FINGER -toimintamalli Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella
Muistisairauksien riskissä olevat asiakkaat tunnistetaan ja ohjataan esim. kuntien elintapaohjaukseen. Finger on osa Etelä-Pohjanmaalle luotua ikäihmisten terveyttä ja hyvinvointia edistävää polkumallia. Toimintamalli perustuu FINGER-tutkimukseen.
Etelä-Pohjanmaan alueen muistisairaiden määrä on maan korkeimpia (THL 2018). Lisäksi muistisairauksien riskitekijöihin liittyvien sairauksien sairausindeksit ovat korkeita, kuten esim. sepelvaltimotauti tai tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Nämä kohottavat omalta osaltaan muistisairauksiin sairastumisen riskiä. Liikkumattomuus on FINGER-tutkimuksen mukaan yksi suuri riskitekijä muistisairauksiin. Lähivuosina alueen väestö ikääntyy: yli 65- ja 75-v. määrä alueellamme kasvaa tuhansilla. Ikä onkin muistisairauden suurin riskitekijä.
Muistisairauksien ennaltaehkäisyä on tutkittu maailman ensimmäisessä laaja-alaisessa interventiotutkimuksessa (FINGER-tutkimus). Tutkimuksen pohjalta luotiin FINGER-toimintamalli, jossa liikunnalla, terveellisellä ravitsemuksella, aivojumpalla, sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden hallinnalla sekä sosiaalisella aktiivisuudella vaikutetaan muistisairausriskin vähentämiseen. Toimintamallissa on olennaista on tunnistaa muistisairauteen sairastumisen riski. Riskin tunnistamiseksi luotiin CAIDE-testi.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointikertomukseen ja hyvinvointisuunnitelmaan 2022-2025 on nostettu esille FINGER-toimintamallin käyttöönotto. Toimintamalli on siis yksi strateginen tavoite Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Etelä-Pohjanmaalla FINGER-toimintamalliin perustuvaa toimintaa on järjestänyt jo Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys. Muistiyhdistyksen Muisti Mukana Menossa-hanke on järjestänyt näyttöön perustuvalla, mutta konkreettisella toimintamallilla toteutettavaa kerhotoimintaa muistisairauksien riskissä oleville henkilöille. Hankkeessa on kehitetty materiaalia yhdistysten kerhotoimintaan ja terveyttä ja hyvinvointia edistävän toiminnan juurrutustyössä käytettäväksi. Muistin ja hyvinvoinnin -työkirja on yksi hankkeen julkaisu, jota suositellaan koko hyvinvointialueella otettavan yhdeksi ohjauksen työvälineeksi.
FINGER-toimintamalliin liittyvän juurrutuksen tueksi perustettiin työryhmä, joka koostui mm. hyvinvointialueen työntekijöistä ja yhdistys edustajista.
Ikäihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvän polkumallin rakentamiseen koostettiin laajempi työryhmä hyvinvointialueen, kuntien, yhdistysten ja oppilaitosten edustajista.
Tavoitteena on FINGER-toimintamallin jalkauttaminen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle. FINGER-toimintamallin mukainen elintapaohjaus osana ikäihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä on tavoitteena.
Toimintamallin saaminen käytäntöön vie vielä aikaa ja etenee askel askeleelta. Toimintamallin levittymisen jälkeen on syytä tarkastella sen käyttöä esim. kyselyillä ja asiakasmääriä esim. hva:lta kuntien elintapaohjaukseen ohjautumisessa.
Toimintamallin käyttö sulautetaan olemassa oleviin palveluihin ja hyödynnetään olemassa olevia materiaaleja, kuten Muistin ja hyvinvoinnin-työkirjaa, Elintapaohjauksen käsikirjaa tai Muistisairaan palveluketjussa olevaa aivoterveyden edistämisen -osiota.
Toimintamallin käytäntöön vieminen vaatii työtä. Juurruttamistyö lähtee etenemään ensin kuntien ja hyvinvointialueen vastinparien ja esim. aikuisneuvolatoiminnan kautta.
Yhteistyömalli hyvinvointialueen, kuntien ja muiden toimijoiden kanssa toteutettaviin tapahtumiin liittyen vaatii ensin pilotointia. Keväällä 2024 mallia pilotoidaan Seinäjoen alueella. Mallin toimivuutta tarkastellaan. Tapahtumien järjestämiseen liittyvää mallia on rakennettu, mutta kuntien erilaisuuden vuoksi järjestämisen tavat voivat vaihdella. Sisällön rakenne on kuitenkin mallissa luotu (esim. FINGER-teemapisteet hyvinvointipäivillä).
Hankesuunnitelmassa kohderyhmäksi on määritelty 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat kotona asuvat ikäihmiset. Toimintamallin kohderyhmänä ovat CAIDE-riskitestissä kuusi pistettä tai enemmän saaneet noin 60-70 vuotiaat ikäihmiset. Etelä-Pohjanmaalla painotetaan entistä enemmän juuri eläkkeelle jääneitä, joille tullaan yhteistyömallilla toteuttamaan avoimia tapahtumia ja kohdennetusti 75v hyvinvointipäiviä.
Kehittämistyössä ei erikseen lähdetty asiakasymmärrystä keräämään.