Etelä-Pohjanmaan lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoiminnan rakenne hyvinvointialueelle
Lastensuojelun monialaisessa kehittämishankkeessa (MONNI-hanke) kehitettiin keväällä 2022 lastensuojeluun rakenne kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle käyttöön otettavaksi. Malli on hyväksytty 6/2022 johtavien sos.tt kokouksessa.
Etelä-Pohjanmaalla lastensuojelun asiakkaana olevan lapsen ja hänen läheisensä kokemusasiantuntijuuden, osallisuuden ja vertaisuuden käsitteiden tärkeys on tunnistettu, mutta toiminnoille on puuttunut selkeät, konkreettiset ja systemaattiset rakenteet. Toiminta on kytkeytynyt erillisiin hankkeisiin ja on ollut asiantuntijoiden kehittämisen tarpeista nousevaa, osin irrallista. Tämä ei ole tarjonnut toiminnoille jatkuvuutta eikä systemaattisuutta huomioiden koko hyvinvointialue. Järjestöt (esim. Pesäpuu ry, Suomen Kasper ry) ovat tehneet pitkään uranuurtavaa ja tärkeää työtä kokemus- ja vertaistoimintojen saralla, mutta toivoneet myös mukaan julkista sektoria systemaattisesti ja rakenteellisesti.
Alueella on tällä hetkellä paljon lastensuojeluyksiköitä, joihin on sijoitettuna lapsia sekä Etelä-Pohjanmaalta että muualta Suomesta.
Lastensuojelussa on jo vuosia Suomessa kehitetty ja toteutettu kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintaa järjestöjen sekä yhdistysten kautta, jossain kunnissa myös julkisen sektorin toimesta. Etelä-Pohjanmaalla on täysi-ikäisten työikäisten kokemusasiantuntijatoimintaa kehitetty sairaanhoitopiirin toimesta jo pitkään sekä tarjottu kokemusasiantuntijoille koulutusta. Lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoiminta on liittynyt yksittäisten hankkeiden yksittäisiin tarpeisiin. Myös järjestö- ja yhdistyssekrtorin tarjoama lastensuojelun kokemus- ja vertaistoiminta on alueella ohutta.
MONNI-hankkeessa havaittiin tarve lähteä kehittämään lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintaa systemaattisesti yhdessä kuntien kanssa.
Kutsu kokemusasiantuntija -kehittämisen tiimiin lähetettiin Etelä-Pohjanmaan kuntien perhepalvelujen ja lastensuojelun esihenkilöille ja pyydettiin nimeämään alueen kiinnostuneet työntekijät mukaan toimintaan, mukaan lukien kunnalliset lastensuojeluyksiköt. Kehittämiseen kutsuttiin heidän lisäkseen Etelä-Pohjanmaan Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen lastensuojelun asiantuntija sekä järjestöistä Pesäpuu ry ja Kasper ry:n. Kehittämisen tiimissä näkyi lapsen, nuoren, vanhemman, sijaisvanhemman sekä sijaissisaruksen näkökulmat.
Työryhmä: Alina Rauhala, perheohjaaja (Lapua), Eveliina Viitamäki, perheohjaaja, Voikukkia-ryhmä (Seinäjoki /Törnävänpuiston ls. yksikkö), Fanny Nortamo, kokemusasiantuntija (Pesäpuu), Helena Nyrhinen, lastensuojelun avohuollon sosiaaliohjaaja (Seinäjoki), Jukka Lammi, kokemusasiantuntijavanhempi (Kasper ry), Leena Huhtala, sosiaalityöntekijä (LLKY), Minna Lammi, kokemusasiantuntijavanhempi (Kasper ry), Minna Pohjola, jälkihuollon sosiaaliohjaaja (Seinäjoki), Minna Tuomisto, sosiaalityöntekijä (JIKky), Petta Porko, asiantuntija (EP:n Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus –hanke), Sari Sauramäki, kehittäjäsosiaalityöntekijä (Yhdessä elämässä eteenpäin, YEE-hanke), Auli Romppainen, lastensuojelun hankekoordinaattori, MONNI-hanke
Kehittämisessä hyödynnettiin kehittämisen tiimi -toimintatapaa, jossa paniotettiin dialogiaan ja reflektioon perustuvaa kehittämisen toimintatapaa.
Kehittämisen tiimi laati heti työskentelyn aluksi yhteisen vision kehittämistyölle:
VISIO
Etelä-Pohjanmaalla jokaisella lastensuojelun kanssa kosketuksessa olevalla on mahdollisuus osallistua vertaistuelliseen kehittämis- ja kokemusasiantuntijatoimintaan ikä- ja kehitystasonsa mukaan.
Toiminta auttaa:
- osallistujia yksilöinä (lapset, nuoret, sisarukset, vanhemmat, läheiset)
- lastensuojelun ja palvelujen kehittämistä sekä laadukasta palvelutuotantoa
Kaikilla, joilla on kosketus lastensuojeluun, on oikeus osallistua kokemusasiantuntija- ja vertaisryhmätoimintaan, esim. lastensuojelun asiakkaana olevat tai olleet lapset, nuoret, vanhemmat, sisarukset, sijaissisarukset ja sijaisvanhemmat. Tärkeää on huomioida kaikki, joita lapsen tai nuoren lastensuojelun asiakkuus koskettaa. Kokemustaustaiset nuoret ovat usein kertoneet, että läheisten kanssa työskentely tai vaikkapa isovanhempien tapaaminen ovat heidän asiakkuutensa aikana usein työntekijöiltä unohtuneet.
Lastensuojelun työntekijät ja muut ammattilaiset huomioidaan myös rakenteessa, sillä heidän on mahdollista saada vertaistyöntekijä tai kokemusasiantuntija mukaan työskentelemään työparina asiakastapaamisissa tai kouluttamaan työntekijöitä.
Lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintarakennetta on ollut kehittämässä sekä Pesäpuu ry:n ja Kasper ry:n kokemusasiantuntijat. Satanuoret ovat olleet kehittämisen tiimissä vieraana ja heidän kokemuksiaan toiminnasta on kuultu.
Pohjana kehittämistyössä olemme käyttäneet MONNI-hankkeen kehittämisen tiimi-työskentelymallia.
Kokemusasiantuntija- ja vertaistoiminnan rakenteen kehittämisessä olemme hyödyntäneet Pesäpuu ry:n Up2us-hankkeen "Nuorten osallisuus ja kokemusasiantuntijuus lastensuojelussa ennen, nyt ja tulevaisuudessa"-raporttia.