Digihelppari on erityisesti puhelimessa käytettäväksi kehitetty mobiilisovellus, joka on tarkoitettu neuropsykiatrisia häiriöitä omaaville henkilöille, erityisesti nuorille.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Digihelppari
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Digihelppari on erityisesti puhelimessa käytettäväksi kehitetty mobiilisovellus, joka on tarkoitettu neuropsykiatrisia häiriöitä omaaville henkilöille, erityisesti nuorille.

Toteutuspaikka
Turku
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)

Tekijä

Vesa Malinen

Luotu

10.06.2020

Viimeksi muokattu

10.06.2020
Ratkaisun perusidea **

Digihelppari on erityisesti puhelimessa käytettäväksi kehitetty mobiilisovellus, joka on tarkoitettu neuropsykiatrisia häiriöitä omaaville henkilöille, erityisesti nuorille. Arjen hallintaa tukevan sovelluksen keskiössä on älykäs kalenteri, joka muistuttaa tapaamisista, tehtävistä ja suunnitelmista ja sen lisäksi seuraa niiden toteutumista, tsemppaa ja motivoi mukavalla tavalla käyttäjäänsä. Kalenteriin voi laittaa myös muistutuksia itselle tärkeistä asioista, kuten rauhoittumisesta, omasta ajasta tai lääkkeiden otosta.

Kalenterissa on suomenkielinen käyttöliittymä, jossa on valittavana paljon erilaisia väri- ja äänimaailman vaihtoehtoja. Pelillisyyttä lisäävät hauskat avatarhahmot, joita käyttäjä voi lisätä ja muokata omaan profiiliinsa ja näin motivoitua yhä paremmin sovelluksen käyttöön.

Käyttäjä hallinnoi itse täysin tätä avustajaansa, mutta hän voi halutessaan antaa vaikkapa asumispalvelutyöntekijälle tai jollekin omaiselleen oikeuden asettaa merkintöjä siihen. Tavoitteena on lisätä tukea tarvitsevan ihmisen valinnan vapautta tuen järjestämisessä ja vahvistaa itsenäistä pärjäämistä. Sovelluksen päätavoite on onnistumisen palautteen kautta lisätä nuoren uskoa itseensä ja itsenäistä selviytymistä. Samalla vähenee nuoren riippuvuus toisen henkilön avusta. Tavoitteista voi piirtyä polku, jossa edetään tasolta toiselle.

Arjen hallinnan Digihelppari voi palvella sellaisenaan tai pienin muokkauksin myös muita käyttäjiä kuten mielenterveyskuntoutujia ja esim. epilepsian vuoksi muistamattomuudesta kärsivien ihmisten arjen hallintaa. Alkuvaiheessa kohderyhmänä ja kehittämiseen osallistuvana ryhmänä ovat neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivät 16-35 vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset.

Sovelluksen valmistuttua, sitä kokeillaan ja tarvittaessa muotoillaan muille tuen tarvitsijaryhmille.

Kehittäminen tapahtuu yhdessä kohderyhmään kuuluvien henkilöiden, teknologiaosaajien, palvelumuotoilijoiden ja kohderyhmän arkea tuntevien ammattilaisten kanssa.

Kehitysprojektissa pääasiallisena kumppanina toimii Turun Ammattikorkeakoulu.

 

 

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Aihealueet

Kohderyhmä