Etsivä lähityö yhdessä verkoston kanssa
Etsivä lähityö tarjoaa palveluohjausta sekä psykososiaalista tukea. Toiminta tähtää palveluiden ulkopuolella olevien tai syrjäytymisvaarassa olevien hyvinvoinnin edistämiseen ja yhdenvertaisuuden vahvistamiseen. Tässä menetelmässä eri palvelut viedään kuntalaisten luokse.
Etsivä lähityö jalkautuu Itä-Uudenmanan hyvinvointialueen kuntien alueella säännöllisesti kaduille ja muihin julkisiin tiloihin, missä kuntalaiset ovat. Pääasiallisesti jalkaudutaan Porvoossa. Mallissa viedään palvelut suoraan kuntalaisille yhteistyöverkoston avulla.
Itä-Uudenmaan alueella etsivä työ aloitettiin Porvoossa ripeällä aikataululla keväällä 2020 vastaamaan osaltaan haasteisiin, joita erityisesti syrjäytymisvaarassa olevat henkilöt korona-ajan myötä joutuvat kohtaamaan.
Palvelut siirtyivät suurimmaksi osaksi verkkoon ja lähikontakteja kartettiin. Tämän myötä syntyi huoli ihmisten hyvinvoinnista, varsinkin haavoittuvassa asemassa olevista.
Etsivän työn tiimin muodostaa aikuissosiaalityön nuorten asumisen sosiaaliohjaaja, päihdeklinikan sosiaaliohjaaja ja tuetun asumisyksikön ohjaaja. Pyritään siihen että tiimin mukana on aina palveluntuottaja muista palveluista tai sektoreista.
Kehittämistyötä on tehty yhteistyössä etsiv'n työn tiimin ja palveluiden kehittäjien kanssa. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on osallistunut THL:n koordinoimaan vaikuttavat sosiaalityön menetelmät työpajasarjaan, jossa etsivän työn toimintamallia on kehitetty.
Etsivä lähityö tähtää palveluiden ulkopuolella olevien tai syrjäytymisvaarassa olevien henkilöiden hyvinvoinnin edistämiseen ja yhdenvertaisuuden ja osallisuuden vahvistamiseen
- edistämällä hyvinvointia, osallisuutta ja turvallisuutta omassa elämässä, elinympäristössä ja yhteiskunnassa
- löytämällä ihmisiä, joilla on oikeus palveluihin, mutta ovat niiden ulkopuolella tai eivät kykene hyötymään niistä
- saattamalla ja edistämällä palveluihin pääsyä
Jalkautuva työmuoto kiinnittää huomiota alueilla vallitseviin ilmiöihin, ottaa vastaan asukkaiden huoliviestejä ja vie tietoa eteenpäin
Etsivällä lähityöllä pyritään vähentämään ja ennalta ehkäisemään suoraan raskaisiin palveluihin ohjautuvien asiakkaiden määrää ja vähentää erikoissairaanhoidon päivystyskäyntejä, ohjaamalla asiakkaat varhaisessa vaiheessa peruspalveluiden piiriin.
Etsivä lähityö tekee monialaista yhteistyötä muiden sektoreiden kanssa ja näin vie palvelut suoraan kuntalaisille, siellä missä he ovat.
Systemaattinen tiedonkeruu toiminnasta aloitettiin marraskuussa 2022.
Kerätään tietoa seuraavista asioista:
1) Kohtaamisten lukumäärä ja ajakohta kuukauden tarkkuudella
2) Kohdatun taustatiedot
3) Kohtaamispaikka
4) Etsivän työn työntekijän toiminta kohdatun kanssa
5) Oliko kohdatulla nimetty omatyöntekijä
6) Jatkuuko kohdatun asian selvittely seuraavalla tapaamisella
7) Mihin kohdattu ohjattiin tai saatettiin, jos sille oli tarvetta?
8) Kohdatun tuen tarve
9) Toiminnan vaikuttavuus työntekijän kokemana
Jalkaudutaan sinne missä ihmiset ovat ja missä ihmiset liikkuvat kuten metsät, torit, puistot, ostarit, kirjastot yms.
- Palvellaan kaikkia kaduilla kohdattuja ihmisiä, ei kunta- tai ikärajoja
- Satunnaisesti neuvoa tai apua tarvitsevat
- Palveluiden ulkopuolelle jäävät, niihin heikosti kiinnittyneet tai sopimattomissa palveluissa olevat ihmiset
- Ulkona asuvat sekä kaduilla aikaansa viettävät päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivät ihmiset (erityistä tukea tarvitsevat ja paljon palveluita tarvitsevat)
- Ihmiset, jotka hakeutuvat palveluihin, mutta joutuvat rajatuiksi niistä käytöksensä tai moniongelmaisuutensa takia, esim. palvelujärjestelmän kykenemättömyys vastata ihmisen tarpeisiin
- Kunnassa oleskelevat paperittomat tai vastaavassa tilanteessa palveluiden ulkopuolella olevat henkilöt