Asiakaslähtöisten hoito- ja palveluketjujen kehittämisen toimintamalli, Kainuun hyvinvointialue (RRP P4, I1 ja I4)

Kainuun hyvinvointialueella kuvataan asiakkaille hoito- ja palveluketjuja. Ketjuja on kehitetty osana Kestävän kasvun Kainuu II-hanketta. Kehittämistyöstä on luotu kehittämisen toimintamalli, jota organisaatiossa pilotoidaan. 

 

 

Toimintaympäristö

Hyvinvointialueiden tehtävä on antaa asiakkaille tietoa ennaltaehkäisyn merkityksellisyydestä ja vaikutusmahdollisuuksista terveyteen liittyen, itsehoitokeinoista ja alueella saavilla olevista avun, tuen ja hoidon palveluista. Hoito- ja palveluketjut kuvataan ulkoisille verkkosivuille jokaisen nähtäville. Hoito- ja palveluketju yhdistää asiakkaan tarvitsemat perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalipalveluiden ja järjestötoimijoiden palvelut yhdeksi kokonaisuudeksi. 

Hoito- ja palveluketjut palvelevat asiakasta, omaisia sekä ammattilaisia. 

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kainuun hyvinvointialueella on kuvattu geneerinen hoito- ja palveluketjun malli. Tätä mallia on hyödynnetty uusien hoito- ja palveluketjujen kehittämisessä ja kuvaamisessa sekä sitä on hyödynnetty uuden toimintamallin laatimisessa. Aiemmin kuvatusta geneerisestä mallista poiketen uudet hoito- ja palveluketjut tullaan kuvaamaan asiakaslähtöisemmälle verkkosivustolla sekä ketjuihin tullaan integroimaan Kainuun hyvinvointialueen asiakkaiden ja ammattilaisten käytössä oleva sähköinen asiointikanava, Omasote. 

Avoin verkkosivusto palvelee koko väestöä ja yksilöllinen, sairastuneen hoito toteutetaan sähköisen asiointikanavan, Omasoten kautta niissä terveyteen tai sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa, joissa sähköinen asiointi on mahdollista. Omasotessa on tällä hetkellä ominaisuuksia kuten;

  • lomakkeet
  • viestiyhteys
  • kotimittaukset
  • etävastaanotot
  • laboratoriotulosten tarkastelu.

Omasotea kehitetään hoito- ja palveluketjujen kehittämisen rinnalla vastaamaan yksilöllisemmän hoidon toteuttamisen tarvetta.

Uudistamisen tavoitteena on turvata oikea-aikainen hoitoon ja palveluihin pääsy ja parantaa palveluiden laatua sekä lisätä sähköistä asiointia.  

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Uudistettavat hoito- ja palveluketjut on valittu yhteistyössä organisaation kanssa, huomioiden Kainuun väestön sairastavuus, sosioekonomiset terveyserot ja tarpeet. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Jokaiseen hoito- ja palveluketjuun on luotu kehittämistyöryhmä, joka on koottu moniammatillisesti ja toimialuerajat ylittävästi niistä ammattilaisista, jotka kyseisen potilas/asiakasryhmän kanssa työskentelevät. Työryhmät jatkavat säännöllistä työskentelyä ketjujen valmistumisen ja KKK2-hankkeen päättymisen jälkeen. 

Tavoiteltu muutos

Uudistamisella tavoitellaan sujuvampaa toimivuutta hoito- ja palveluketjuihin. Lisäksi painopistettä siirretään ennaltaehkäiseviin toimiin sekä varhaiseen tunnistamiseen. 

Muutoksen mittaaminen

Hoito- ja palveluketjujen uudistamisen prosessimittareina käytetään seuraavia: 

  • uuden verkkosivun käyntimäärät
  • Omasoten yksilöllisiin ketjuihin liitettyjen asiakkaiden määrä ja Omasoten käytön aktiivisuus
  • asiakas- ja henkilöstötyytyväisyys
  • häiriökysynnän määrän vähentyminen. 

Hoito- ja palveluketjujen vaikuttavuuden mittaaminen KKK2-hankkeen aikana on haasteellista, sillä ne vaativat pidemmän aikavälin seurantaa. Vaikuttavuuden mittaaminen ja mittareiden määrittäminen on määritetty jokaisen ketjun omistajan vastuualueeksi.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Uudistettavat hoito- ja palveluketjut on valittu yhteistyössä organisaation kanssa, huomioiden Kainuun väestön sairastavuus, sosioekonomiset terveyserot ja tarpeet. 

Jokaisessa uudistettavassa hoito- ja palveluketjussa hyödynnetään kehittäjäasiakkaita. Kehittäjäasiakkaita on rekrytoitu mukaan kehittämistyöhön ammattilaisten ja järjestötoimijoiden kautta. Kehittäjäasiakkaat ovat olleet mukana uudistamistyössä suunnittelu- ja pilotointivaiheessa. 

Ratkaisun perusidea

Toimintamalli kuvaa asiakaslähtöisesti hoito- ja palveluketjuja eri sairauksiin ja sairausryhmiin. Ketjukuvaukset ovat asiakkaille avoimia ja helposti saatavilla olevia avoimella verkkosivustolla. Hoito- ja palveluketju yhdistää asiakkaan tarvitsemat perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalipalveluiden ja järjestötoimijoiden palvelut yhdeksi kokonaisuudeksi. 

Vaikka ketjukuvaukset luodaan asiakaslähtöisesti ulkoisille verkkosivuille, hyödyttävät ne myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin juurruttaminen tulee tehdä sekä asiakkaille että ammattilaisille. Asiakkaat ja ammattilaiset ovat mukana hoito- ja palveluketjujen kehittämisen jokaisessa vaiheessa, joka itsessään jo edesauttaa toimintamallin juurtumista. 

Juurruttamista tuetaan hyvällä viestinnällä (videot, tiedotteet, podcast-sarja, mainokset) ja perehdytyksellä sekä käyttökoulutuksilla. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Mikäli hoito- ja palveluketjuja kehittäessä kehitetään samalla myös sähköistä asiointikanavaa, tulisi näitä kehittää rinnakkain. Kehittäjäasiakkaiden hyödyntäminen läpi kehittämisprosessin tuo arvokasta tietoa organisaatiolle ja auttaa asiakaslähtöisen toiminnan luomisessa.