Etsivä lähityö, kaduille ja julkisiin tiloihin jalkautuva sosiaalialan työ
Etsivä lähityö tavoittaa palveluiden ulkopuolella olevat ja ulkona asuvat ihmiset. Kohdatuille tarjotaan tukea kaduilla sekä edistetään palveluihin pääsyä. Mahdollisuus anonyymiin ja ajanvarauksettomaan palveluun. Rakenteellista sosiaalityötä tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa.
Etsivässä lähityössä pyritään tavoittamaan ensisijaisesti Helsingin alueella, kaduilla oleskelevia ja palvelujen ulkopuolelle jääneitä tai niihin heikosti kiinnittyneitä aikuisia. Kaduilla kohdataan mm. mielenterveys- ja päihdeongelmien kanssa kamppailevia sekä asunnottomia ihmisiä.
Yhteiskunnan muutokset kuten digitalisoituminen, palvelupisteiden lakkauttaminen ja peruspalveluiden keskittyminen yhä suurempiin yksiköihin sekä kaupungin monikulttuuristuminen ja kasvukeskusten uudet ilmiöt lisäävät tarvetta syrjäytymistä ennaltaehkäiseville menetelmille. Etsivän työn avulla jalkaudutaan ihmisten omaan elinpiiriin ja toimintaympäristöön huomioiden sekä alueellisia että kohderyhmän erityispiirteitä. Työmuodon avulla voidaan löytää ja auttaa avuntarpeessa olevia ihmisiä esim. neuvonnan, palveluohjauksen tai psykososiaalisen tuen avulla. Lisäksi ympäristön havainnoinnilla saadaan ajantasaista tietoa kaupungissa kehittyvistä ilmiöistä, kohderyhmän elinolosuhteista ja palvelujärjestelmän toimivuudesta. Havainnoista ja ilmoituksista kerätyn tiedon avulla tuotetaan säännöllisesti sosiaalinen raportti pureutuen valittuun teemaan tai ilmiöön.
Työmuodolla pyritään eriarvoisuuden vähentämiseen sekä yksilön ja asiakasryhmien osallisuuden vahvistamiseen yhteiskunnassa. Tämä edellyttää mm. verkostoitumista, monitoimijaista yhteistyötä sekä myös asiakkaiden kanssa tehtävää rakenteellista työtä, mm. em. sosiaalisia raportteja.
Etsivä lähityö pyrkii tavoittamaan Helsingin alueen kaduilla ja julkisissa tiloissa oleskelevia tai yöpyviä ja palveluiden ulkopuolella olevia henkilöitä. Kohdatut ovat päänsääntöisesti mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsiviä ja ulkona-asuvia henkilöitä. Palvelua tarjotaan avuntarpeessa oleville ihmisille, joilla on vaikeuksia hakeutua palveluihin tai toimia palvelujärjestelmässä. Apua tarjotaan asiakaslähtöisesti ikään tai asuinkuntaan katsomatta.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty mm. asiakaslähtöisellä ohjauksella ja dialogisella vuorovaikutuksella, järjestelmällisellä havainnoinnilla ja asiakaspalautteen keräämisellä sekä verkostotyöllä. Etsivässä lähityössä asiakkaita on kutsuttu mukaan kehittämään ja tuottamaan yhteistä sosiaalista raportointia, työnohjaukseen ja työntekijän rekrytointiin.