Asiakasvastaavamalli / IISAKKI - Iisalmen työkykytiimi

Osatyökykyisen työttömän asiakkaan työkyvyn tuen palveluissa viranhaltija, joka vastaa asiakkaan palvelukokonaisuuden koordinoinnista. 

Toimintaympäristö **

Iisalmi on vajaan 22 000 asukkaan seutukaupunki Ylä-Savossa. Ikärakenne painottuu työikäisen väestön jälkeen ikääntyneisiin asukkaisiin. Sosiaali- ja terveyspalvelut iisalmelaisille samoin kuin kiuruvetisille, sonkajärveläisille ja vieremäläisille tuottaa Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä, jonka alueella asuu noin 37 000 asukasta.

Iisalmi kokoaa niin asukkaita kuin palveluvirtaa lähikunnista, ja erityisesti vahvalla teollisella tuotannollaan tarjoaa niin koulutus- kuin työmahdollisuuksia sekä paikallisille että muualta muuttaville. Työllistyminen erityisesti yrityssektorille edellyttää niin spesifiä osaamista kuin vahvaa työ- ja toimintakykyä. Haasteena on, etteivät työvoiman tarve ja tarjonta kohtaa.

Iisalmessa työvoimaa oli vuoden 2022 syyskuussa 9 455 henkilöä. Työttömiä työnhakijoita oli 978 henkilöä, joista pitkäaikaistyöttömiä oli reilu 48 % (Työllisyyskatsaus Syyskuu 2022 (ely-keskus.fi)). Pitkäaikaistyöttömistä iso osa on rakennetyöttömiä. Osatyökykyisiä työttömistä työnhakijoista oli syyskuussa 2022 tiedossa 175 henkilöä. Työkyvyn tuen tarpeita on todennäköisesti useammallakin työttömällä työnhakijalla, mutta työ- ja toimintakyvyn kapeutumaa ei ole havaittu, tiedostettu eikä tunnistettu välttämättä edes asiakkaan itsensä toimesta, tai asiakkaalle soveltuvia sijoittumismahdollisuuksia tai palveluita ei ole olemassa tai asiakas ei niihin ohjaudu.

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Työkyvyn tuen suunnitelman laatimisen yhteydessä kullekin asiakkaalle nimetään työllisyyspalveluista (tai sosiaalihuoltolain mukaisen asiakassuhteen perusteella sosiaalipalveluista) viranhaltija-asiakasvastaava, joka toimii asiakaslähtöisesti ja -vastuullisesti ja on prosessivastuussa asiakkaastaan koko palvelun keston ajan. Asiakasvastaava toimii yhteyshenkilönä, sekä asiakkaan että verkoston välillä, ja seuraajana koko asiakasprosessin ajan työkykynäkökulman mukaisesti. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakasnäkökulma:
Asiakas saa tarvitsemansa yksilölliset, henkilölähtöiset työkyvyn tuen palvelut oikea-aikaisesti ja aina saattaen-vaihtaen -periaatteella rinnallaan asiakkaan tilanteeseen perehtynyt ammattilainen. Asiakkaalle tarjotaan mahdollisimman miellyttävä palvelukokemus, johon sisältyy sujuva tiedonsiirto asiakkaan kirjallisella suostumuksella. Lähtökohtana on asiakkaan osallisuus.
Asiakas kohdataan vertaisena. 

Ammattilais- ja organisaationäkökulma:
Ammattilaiselle asiakkaan työkyvyn tuen tarpeiden tunnistaminen on edellytyksenä henkilölähtöisille, laadukkaille ja oikea-aikaisille palveluille. Asiakasvastaavana toimiva ammattilainen perehtyy huolellisesti asiakkaan tilanteeseen ja kulkee asiakkaan rinnalla hänen palvelupolullaan sekä ohjaa prosessia suunnitelmallisesti mutta joustavasti eteenpäin. Verkoston yhteisvastuullinen toiminta mahdollistaa asiakasvastaavan parhaan mahdollisen työskentelyn asiakkaan hyväksi. Asiakasvastaavana toimiva henkilö on kokenut ammattilainen, joka hallitsee laaja-alaisen työkyvyn tuen palvelukentän ja kykenee soveltamaan tietoa käytäntöön. 
Yhteisen tietojärjestelmän puuttuminen haastaa sujuvan, joustavan tiedonsiirron. Tavoite on, että asiakasta koskeva tieto on helposti verkoston jäsenten saatavilla.

Yhteisö- ja yhteiskuntanäkökulma:
Työkyvyn tuen tarpeiden selvittäminen ja palveluiden järjestäminen varhaisvaiheessa säästää kalliimpien palveluiden tarvetta ja lopulta yhteiskunnan varoja. Yhteiskunnallisesti on tärkeää, että osatyökykyiset henkilöt työllistyvät ja pääsevät osallisiksi omia taitojaan ja voimavarojaan vastaavaan toimintaan.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

IISAKKI - Iisalmen työkykytiimissä kehittämistyö aloitettiin kokoamalla monisektorinen, -alainen ja -ammatillinen verkosto. Verkoston kanssa asiakasvastaavamallista keskusteltiin ja lähdettiin pilotoimaan mallia. Pilotoinnin edetessä todettiin tarve asiakasvastaavan roolin täsmentämiseksi siten, että asiakasvastaavana toimisi viranhaltija. 

  • Silloin kun asiakas on sosiaalihuoltolain mukaisesti sosiaalityöntekijän kirjoilla, niin silloin asiakasvastaavana toimii sosiaalityöntekijä. Silloin kun asiakkaalla ei ole tarvetta sosiaalityön palveluille, asiakasvastaavaksi tulisi nimetä asiakkaan oma julkisen työvoimapalvelun virassa oleva asiantuntija.
  • Tämä siksi, että
    • Asiakasvastaavan tulee olla tietoinen asiakkaan kokonaistilanteesta. Asiakasvastaava huolehtii siitä, että asiakas on oikeassa paikassa, oikeaan aikaan, eli asiakkaan palvelutarve on määritelty ja palvelu on palvelun myöntämisperusteen mukainen. Asiakasvastaavalle oleellinen tieto on, että asiakas on käynyt vaikkapa terveydenhoitajalla ja on seuraavaksi menossa vaikkapa fysioterapeutille (ei kuitenkaan sisältöä siitä, mitä terveydenhoitaja/fysioterapeutti keskustelee tai millaisia tutkimuksia tekee asiakkaan kanssa – jatkosuositukset sen sijaan asiakasvastaavan on syytä tietää, esim. että terveydenhuollon ammattilainen suosittelee lääkärin arviota tms.).
    • Viranomaisella on mahdollisuus antaa määräyksiä suositusten sijaan, eli esim. patistella asiakasta lääkärille.
    • Asiakkaan palveluprosessiin työkyvyn tuen tiimissä ja verkostossa kuuluu työkyvyn tuen suunnitelma. Ko. suunnitelman tulisi olla samalla tavalla juridinen, virallinen asiakirja kuin esimerkiksi (julkisessa työvoimapalvelussa laadittu) työllistymissuunnitelma, monialainen suunnitelma tai (sosiaalipalveluissa laadittu) palvelusuunnitelma ovat. Silloin se on asiakasta, mutta myös toimijoita sitova sopimus jatkosta. Haasteena on se, miten työkyvyn tuen suunnitelma yhteistoiminnallisesti laaditaan ja miten sitä päivitetään. Yhteistä tietojärjestelmää kun ei ole.
  • Ammattilaisten päällekkäisen työn välttäminen ja työnkuvien selkeyttäminen sekä organisaatioiden välisen työnjaon selkeyttäminen; kustannusvaikuttavuus, kun vältetään päällekkäinen työ; työhyvinvoinnin lisääntyminen.
  • Asiakkaan asioiden käsittelyn nopeutuminen ja asiakastyytyväisyyden lisääntyminen.
  • Jatkossa, kun työkyvyn tuen tiimin tai verkoston asiakkaana on henkilö, jolla ei ole sosiaalihuoltolain mukaista asiakkuutta mutta ei myöskään työnhakijastatusta (kuten yksinyrittäjät, hoitovapaalla olevat jne.), niin sitten pitää tuumata, miten työkyvyn tuen suunnitelma ja asiakasvastaava nimeäminen toteutetaan. Terveydenhuoltopalveluissa ainoastaan terveyskeskuslääkäri on viranhaltija. Kela on ilmaissut, etteivät Kelan ammattilaiset voi toimia asiakasvastaavan roolissa. Voisiko ratkaisuna olla, että työkykykoordinaattorit ovat viranhaltijoita käyttäen julkista valtaa?
Tavoiteltu muutos

Asiakasvastaavamallin avulla palveluintegraatio tehostuu. Asiakasvastaavamallilla tavoitellaan osatyökykyiselle asiakkaalle sujuvaa palvelukokemusta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden, kuntoutuspalveluiden, julkisten työvoimapalveluiden sekä muiden asiakkaan yksilöllisesti tarvitsemien palveluiden keskiössä.

Muutoksen mittaaminen

Jokaisella asiakkaalla on nimetty asiakasvastaava. Verkosto on tietoinen asiakkaalle nimetystä asiakasvastaavasta, asiakasvastaavan tehtävät on kirjattu työkyvyn tuen suunnitelmaan ja verkosto tiedostaa yhteisvastuullisuuden asiakasvastaavan työn tukena.

Mittaukseen käytetään myös asiakaspalautteen keräämistä.

Toteutussuunnitelma

Asiakasvastaavamallin käyttöönotto vaatii yhteistä tahtotilaa monialaisen ammattilaisverkoston ammattilaisten, johdon ja päättäjien kesken. Resurssit ovat olemassa. Lisäksi tarvitaan yhteiskehittämistä, jotta toimintamalli juurtuu ja syvenee käytäntöön.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat iisalmelaiset heikossa työmarkkina-asemassa olevat, etenkin pitkäaikais- tai toistuvaistyöttömät henkilöt, joilla on mahdollisesti määrittelemättömiä työkyvyn tuen tarpeita ja motivaatiota oman tilanteensa selvittelyyn. Toissijaisena kohderyhmänä ovat ammattilaiset, joilla on osaamisen kehittämisen tarpeita esimerkiksi asiakkaiden työkyvyn tuen tarpeiden tunnistamisessa. 

Pilotointivaiheessa työkyvyn tuen tiimiin voivat ohjautua julkisten työvoimapalveluiden (TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun) asiakkaana olevat työttömät työnhakijat sekä etenkin työikäisten sosiaalityöstä ilman työtä olevat työikäiset, jotka eivät ole työnhakijoina. Asiakasohjausta tehdään tausta- ja verkosto-organisaatioista, mutta asiakkaaksi voi hakeutua myös omatoimisesti. 

Jokaiselle asiakkaalle nimetään asiakasvastaava asiakkuuden alkaessa. Asiakkuuden päättyessä kullakin asiakkaalla on tiedossa, kuka toimii asiakasvastaavana, ja samoin asiakasvastaava on tietoinen asiakkaan jatkosuunnitelmasta. Saattaen-vaihtaen -menetelmää on hyödynnetty asiakassiirroissa.

On huomioitava, ettei asiakas voi itse lainkaan vaikuttaa siihen, kuka hänen asiakasvastaavanaan toimii. Onkin tärkeää, että asiakasvastaavan ja asiakkaan välille kehittyy luottamuksellinen vuorovaikutussuhde, jotta yhteistyö sujuu.

Ratkaisun perusidea **

Asiakasvastaavana työkykytiimissä ja työkyvyn tuen verkostossa toimii kullekin asiakkaalle nimetty viranhaltija joko työllisyyspalveluista tai, mikäli asiakkaalla on sosiaalihuoltolain mukainen asiakassuhde, sosiaalityöntekijä. 
Asiakasvastaava osallistuu asiakkaan työkyvyn tuen suunnitelman laatimiseen osana työkyvyn tuen tiimiä ja työkyvyn tuen verkostoa. Työkyvyn tuen suunnitelmassa sovitaan osatyökykyisen työnhakija-asiakkaan kokonaisvaltaisen tilanteen (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja kognitiivinen työkyky) arvioinnista sekä asiakkaan tarvitsemista julkisista työvoima-, sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluista niiden myöntämisperusteisiin nojaten. Työkyvyn tuen suunnitelman toteutumisen seurannasta vastaa asiakasvastaava.  

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Asiakasvastaavana toimii viranomainen, joka vastaa asiakkaan yksilöllisesti tarvitsemista palveluista ja niiden koordinoinnista. Asiakasvastaava sovitaan yhdessä verkostossa toimivien tahojen kesken. Verkostossa toimivat työntekijät huolehtivat kukin omalta osaltaan asiakkaan asioiden etenemisestä ja tiedon siirtymisestä asiakasvastaavalle.

Asiakasvastaavan on ymmärrettävä asiakkaan palvelupolun kokonaisuus ja monialaisen verkoston merkitys. Asiakasvastaavan työ vaatii ajankäyttöä ja monien eri digitaalisten menetelmien hallintaa. Työ vaatii ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitoja. Asiakasvastaavan tehtävässä eduksi on laaja-alainen kokemus verkostotyöstä.

IISAKKI - Iisalmen työkykytiimin kehittämää työkyvyn tuen tiimin ja työkyvyn tuen verkoston toimintamallia sekä asiakasvastaavamallia pilotoidaan Iisalmessa. Toimintamalleja voidaan hyödyntää kehitettäessä Pohjois-Savon hyvinvointialueen sote-keskusten työkyvyn tuen tiimejä. Asiakasvastaavamallia voi soveltaa myös muiden asiakasryhmien palveluissa.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

IISAKKI - Iisalmen työkykytiimin kehittämä työkyvyn tuen tiimin ja työkyvyn tuen verkosto sekä asiakasvastaavamalli on haluttu rakentaa asiakkaan henkilölähtöisistä tarpeista lähteväksi palveluksi, joka sijoittuu nykyiseen palvelujärjestelmään. Tavoitteena on ollut, että palveluverkostoon kuuluvat toimijat aktiivisesti osallistuvat toimintamallien kehittämistyöhön ja pystyvät hyödyntämään toimintamalleja osana omaa palveluntuotantoaan. Toimintamallien tehokas käyttö kuitenkin edellyttää, että palvelurakenteita erityisesti sote-keskuksissa uudistetaan ja resurssitarvetta tarkastellaan tulevaisuuden tarpeiden näkökulmasta. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Asiakasvastaavamallin pilotoinnin edetessä on havaittu mallin olevan toimiva. Asiakkaalla on ollut nimetty henkilö, johon ottaa yhteyttä.

Asiakaspilotoinnin päättyessä huolena on, että asiakasvastaavan on haastavaa hahmottaa asiakkaan kokonaistilannetta puuttuvasta yhteisestä tietojärjestelmästä johtuen. Lisäksi huolena on, että asiakkaat eivät tiedä omaa asiakasvastaavaansa, erityisesti mikäli organisaatiossa tapahtuu henkilöstövaihdoksia. Henkilöstövaihdosten myötä voi tulla hetkittäin tilanteita, joissa asiakkaalle ei ole nimetty asiakasvastaavaa. On myös huomioitava, että verkostossa kaikki toimijat vastaavat kukin omalta osaltaan asioiden etenemisestä.