ja kasvattaneet näin ollen kustannuksia. Haavoittuvassa tai heikossa asemassa olevien asiakasryhmien tilanne on huonontunut entisestään ja toimenpiteitä tarvitaan etenkin heidän auttamisekseen.
Arkeen Voimaa (ArVo) on näyttöön perustuva itsehoidon ryhmätoimintamalli, jonka tarkoituksena on lisätä ihmisten hyvinvointia ja arjessa jaksamista. Toiminta soveltuu täysi-ikäisille, laajalle väestöpohjalle sisältäen sekä ennaltaehkäiseviä että korjaavia elementtejä. Jokainen kurssista kiinnostunut ja siihen sähköisesti ilmoittautunut kontaktoidaan puhelimitse, jonka perusteella tapahtuu lopullinen kurssille ilmoittautuminen. Kurssi toteutuu samansisältöisenä (sisältää valtion liikunta- ja ravitsemussuositukset). Kurssi on maksuton, matalan kynnyksen palvelu, sinne tullakseen ei tarvitse lähetettä.
Arkeen Voimaa -toimintaa on ollut Suomessa vuodesta 2012 lähtien. Kymenlaakson hyvinvointialue lähti pilotoimaan toimintamallia syksyllä 2023. Ryhmämuotoinen kurssin toteutus on kustannustehokas ja kokoaa osallistujat vertaistuen ja osallisuuden äärelle. Itsehoidon lisääntyminen vahvistaa osallistujien elämänlaatua subjektiivisesti ja antaa myös tulevien arjen haasteiden kanssa pärjäämiseen paremmat edellytykset. Palveluiden näkökulmasta se antaa ammattilaisille työkalun palveluohjaukseen ja säästää resursseja.
Arkeen Voimaa edistää yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Toiminta on asiakkaille maksutonta ja mahdollistaa näin osallistumisen kaikille sosioekonomisesta asemasta riippumatta. Ryhmiin voivat osallistua kaikki aikuiset iästä, sukupuolesta, kulttuuritaustasta tai diagnoosista riippumatta. Ryhmään voi osallistua myös ennaltaehkäisevästä näkökulmasta. Se toimii myös omaishoitajien ja järjestöjen vapaaehtoisten työssä jaksamisen tukena.
Ryhmässä pyritään parantamaan minäpystyvyyden tunnetta ja lisäämään yksilön voimavaroja, jolloin myönteiset terveyskäyttäytymisen muutokset ovat mahdollisia. Jokainen osallistuja määrittelee ryhmässä tavoitteet omista lähtökohdistaan, omien voimavarojensa ja elämäntilanteensa mukaan. Kaikkia tuetaan etsimään omia valmiuksia ongelmatilanteissa toimimiseen ja tekemään myönteisiä muutoksia pienin askelin. Itsehoitotaitojen kohentuminen lisää omaa hyvinvointia ja voimaantumisen kokemusta.
Edellytys Arkeen Voimaa toiminnan pyörittämiselle on sopimus valtakunnallisen lisenssin ja koordinaation haltijan Varsinais-Suomen hyvinvointialue kanssa. Valtakunnallinen koordinaatio pitää huolen siitä, että kaikki mukana olevat toimijat täyttävät kansainvälisen lisenssin vaatimukset. Kymenlaaksossa yksi aluekoordinaattori ja kolme yhdyshenkilöä sekä kasvava ohjaajapooli.
Hyvinvointialue tason toiminta pitää olla järjestelmällisesti koordinoitu. Koordinaatio ja tehtävät on jaettu tiimille. Tiimin jäsenten tehtävät ja toimenkuvat ovat kaikille selvät ja yhdessä sovitut. Johdon tuki ja sitoutuminen toiminnan pyörittämiseen sekä kehittämiseen on tärkeässä roolissa onnistuneen toiminnan rakentamissa. Johdon mukanaolo toiminnan alkuvaiheista lähtien mahdollistaa kulurakenteen ja toiminnan juurruttamisen osaksi palveluita.