Etelä-Pohjanmaan lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoiminnan rakenne hyvinvointialueelle
Lastensuojelun monialaisessa kehittämishankkeessa (MONNI-hanke) kehitettiin keväällä 2022 lastensuojeluun rakenne kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle käyttöön otettavaksi. Malli on hyväksytty 6/2022 johtavien sos.tt kokouksessa.
Toimintamallin nimi
Lastensuojelun monialaisessa kehittämishankkeessa (MONNI-hanke) kehitettiin keväällä 2022 lastensuojeluun rakenne kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle käyttöön otettavaksi. Malli on hyväksytty 6/2022 johtavien sos.tt kokouksessa.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoiminnan rakenne tarkoittaa julkisen sektorin sekä järjestöjen yhteistyössä tekemää systemaattista rakennetta lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintaan. Toiminnassa kiinteä yhteistyö ja toiminta myös yksityisen sektorin kanssa.
Rakennetta koordinoi, kehittää ja ylläpitää päätoiminen lastensuojelun kokemusasiantuntijatoiminnasta vastaava koordinaattori, jolla on työparina määräaikainen kokemusasiantuntijanuori.
Rakenteen visiona on, että jokaiselle lastensuojelun kanssa kosketuksissa olevalle lapselle, nuorelle ja heidän läheisilleen tarjotaan mahdollisuus osallistua vertaistuelliseen kokemusasiantuntijatoimintaan ikätasonsa mukaan Etelä-Pohjanmaalla. Hyvinvointialue ottaa lapset, nuoret ja perheet mukaan kehittämään toimintaa ja kaikilla on omat väylänsä osallistua. Toiminta auttaa 1) osallistujia yksilöinä ja 2) lasten ja perheiden palvelujen kehittämistä.
Kohderyhmänä ovat alle 13-vuotiaat ja yli 13-vuotiaat lapset ja nuoret avo-, sijais- ja jälkihuollossa sekä sisarukset, vanhemmat, sijaissisarukset ja sijaisvanhemmat,.
Osallisuus koostuu erilaisista väylistä, joita voivat olla esimerkiksi:
- arjen osallisuus eli omaan asiakkuuteen ja elämään vaikuttaminen, lastensuojelun ja lastensuojelun yhteistyökumppaneiden palveluiden kehittäminen, kouluttaminen (ammattilaiset, johto ja opiskelijat),
- suljetut ja avoimet vertaisryhmät (eri ikäiset avo-, sijais- ja jälkihuollossa olevat lapset ja nuoret, vanhemmat, sijaisvanhemmat, sisarukset, sijaissisarukset),
- työparina ammattilaisen kanssa toimiminen,
- tukihenkilönä toimiminen (vanhempi vanhemmalle),
- vaikuttaminen (päätöksenteko ja politiikka),
- virtuaaliset mahdollisuudet (esim. digiraati, somekanavat),
- Nuorten Foorumi ja
- sijaishuoltopaikkojen omat toiminnot (oman toiminnan kehittäminen).
Etelä-Pohjanmaan tulevalle hyvinvointialueelle tullaan esittämään seuraavaa:
- Otetaan käyttöön lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintarakenne Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle tällaisenaan
- Palkataan päätoiminen koordinaattori sekä hänelle työpariksi määräaikainen kokemusasiantuntijanuori,. He koordinoivat toimintaa.
- Mahdolliset kontaktihenkilöt alueen lastensuojelussa.
- Huomioidaan hyvinvointialueen järjestöt, yhdistykset ja yritykset, jotka liittyvä toiminnan kontekstiin.
Etelä-Pohjanmaalla lastensuojelun asiakkaana olevan lapsen ja hänen läheisensä kokemusasiantuntijuuden, osallisuuden ja vertaisuuden käsitteiden tärkeys on tunnistettu, mutta toiminnoille on puuttunut selkeät, konkreettiset ja systemaattiset rakenteet. Toiminta on kytkeytynyt erillisiin hankkeisiin ja on ollut asiantuntijoiden kehittämisen tarpeista nousevaa, osin irrallista. Tämä ei ole tarjonnut toiminnoille jatkuvuutta eikä systemaattisuutta huomioiden koko hyvinvointialue. Järjestöt (esim. Pesäpuu ry, Suomen Kasper ry) ovat tehneet pitkään uranuurtavaa ja tärkeää työtä kokemus- ja vertaistoimintojen saralla, mutta toivoneet myös mukaan julkista sektoria systemaattisesti ja rakenteellisesti.
Alueella on tällä hetkellä paljon lastensuojeluyksiköitä, joihin on sijoitettuna lapsia sekä Etelä-Pohjanmaalta että muualta Suomesta.
Kaikilla, joilla on kosketus lastensuojeluun, on oikeus osallistua kokemusasiantuntija- ja vertaisryhmätoimintaan, esim. lastensuojelun asiakkaana olevat tai olleet lapset, nuoret, vanhemmat, sisarukset, sijaissisarukset ja sijaisvanhemmat. Tärkeää on huomioida kaikki, joita lapsen tai nuoren lastensuojelun asiakkuus koskettaa. Kokemustaustaiset nuoret ovat usein kertoneet, että läheisten kanssa työskentely tai vaikkapa isovanhempien tapaaminen ovat heidän asiakkuutensa aikana usein työntekijöiltä unohtuneet.
Lastensuojelun työntekijät ja muut ammattilaiset huomioidaan myös rakenteessa, sillä heidän on mahdollista saada vertaistyöntekijä tai kokemusasiantuntija mukaan työskentelemään työparina asiakastapaamisissa tai kouluttamaan työntekijöitä.
Lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintarakennetta on ollut kehittämässä sekä Pesäpuu ry:n ja Kasper ry:n kokemusasiantuntijat. Satanuoret ovat olleet kehittämisen tiimissä vieraana ja heidän kokemuksiaan toiminnasta on kuultu.
Palkattu koordinaattori ja kokemusasiantuntijanuori raamittavat kokonaisuuden toiminnan käynnistyttyä. Muistutuksena se, että aluksi tulee sietää vähäisiä osallistujamääriä.
Työntekijöille ja asiakkaille tehdään infopaketit eri toiminnoista toiminnan käynnistyttyä.
Ehdotus talousarvioksi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella
- Koordinaattorin (esimerkiksi sosiaalityöntekijä, sosionomi AMK, yhteisöpedagogi AMK, yhteiskuntatieteiden- tai kasvatustieteiden asiantuntija) ja kokemusasiantuntijanuoren palkkakustannukset ja hallinnolliset kulut
- Toiminnan pyörittäminen:
- Kokemusasiantuntijoiden palkkiot
- Joidenkin toimintojen mahdollisesti ostaminen esimerkiksi järjestöiltä
- Tapahtumat (esimerkiksi Nuorten Foorumi kerran vuodessa)
- Mahdollisesti tilavuokrat (esimerkiksi ryhmät)
- Markkinointi ja viestintä
- Tarjoilut
- Ryhmien ohjaajien palkat/palkkiot (jyvitys ko.työntekijöiden toimesta)
- Yhteensä: noin 110 000 euroa/vuosi.
- Rakenne osaksi lastensuojelun palvelukenttää --> selkeänä tuloksena ovat sekä resurssien ja taloudellisten kustannusten säästö. *) Taloudelliset ja inhimilliset hyödyt muodostuvat erityisesti toimintakyvyn vahvistumisesta ja inhimillisten kustannusten tuomasta hyödystä.
*) Nuorten osallisuus ja kokemusasiantuntijuus ennen, nyt ja tulevaisuudessa-raportti, Pesäpuu ry 2022.
Rakenteen tarkoituksena on astua voimaan vuonna 2023, joten käytöstä ja toiminnoista ei ole vielä kokemuksia.
MONNI-hankkeen kehittämisen toiminnassa kokemusasiantuntijuuden vahvistaminen on tuonut lastensuojelun kehittämisen eri osa-alueilla ja kehittämisen malleissa läpinäkyvyyttä sekä toiminut vahvana laadun varmistajana.