Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten käyttöön tarkoitettu työväline. Käyttämällä Etsivän omaistyö - mallia voidaan tunnistaa ja tukea niitä ikääntyviä (60+) sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaita, joita huolettaa ja kuormittaa läheisen mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön liittyvät asiat. Mallista voidaan poimia kullekin asiakkaalle tarpeelliset kohdat.

Tämä toimintamalli on tuotu Innokylän toimituksen puolesta vanhasta verkkopalvelusta (luotu 31.12.2012, viimeksi muokattu 18.10.2016).

Toimintaympäristö **

Ikääntyvien voi olla vaikeaa tunnistaa ja ottaa puheeksi läheisen mielenterveyteen / ja päihteiden käyttöön liittyviä huolia edes ammattilaisten kanssa - toivotaan, että ammattilaiset tunnistaisivat ja ottaisivat tilanteen puheeksi. Ikääntyvät omaistilanteessa olevat voivat myös kokea häpeää ja syyllisyyttä, joka liittyy läheisen sairastumiseen ja omaan toimintaan omaisena. Heillä voi olla myös yksinäisyyden kokemus (omaisena olemiseen ja ehkä omaan masennusoireiluun liittyvä emotionaalinen yksinäisyys, läheisiä ja sukulaisia kuolee jolloin on vähemmän ympärillä joihin on tunneyhteys eli emotionaalinen yksinäisyys, sosiaalinen verkosto voi kapeutua myös siksi ettei lähellä ei ole ihmisiä uhteiden ja muiden sosiaalisten suhteiden väheneminen eli sosiaalinen yksinäisyys, voi myös tulla fyysisiä toimintakyvyn muutoksia, jolloin kotoa ei enää päästä esimerkiksi omaisyhdistyksen toimintaan osallistumaan).

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Ikääntyvät omaistilanteessa olevat henkilöt kokivat, etteivät ammattilaiset tunnistaneet eivätkä ottaneet puheeksi heidän omaistilannettaan. Kokivat itse vaikeaksi ottaa omaistilanteeseen liittyvää huolta puheeksi.

Ammattilaiset eivät välttämättä tunnistaneet ikääntyvän omaisen käsitettä, eivät tunnistaneet riittävästi omaistilanteita ja kokivat keinottomuutta etsivän omaistyön tekemiseksi. He kokivat myös, ettei heillä ollut riittävästi "rohkeutta" asioista puhumiseksi ja ettei heillä ole tietoa, mihin asiakasta voisi tarvitessa jatko-ohjata tukea saamaan.

Ikääntyvien sukupolven kulttuuritausta voi poiketa nuorempien sukupolvien taustasta (itse pärjäämisen mallit, ei valiteta asioista sekä mielenterveys- ja päihdeongelmiin liittyvät vanhat, ehkä väärätkin uskomukset ja ennakkoluulot, voidaan myös jäädä kotiin, kun ei ehkä kehdata kulkea ihmisten ilmoilla jos läheinen käyttäytynyt normeista poikkeavasti tai oudosti; esimerkiksi ollut päihtyneenä huutamassa oven takana). Voi olla myös vaikeaa määrittää tasapainoista roolia itsestä ja läheisestä huolehtimisen välillä (puolisoiden pitkä historia ja koettu velvollisuus sekä halua auttaa toista parisuhteessa, vanhempien lojaalisuus lapsiaan kohtaan). Ikääntyvien oma toimintakyvyn heikkeneminen ja sen vaikutukset huolenpitotehtävään voivat tuoda huolta (kuka huolehtii läheisestäni kun minä en enää jaksa tai kun kuolen, entä kun ei enää jaksa joustaa siten kuin ennen suhteessa läheiseen, tilanne voi ahdistaa, kun ei enää pysty tukemaan läheistään siten kuin aiemmin, ei välttämättä tietoa, mitä palveluita on saatavilla ja miten niitä tulee hakea, sekä voi olla vaikeus ottaa palveluita vastaan kuten puolisoilla voi olla vaikeaa hakea omaishoidon tukea ja pitää lomia. Ikääntyminen voi olla myös suojaava tekijä (minun on sallitumpaa tehdä rajauksia, kun oma toimintakykyni on heikentynyt, elämänhistoriassa koettu useita vaikeuksia ja niistä on selviydytty - olemassa olevia selviytymiskeinoja. Tarpeina selkeästi, että ammattilaiset tunnistavat omaistilanteet, ottavat ne puheeksi ja tarjoavat asiakkaan tarvitsemaan tukea. Tarpeina saada arjessa saatavia tietoja ja taitoja sekä ikääntyvänä omaisena olemisen kokemukseen liittyvän kokemuksen jakamista ja henkistä tukea.

Ammattilaisilla usein tarpeina vahvistaa etsivän omaistyön valmiuksiaan (omaistyön osaamisen kehittäminen eli tieto ja rohkeus ottaa huoli puheeksi sekä kestää keinottomuuden kokemuskia, kehittyä työntekijänä, tukipolun ja palveluverkoston kehittäminen. Ammattilaiset kokevat tarpeelliseksi työvälineen (Etsivä omaistyö -mallia) saamisen etsivän omaistyön työotteen vahvistamiseksi osana omaa työtä.

Palvelurakenteeseen liittyen tarve määrittää eri toimijoiden tehtävää ja roolia verkostossa, sekä tarve vahvistaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä sekä saada kehittämistyöhön ikääntyvien omaistilanteessa olevien asiakkaiden kokemusasiantuntijuutta.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kehitetään tunnistamamisen ja tukemisen mahdollistava etsivän omaistyön työotteesta malli sekä alueelliset (kuntakohtaiset) ikääntyvien omaisten tukipolut.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Asiakas on ikääntyvä (60+) henkilö, jota huolettaa & kuormittaa läheisen mielenterveyteen ja / tai päihteiden käyttöön liittyvät asiat. Läheinen voi olla esimerkiksi puoliso, oma työikäinen lapsi, lapsenlapsi, sisar tai ystävä.

Ratkaisun perusidea **

Käyttämällä Etsivän omaistyö - mallia voidaan tunnistaa ja tukea niitä ikääntyviä (60+) sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaita, joita huolettaa ja kuormittaa läheisen mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön liittyvät asiat. Mallista voidaan poimia kullekin asiakkaalle tarpeelliset kohdat.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Omaistilanteen tunnistaminen ja puheeksi ottaminen
Kysy vähintään 60 vuotta täyttäneeltä asiakkaaltasi: Miten sinä jaksat arjessa? Millaisia huolia tai mieltä painavia asioita sinulla on? Huolestuttaako tai kuormittaako sinua läheisen mielenterveys tai päihteidenkäyttö? Jos asiakkaalla on arjessa jaksamisen vaikeuksia tai huolia, jotka liittyvät läheisen mielenterveyteen tai päihteidenkäyttöön, niin ota mahdollinen omaistilanne puheeksi.

Huolenpitotilanteen kuormittavuus
Kun ikääntyvän asiakkaasi omaistilanne on tullut tunnistetuksi, keskustele hänen kanssaan huolenpidon kuormittavuudesta.

Voimavarat
Ota asiakkaasi kanssa puheeksi hänen elämäntilanteeseensa liittyvät voimavarat.

Jatkosuunnitelma
Laadi tarvittaessa asiakkaallesi hänelle sopiva jatkosuunnitelma. Mitkä ovat hänen omaa jaksamistaan tukevia keinoja (harjoituskirja), entä mitä muilta saatavaa tukea hän tarvitsee. Anna tietoa Omaisneuvonnasta, sekä sovi keneen hän voi olla yhteydessä, mikäli omaistilanne tai jaksaminen huolettaa myöhemmässä vaiheessa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Etsivän omaistyö työotteen kehittäminen ja näkyväksi tekeminen on ollut tarpeellista. Riittävällä ohjauksella ammattilaiset ovat ottaneet jo olemassa olevia omaistyön valmiuksiaan käyttöön. He ovat myös hyötyneet uuden tiedon ja tarvittavien taitojen opettelusta. Keskeistä on ollut riittävän rohkeuden löytäminen etsivän omaistyön työotteen käyttämiseksi osana omaa työtä. Ikääntyvät omaistilanteessa olevat asiakkaat ovat hyötyneet etsivän omaistyön työmallin käytöstä. Keskeistä on ollut kuulluksi ja ymmärretyksi sekä arvostetuksi tuleminen. Toisinaan myös ohjaus uuden tiedon ja tarvittavien taitojen oppimiseksi sekä palveluohjaus on ollut tarpeellista. Etsivän omaistyön työote on varmasti mahdollista ottaa käyttöön laajemmaltikin. Työotetta voidaan käyttää myös työikäisten asiakkaiden omaistilanteiden tunnistamiseen sekä tukemiseen.