Alla kuvattuna AURA-hankkeen tavoitteisiin peilatut kehittämistulokset.
Tavoite 1. Kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden vahva rooli ikääntyneiden kulttuurihyvinvoinnin ja -osallisuuden edistämisessä säilyy aktiivisena
AILI-verkoston AURA-hankkeessa on luotu vuoteen 2030 ulottuva ikääntyneiden kulttuuritoiminnan tiekartta , jossa on kuvattu keskeiset kehittämisteemat, tavoitteet ja toimenpiteet kunnille, hyvinvointialueille ja niiden yhteistyölle. Tiekartan rakentaminen aloitettiin 04/23 selvitystyöllä, jossa kartoitettiin ikääntyneiden kulttuurihyvinvoinnin ja -osallisuuden nykytilaa (mm. rakenteet, resurssit, palvelutuotanto, sote-uudistuksen vaikutukset palvelutuotantoon) sekä tunnistettiin kehittämissuuntia. Selvityksen pohjalta jokaisessa 13:sta AILI-verkoston kunnassa järjestettiin yhteiskehittämistilaisuus, johon osallistui asiantuntijoita mm. hyvinvointialueilta ja kunnan eri kulttuuripalveluista. Osallistujia yhteiskehittämistilaisuuksissa oli yhteensä 147. Tiekartta löytyy AURA-hankkeen Innokylän pääsivulta.
Tavoite 2. Taide- ja kulttuurikentän ymmärrys ja osaaminen ikäystävällisistä kulttuuripalveluista on parantunut
Hankkeen toisena tavoitteena oli vahvistaa taide- ja kulttuuritoimijoiden ymmärrystä ja osaamista ikääntyneiden tarpeista ja toiveista. Tätä varten hankkeessa rakennettiin 3,5 tunnin mittainen Ikäystävälliset kulttuuripalvelut ABC -webinaari, joka toteutettiin 7.9.2023 Teamsin välityksellä. Webinaariin osallistui yhteensä n. 145 taiteen ja kulttuurin ammattilaista sekä kunnan kulttuuripalveluiden asiantuntijaa. Webinaaripalautteiden keskiarvo oli viisi (5), asteikolla 1–5. Webinaaritallenne löytyy AURA-hankkeen Innokylän pääsivulta.
Tavoite 3. AILI-verkosto laajenee kolmeen uuteen kuntaan ja hyvinvointialueeseen
Useiden kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa on käyty alustavia keskusteluja AILI-verkostoon liittymisestä erilaisissa verkostotilaisuuksissa. AILI-verkosto ei kuitenkaan ole onnistunut laajentumaan tavoiteltuun kolmeen uuteen kuntaan ja hyvinvointialueeseen. Tavoitteen toteutumista on haastanut erityisesti sote-uudistuksen jälkeinen muutostila hyvinvointialueilla. Hyvinvointialueilta on todettu suoraan, että sitoutuminen uuteen yhteistyöhön on tässä hetkessä vaikeaa. AILI-verkostossa toimimiseen vaadittavia yhdyspintapareja (sote-kulttuuri) ei siis ole voitu muodostaa. Kuitenkin esimerkiksi Espoon yhteiskehittämistilaisuudessa oli mukana kulttuurin edustaja useammasta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kunnasta (Espoo, Kauniainen, Hanko, Raasepori, Kirkkonummi, Inkoo ja Lohja). Näistä ainakin Lohjan edustaja on osallistunut yhteiskehittämistilaisuuden jälkeen AILI-verkoston aamukahveille.
Lisäksi AILI-verkosto päätti 12/23 avata jatkossa kuukausittaiset aamukahvit kaikille verkoston toiminnasta kiinnostuneille, koollekutsujavastuu löytyy AILI-verkoston nettisivuilta. Kutsua jaetaan laajasti niin uusiin kuntiin kuin hyvinvointialueille. Verkostosta viestimisessä sekä uusien kuntien ja hyvinvointialueiden infoamisessa voidaan jatkossa hyödyntää myös AURA-hankkeessa yhdessä Tussitaikurit Oy:n kanssa toteutettua esittelyvideota AILI-verkostosta, joka löytyy Innokylän etusivulta sekä AILI-verkoston nettisivuilta. Myös valmistunut tiekartta voi toimia työvälineenä ja innostajana AILI-verkostoon liittymisessä.