Esteetön koti etänä -palvelu: fysio- ja toimintaterapeuttien kotiarviointi videoyhteyden avulla
Esteetön koti etänä -mallissa on kyse kuntoutusalan ammattilaisen toteuttamasta kodin esteettömyyden ja apuvälinetarpeen arvioinnista videoyhteyttä hyödyntäen. Malli on kehitetty osittain YAMK-opinnäytetyöprojektina ja osittain Tulsote-hankkeessa.
Kehittämistyön kohdeorganisaationa oli projektin alkuvaiheessa Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Kymsoten), ja 1.1.2023 alkaen Kymenlaakson hyvinvointialueen kotikuntoutusorganisaatio. Kymenlaakson hyvinvointialue järjestää sosiaali-ja terveyshuollon sekä pelastustoimen palvelut Kymenlaaksossa Haminassa, Kotkassa, Kouvolassa, Miehikkälässä, Pyhtäällä ja Virolahdella. Noin 161 000 asukkaan hyvinvointialue työllistää 6600 työntekijää.
Kymenlaakson hyvinvointialueella tarjotaan alueen asukkaille monipuolisesti kuntoutus- ja apuvälinepalveluja, jotka auttavat arjessa sekä sairaudesta tai tapaturmasta kuntoutumisessa. Kuntoutuspalvelut toimii organisaatiossa omana tulosalueenaan osana terveyden ja sairaanhoidon palvelujen toimialuetta.
Kehittämistyö toteutettiin osittain YAMK-opinnäytetyöprojektina ja osittain Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen kuntoutuksen etäpalvelujen kehittämisprojektia. Esteetön koti etänä -palvelun kehittämistyö toteutettiin yhteistyössä Kymenlaakson hyvinvointialueen kotikuntoutuksen esihenkilön, kotikäyntejä tekevien fysio- ja toimintaterapeuttien sekä muiden keskeisten sidosryhmien kanssa. Tämän kehittämiskohteen lähtökohtana on ollut hyvinvointialueen tavoite lisätä etäkuntoutusta sekä muita kuntoutuksen digitaalisia ratkaisuja osaksi palvelutuotantoa.
Esteetön koti etänä - toimintamallin kehittäminen ja ketterät kokeilut toteutettiin Lauttarannan ja Karhuvuorikodin kotiutusyksiköissä, jotka ovat yli 65-vuotiaille suunnattuja lyhytaikaishoidon yksiköitä Kymenlaaksossa. Kotiutusyksiköissä hoidon ja kuntoutuksen tavoitteina on tukea ikääntyneiden kotona asumista, vahvistaa heidän toimintakykynsä eri osa-alueita sekä arvioida kotiutuvan asiakkaan apuvälineiden ja jatkohoidon tarvetta. (Kymsote 2022.)
Kehittämistyössä itse asiakkaita ei ollut mahdollista osallistaa, sillä YAMK-opinnäytetyön tutkimuslupa oli pyydetty ainoastaan ammattilaisten näkökulman tarkasteluun.