Etelä-Karjalan hyvinvointialueen palliatiivisen keskuksen perustaminen ja kotisairaalatoiminnan vahvistaminen
Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle perustettiin virtuaalinen Palliatiivinen keskus, mihin kuuluu hyvinvointialueen kotisairaala, palliatiivinen osasto ja poliklinikka.
Toimintamallin nimi
Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle perustettiin virtuaalinen Palliatiivinen keskus, mihin kuuluu hyvinvointialueen kotisairaala, palliatiivinen osasto ja poliklinikka.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle perustettiin koko hyvinvointialueen kattava Palliatiivinen keskus. Kyseessä on virtuaalinen malli, missä palliatiivinen osasto ja poliklinikka ovat kuntoutuksen vastuualueella ja kotisairaala akuutin vastuualueella. Keskuksella ei ole omaa johtoa. Keskus vastaa hyvinvointialueen palliatiivisen hoidon ja saattohoidon suunnittelusta sekä palveluketjusta.
Hyvinvointialueelle perustettiin koko alueen kattava kotisairaala, millä on 4 toimipistettä (Imatra, Lappeenranta, Savitaipale ja Parikkala). Kotisairaala käsittää liikkuvat yhden hengen päivystysyksiköt sekä kotisairaalan elektiivisen kenttätoiminnan klo 8-20.00. Yöaikaan palvelua tuotetaan koko maakunnan alueelle Imatran ja Lappeenrannan toimipisteistä. Kotisairaalan toimintaa on vahvistettu palliatiivisten potilaiden hoitoprosessilla sekä koulutuksin on parannettu palliatiivista osaamista.
Hankkeessa pilotoitiin konsultaatiohoitajan toimenkuva. Konsultoiva hoitaja jalkautuu yksiköihin ja teki kotikäyntejä yksin tai yhdessä kotisairaalan tai kotihoidon kanssa.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen palliatiivinen keskus osallistui toimintamallin ”Psykososiaalisen tuen integrointi palliatiivisiin keskuksiin Etelä-Suomessa” pilottiin, missä palkattiin osa-aikainen psykologi keskukseen.
Hankkeessa tehtiin palliatiivisen hoidon ja saattohoidon hyvinvointialueen koulutussuunnitelma, mikä mukaan toteutettiin alueellisia koulutuksia eri sosiaalitoimen- ja terveydenhuollon yksiköiden henkilökunnalle.
STM suosituksen mukaan (STM 2019:68) HVA:lla tulee olla palliatiivinen keskus mikä vastaa alueen palliatiivisen hoidon palveluketjusta ja tuottaa erityistason palliatiivisen hoidon palvelut.
Kohderyhmänä on kaikki Etelä-Karjalan hyvinvointialueen palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa tarvitsevat potilaat.
Hyvinvointialueen palliatiivisten erityistason yksiköiden yhdistäminen yhdeksi virtuaaliseksi Palliatiiviseksi keskukseksi edellyttää:
- Johdon ja asiantuntijoiden yhteinen näkemys organisaatiouudistuksen tarpeellisuudesta ja mallista
- Hyvinvointialueen johdon ja henkilökunnan sitoutuminen organisaatiouudistukseen
- Yhteistyötä eri organisaatioissa sijaitsevien yksiköiden ja esihenkilöiden kesken
- Palliatiivisen palveluketjun kuvaaminen ja uusista toimintamalleista sopiminen
- Toiminta- ja hoitoprosessien yhtenäistäminen
- Yhtenäiset lähete- ja kirjaamiskäytännöt
- Henkilökunnan koulutus ja informointi toimintamalleista
- Laaja tiedottaminen toiminnan käynnistymisestä
Joulukuussa 2023 Palliatiivinen keskus kirjattiin organisaatiokaaviossa virtuaalisena mallina sisältäen palliatiivisen poliklinikan, osaston ja kotisairaalan, joista osasto ja poliklinikka ovat kuntoutuksen vastuualueella ja kotisairaala akuutin vastuualueella. Alueen palliatiivisen hoidon yhteistyöryhmä jatkaa palliatiivisen hoidon kehittämisen tukena. Hyvinvointialueen kattava kotisairaala perustettiin 5/2022. Konsultoivan sairaanhoitajan toimi on perustettu ja psykologin on integroitu osaksi palliatiivisen keskuksen toimintaa.