Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisy -malli
Hyvinvointialueen ja kuntien yhdessä rakentama kaatumisen ehkäisy -malli.
Väestöennusteen mukaan ikäihmisten osuus kasvaa. Vuonna 2025 Etelä-Karjalassa on 75 vuotta täyttäneitä 15,7 % väestöstä, vuonna 2040 jo 21,1 %. Alueella on muuta maata korkeammat lonkkamurtumaluvut sekä kaatumisista ja putoamisista johtuvien sairaalajaksojen määrät yli 65 vuotiailla. Kaatumisen ehkäisyn työtä ei ole tehty systemaattisesti, toimia on aiemmin tehty siilomaisesti ja satunnaisesti esimerkiksi ekhva:n toimintayksiköissä.
Etelä-Karjalan haasteena on vastata ikääntyvien kuntalaisten palvelutarpeeseen siten, että kuntalaiset saavat tarvitsemaansa palvelua tasapuolisesti ja oikea-aikaisesti.
Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen (2021-2023) tavoitteena on yhtenäistää osin pirstaleisia käytäntöjä ja tarjota ikäihmisille palveluja oikea-aikaisesti ja tasapuolisesti. Toimintaa suunniteltiin laaja-alaisessa maakunnallisessa ikäverkostossa.
Toimintaa ohjaa alueellinen ikäpoliittinen ohjelma: Etelä-Karjalan suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi 2021-2025.
On nimetty maakunnallinen poikkisektorinen Ikäverkosto, jossa ovat edustettuna kaikki Etelä-Karjalan kunnat, Etelä-Karjalan hyvinvointialueen (Ekhva) ja kolmannen sektorin toimijat, seurakunta sekä ikäihmiset.
Verkostojohtamisen koulutukset ja koulutukselliset verkostotapaamiset ovat vahvistaneet tietoa ja osaamista verkostomaisesta työtavasta sekä keskinäistä luottamusta ja kumppanuutta alueen toimijoiden välillä. Kaatumisen ehkäisy otettiin verkostossa yhteiseksi kehittämiskohteeksi.
Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisyn toimintamallin suunnittelu aloitettiin syksyllä 2021 Kaatumisen ehkäisyn - yhteistyöryhmässä, johon kuuluivat Eksoten, Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen sekä Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen edustajat. Keväällä 2022 mukaan tulivat myös kuntien edustajat.
Eksoten ja kuntien liikuntatoimien/hyvinvointikoordinaattoreiden kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä kuntien vertaisohjaajien koulutuksessa sekä Pysytään pystyssä -liikuntaryhmän suunnittelussa ja käynnistämisessä.
Tavoitteena on yhtenäiset ja koordinoidut toimintakäytännöt alueen eri kunnissa sekä toimiva verkosto ja poikkisektorinen yhteistyö hyvinvointialeen ja kuntien välillä. Eri toimijoilla on yhteinen näkemys ja tavoitteet ikäihmisten kaatumisten ehkäisystä.
- Kaatumisvaarassa olevat ikäihmiset löydetään yhteisesti sovituin seulontamenetelmin (Kaatumisvaaran arviointilomake, FRAT-lomake, liikkumiskyvyn testaukset).
- Kaatumisvaaraa aiheuttaviin tekijöihin osataan puuttua paremmin yksilöllisen tarpeen mukaisesti.
- Alueella ja kunnissa on tarjolla mm. iäkkäille soveltuvia liikuntaryhmiä.
- Kaatumisvaarassa olevat ikäihmiset osataan ohjata Pysytään pystyssä -ryhmään tai muuhun sopivaan liikuntaharjoitteluun, jota on tarjolla eri kunnissa.
- Ekhvan ja kuntien yhteinen liikunnan vertaisohjaajakoulutus, jossa vertaisohjaajat ovat saaneet lisäosaamista ja valmiuksia toimia liikuntaryhmien ohjaajina kunnissa.
- Ikäihmisten tietämys kaatumisen ehkäisystä sekä osallisuus vahvistuu.
Kaatumisen ehkäisyyn liittyen seurattavia mittareita ovat:
- Lonkkamurtumat 65 vuotta täyttäneillä, % vastaavan ikäisestä väestöstä (ind. 699)
-Kaatumisiin ja putoamisiin liittyvät hoitojaksot 65 vuotta täyttäneillä / 10 000 vastaavan ikäistä (ind. 3959)
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen omasta raportointijärjestelmästä seuraamme muun muassa:
- Reisiluun yläosan murtumien määriä kuntakohtaisesti, ikä- ja diagnoosijakauman mukaisesti sekä kvartaaleittain seuraten samalla vuodenaikaan ja kaatumisvaaraan liittyviä ilmiöitä, kuten sääoloja; liukkaus, helle.
- FRAT-kaatumisvaaran arviointi tehdyt määrät (toimipistekohtaisesti)
- Tehdyt HaiPro-ilmoitukset
- Duodecim oppiportti: kaatumisen ehkäisy- verkkokurssin suoritemäärät
Pysytään pystyssä- liikuntaryhmien ja niihin osallistuneiden lukumäärä sekä osallistujien testitulokset ja palautteet.
Koulutettujen ja toiminnassa mukana olevien vertaisohjaajien lukumäärä.
Osallisuuden mittarina vaikuttamispäiviin osallistuneiden ikäihmisten lukumäärä ja palautteet.
Rakennetaan kaatumisen ehkäisyn toimintamalli hyvinvointialueen ammattilaisille ja sovitaan yhteisistä toimintatavoista ja työkaluista.
ESIMERKKI: Toimintamalli hyvinvointiasemien ammattilaisille
-
Hoitaja kysyy 75- vuotiaalta tai sitä vanhemmalta asiakkaalta: "Oletko Sie kaatunut?" Jos asiakas vastaa: "Kyllä olen", niin jatketaan kysymyksellä: " Osaatko sanoa, miksi olet kaatunut?". Frat arviota voidaan käyttää työkaluna kaatumisen arvioinnissa.
-
Asiakkaalle tehdään lääkelistan tarkistus ja lääkityksen kokonaisarvio. Lääkärin konsultaatio tarvittaessa
-
Asiakkaalle annetaan kotiin vietäväksi opasvihkosen pystyssä pysymiseen liittyen
-
Hoitaja hyödyntää Ekhvan verkkosivujen Turvallisuuden edistämisen osiossa olevaa laajaa tietopakettia, kuntien liikuntatoimen maksutonta liikunta- neuvontaa sekä Pysytään pystyssä- liikuntaryhmiä
-
Hoitaja on suorittanut Duodecim: Kaatumisen ehkäisy verkkokurssi n
ESIMERKKI: kaatumisen ehkäisy muistipoliklinikalla
Muistipoliklinikan henkilöstö on perehdytetty kaatumisen ehkäisyn toimintamalliin osastotunneilla. Henkilöstö on suorittanut Duodecimin kaatumisen ehkäisyn verkkokurssin. Frat-kaatumisvaaran arviointia tehdään säännöllisesti muistisairaan hoitopolun eri vaiheissa. Henkilöstön osaamista on vahvistettu säännöllisissä tiimipalavereissa ja kehittämispäivissä, joihin kaatumisen ehkäisyn projektityöntekijä on osallisitunut.
1.Kysy aina "Oletko kaatunut viimeisen vuoden aikana?” jos vastaus on KYLLÄ tai epäilet kaatumisvaaran kohonneen:
2.Tee Frat lyhyt kaatumisvaaran arviointi.
3.Kartoita kohonneessa/korkeassa kaatumisvaarassa olevien potilaiden yksilölliset riskitekijät esim.
- Lääkitys, sairauksientila,
- Toimintakyky; liikkuminen, apuvälinetarve
- Ravitsemustila
- Aistitoiminnot
4.Yksilöllinen ohjaus ja neuvonta kaatumisvaaran vähentämiseksi esim.
- Ikääntyneiden ravitsemussuositus esim. proteiini, energia, nesteytys, alkoholi
- Apuvälineohjaus esim. näkö, kuulo, liikkuminen
- Kodinturvallisuuskartoitus
- 65+ liikuntasuositus
5.Geriatrin konsultaatio tarvittaessa.
- Lääkearvio, lääkityksen kokonaisarvio
- Sairauksien hoito
6.Ohjaus fysioterapeutin vastaanotolle tai kotikuntoutukseen tarvittaessa.
- 1.Terapeuttinen ohjauskäynti: toimintakyvyn arviointi, kotikuntoutussuunnitelman teko/päivitys
- 2.Kotikuntoutuksenarviointipyyntö
7.Kirjaa tiedot Lifecareen erillisen ohjeen mukaisesti.
Viestintä kaatumisten ehkäisystä ammattilaisille ja ikäihmiselle:
- Raportointi mm. lonkkamurtumista
- Ekhva.fi/Turvallisuuden edistäminen -verkkosivuilla tietoa kaatumisen ehkäisystä Etelä-Karjalassa.
- Kaatumisen ehkäisyn toimintamalli iäkkäille itselleen: Linkki kaatumisriskin itsearviointiin (UKK-instituutin lomake) ja ohjeita siihen, miten kaatumisen vaaratekijöihin voi itse vaikuttaa. Lisäksi testissä korkean kaatumisvaaran saaneita kehotetaan ottamaan yhteyttä omaan Sote-keskukseen.
- Ekhvan Intrassa Kaatumisen ehkäisy sivusto ammattilaisille. Sisältönä esimerkiksi ajankohtaista tiedotteet, raportointitiedot kootusti toimintamallit ja toimintaohjeet kaatumisen ehkäisyyn liittyen.
- Pysytään pystyssä -henkilöstöinfo.
- Infoa some-kanavissa, Arjen olohuoneissa, paikallisviestimissä, eri tapahtumissa.
- Kaatumisen ehkäisyn webinaari.
Vertaisohjaajien koulutus
- Ikäinstituutin VoiTas-koulutusmallin mukaan suunniteltiin yhteistyössä Eksoten kuntoutuksen, vapaaehtoistyön koordinaattorin ja kuntien liikunnanohjaajien tai hyvinvointikoordinaattoreiden kanssa. Työnjaosta sovittiin vertaisohjaajien rekrytoimisen, kouluttamisen, markkinoinnin ja käytännön koulutusjärjestelyjen suhteen. Koulutus toteutettiin hybridimallilla; teorialuennot etänä eri kuntiin (Eksoten kouluttajat) ja käytännön harjoittelu kunnissa paikallisen VoiTas-kouluttajan voimin.
Pysytään pystyssä -ryhmät
Kohderyhmän tavoittaminen:
- Kaatumisvaaran arviointilomake (UKK-instituutti) jaettu vaikuttamispäivissä ja järjestötapaamissa.
- Projektipäällikön ja projektityöntekijän infokierros hyvinvointiasemien vastaanottotoiminnassa edisti kaatumisvaarassa olevien ikäihmisten tavoittamista. Hyvinvointiasemilla päädyttiin FRAT-lomakkeen käyttöön seulontavälineenä.
Yhteinen toimintamalli ja materiaali liikunnanohjaajille sekä ryhmäläisille, palautekyselyt.
Koulutus:
- Duodecimin verkkokoulutukset ammattilaisille
- Koulutukselliset tapaamiset Ikäverkostossa mukana oleville toimijoille.
- Voima- ja tasapainoharjoittelun -kouluttajakoulutus ja ohjaajakoulutukset
- Yksikkökohtaisia koulutuksia ammattilaisille kaatumisen ehkäisyn kehittämiseen liittyen esim. FRAT:n käyttöönotto osastotunteja.
Kohderyhmänä on eteläkarjalaiset ikäihmiset sekä ikäihmisten parissa työskentelevät ammattilaiset ja muut toimijat.
Ikäverkostossa sekä verkostojohtamisen koulutuksessa on lisätty keskinäistä tietämystä verkostoon osallistuvien työstä ikäihmisten toimintakyvyn edistämisessä sekä suunniteltu yhdessä toimenpiteitä mm. ikäihmisten tavoittamiseen.
Kevään 2022 vaikuttamispäivien työpajoissa on kuultu ikäihmisten ja eri toimijoiden ideoita ja toiveita mm. kaatumisten ehkäisyyn liittyen. Arjen olohuoneissa tai asukastiloissa kuultiin ikäihmisten toiveita. Kaikissa kunnissa järjestettiin mm. apuvälineinfo.
Asiakkaiden kokemuksia ja näkemyksiä on kuultu haastattelemalla heitä Lappeenrannan Iso Kristiina -kauppakeskuksessa Ystävänpäivän Pysytään pystyssä -tempauksessa 14.2.2023.
Pysytään pystyssä -liikuntaryhmien osallistujilta on kerätty palautetta ryhmän koetuista vaikutuksista.