Etelä-Karjalan kaatumisen ehkäisy -malli
Hyvinvointialueen ja kuntien yhdessä rakentama kaatumisen ehkäisy -malli.
Toimintamallin nimi
Hyvinvointialueen ja kuntien yhdessä rakentama kaatumisen ehkäisy -malli.
Hyvinvointialueen ja kuntien yhdessä rakentama kaatumisen ehkäisy -malli. Tavoitetaan kaatumisvaarassa olevia ikäihmisiä, koulutetaan ammattilaisia ja vertaisia, lisätään ikäihmisten osallisuutta sekä rakennetaan yhtenäinen Pysytään pystyssä -liikuntaryhmämalli kuntiin.
Väestöennusteen mukaan ikäihmisten osuus kasvaa. Vuonna 2025 Etelä-Karjalassa on 75 vuotta täyttäneitä 15,7 % väestöstä, vuonna 2040 jo 21,1 %. Alueella on muuta maata korkeammat lonkkamurtumaluvut sekä kaatumisista ja putoamisista johtuvien sairaalajaksojen määrät yli 65 vuotiailla. Kaatumisen ehkäisyn työtä ei ole tehty systemaattisesti, toimia on aiemmin tehty siilomaisesti ja satunnaisesti esimerkiksi ekhva:n toimintayksiköissä.
Etelä-Karjalan haasteena on vastata ikääntyvien kuntalaisten palvelutarpeeseen siten, että kuntalaiset saavat tarvitsemaansa palvelua tasapuolisesti ja oikea-aikaisesti.
Kohderyhmänä on eteläkarjalaiset ikäihmiset sekä ikäihmisten parissa työskentelevät ammattilaiset ja muut toimijat.
Ikäverkostossa sekä verkostojohtamisen koulutuksessa on lisätty keskinäistä tietämystä verkostoon osallistuvien työstä ikäihmisten toimintakyvyn edistämisessä sekä suunniteltu yhdessä toimenpiteitä mm. ikäihmisten tavoittamiseen.
Kevään 2022 vaikuttamispäivien työpajoissa on kuultu ikäihmisten ja eri toimijoiden ideoita ja toiveita mm. kaatumisten ehkäisyyn liittyen. Arjen olohuoneissa tai asukastiloissa kuultiin ikäihmisten toiveita. Kaikissa kunnissa järjestettiin mm. apuvälineinfo.
Asiakkaiden kokemuksia ja näkemyksiä on kuultu haastattelemalla heitä Lappeenrannan Iso Kristiina -kauppakeskuksessa Ystävänpäivän Pysytään pystyssä -tempauksessa 14.2.2023.
Pysytään pystyssä -liikuntaryhmien osallistujilta on kerätty palautetta ryhmän koetuista vaikutuksista.
Kaatumisen ehkäisy on ollut alueen toimijoiden yhteinen ja tärkeäksi koettu tavoite. Yhteinen motto on: Kaatumisen ehkäisy kuuluu Sinulle, minulle ja meille kaikille – se ei ole jonkun muun asia.
Toimintamallia on suunniteltu yhdessä, ja kaikilla toimijoilla on siinä oma roolinsa. Ikäystävällinen Etelä-Karjala -hankkeen myötä kehittämistyöhön oli henkilöresursseja Ekhvasta (projektipäällikkö ja projektityöntekijä) sekä Ikäinstituutista (asiantuntijat). Kaatumisen ehkäisyn mallin rakentamisessa ovat olleet mukana myös Maakunnallinen ikäverkosto, Kaatumisen ehkäisyn-yhteistyöryhmä sekä verkostojohtamisen koulutukseen osallistuneet. Myös ikäihmisiä on osallistettu toiminnan kehittämisessä.
Hyvinvointialueen henkilöstön koulutukset, henkilöstöinfot sekä yksikkökohtaisten kaatumisen ehkäisyn toimintaohjeiden valmistelu ja toimeenpano juurruttavat kaatumisen ehkäisyn yhteistä työtä osaksi hyvinvointialueen rakenteita.
Hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen yhdyspintatyötä liikuntaryhmiin ohjautumisessa on rakennettu yhdessä. On sovittu yhteisistä kriteereistä ja käytännön työkaluista, joilla ikäihmisten parissa toimivat voivat seuloa kohderyhmää ja vähentää heidän kaatumisvaaraansa.
Viestimällä hyvinvointiasemien ammattilaisille, kunnan liikunnanohjaajille, hyvinvointikoordinaattoreille ja eri järjestöille on onnistuttu löytämään kaatumisvaarassa olevaa kohderyhmää ja ohjaamaan heitä Pysytään pystyssä -ryhmiin. Ryhmämallia suunniteltiin ja arvioitiin yhdessä Ikäinstituutin, hankkeen projektityöntekijän (Ekhvan fysioterapeutti) ja kunnan liikunnanohjaajien kanssa. Ryhmien ohjaajat ja osallistujat saivat tuntisuunnitelman ja valmiin materiaalin 10 kerran harjoittelujaksolle.
Toimintamallin juurtumisen edellytyksiä ovat:
- jatkuva tiedolla johtaminen kansallisen ja alueellisen raportointiedon avulla.
- hyvä yhteistyö kansallisten toimijoiden kanssa: Ikäinstituutti, UKK-instituutti, THL:n kansallinen kaatumisen ehkäisyn yhteistyöryhmä, muiden hyvinvointialueiden asiantuntijat sekä Luustoliiton toimijat.
- Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johdon ja kuntien eri toimijoiden sitoutuminen kaatumisen ehkäisyn yhteisen työn kehittämiseen.
- Eksoten (nykyinen Ekhva) säännöllisen kotihoidon asiakkaiden lonkkamurtumat vähenivät 35 % vuoden 2022 aikana.
- Eksoten (nykyinen Ekhva) henkilöstön osaamisen vahvistamiseen ja koulutukseen liittyen Duodecimin kaatumisen ehkäisyn verkkokurssin koulutuksia toteutui 977 kertaa vuoden 2022 aikana.
- FRATin käyttöönotto Eksoten (nykyinen Ekhva) muistipoliklinikalla onnistui hyvin loppusyksyn 2022 aikana. Arviointeja oli tehty 159 asiakkaalle loppusyksyn aikana.
- Pysytään pystyssä -liikuntaryhmien palautteiden ja testitulosten mukaan osallistujien toimintakyky on parantunut, osallisuus sekä tietämys kaatumisen ehkäisystä on lisääntynyt.
- Vahva alueellinen yhteistyö herätti myönteistä kiinnostusta myös kansallisesti.
- Alueellinen kaatumisen ehkäisyn yhteinen työ jatkuu.
- Pystytään pystyssä -ryhmiä viedään etäyhteydellä myös palvelukotien ikäihmisille kuntien liikunnanohjaajien järjestämänä sekä hyvinvointialueen fysioterapian toimintana kotona asuville iäkkäille, jotka eivät pääse ryhmään. Toimintaa käynnistetään kevään 2023 aikana.