FINGER -toimintamalli Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella
Muistisairauksien riskissä olevat asiakkaat tunnistetaan ja ohjataan esim. kuntien elintapaohjaukseen. Finger on osa Etelä-Pohjanmaalle luotua ikäihmisten terveyttä ja hyvinvointia edistävää polkumallia. Toimintamalli perustuu FINGER-tutkimukseen.
Toimintamallin nimi
Muistisairauksien riskissä olevat asiakkaat tunnistetaan ja ohjataan esim. kuntien elintapaohjaukseen. Finger on osa Etelä-Pohjanmaalle luotua ikäihmisten terveyttä ja hyvinvointia edistävää polkumallia. Toimintamalli perustuu FINGER-tutkimukseen.
FINGER-tutkimuksessa luotu toimintamalli otetaan käyttöön Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Toimintamallissa tunnistetaan muistisairauden riskissä olevat asiakkaat (riskitestin tekeminen), jonka jälkeen arvioidaan yksilöllisesti tilanne ja tehdään henkilökohtaista suunnitelmaa. Asiakas voi saada heti ohjausta tarpeen mukaan (monitahoisesti) tai hänet voidaan ohjata esim. kuntien elintapaohjaukseen (interventioon), jos riskipisteet CAIDE-testissä ylittävät 6. Asiakas voidaan ohjata myös hyvinvointialueen, kuntien tai yhdistysten ryhmätoimintoihin.
FINGER-teemat toteutuvat myös hyvinvointia ja terveyttä edistävässä polkumallissa:
ns. Varhaisen vaiheen avoin tapahtuma järjestetään kunnissa juuri eläkkeelle jääneille. Tämä on kunta- ja yhdistyslähtöinen tapahtuma, jossa terveysteemoja mm. FINGER:in mukaan. Lisäksi mm. tiedostusta alueen osallistumismahdollisuuksista ja tulevaisuuden ennakoinnista.
Hyvinvointipäivät 75 vuotiaille. Tämä on hyvinvointialue lähtöinen tapahtuma, jonne kutsutaan 75 vuotta sinä vuonna täyttävät. Mukana myös kunnat, järjestöt, vapaaehtoiset, oppilaitokset ym. Hyvinvointipäivillä on FINGER-teemapisteet: Liikunta: Mainosta mm. kohdennetusta elintapaohjauksesta ja muista mahdollisuuksista, kuten kuntoutuksesta ja HVA:n ryhmistä. Ravitsemus: mm. materiaali ansankielisesti esimerkein. Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät hallintaan esim. sydänyhdistys. Kognitiivinen aktiivisuus: esim. Muistiyhdistys tai muistihoitaja/ muistikoordinaattori & esitteitä. Sosiaalinen aktiivisuus: Järjestöjen / yhdistysten/ HVA:n ryhmät. Matalankynnyksen toimintaan ohjausta (esim. SenioriTupa)
Lisäksi ehkäisevä päihdetyö, mielen hyvinvointi & lähisuhdeväkivallan asiat/ materiaali sisällytetään johonkin teemapisteelle. Lisäksi ennakointi/varautuminen-teema mukana.
Etelä-Pohjanmaan alueen muistisairaiden määrä on maan korkeimpia (THL 2018). Lisäksi muistisairauksien riskitekijöihin liittyvien sairauksien sairausindeksit ovat korkeita, kuten esim. sepelvaltimotauti tai tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Nämä kohottavat omalta osaltaan muistisairauksiin sairastumisen riskiä. Liikkumattomuus on FINGER-tutkimuksen mukaan yksi suuri riskitekijä muistisairauksiin. Lähivuosina alueen väestö ikääntyy: yli 65- ja 75-v. määrä alueellamme kasvaa tuhansilla. Ikä onkin muistisairauden suurin riskitekijä.
Muistisairauksien ennaltaehkäisyä on tutkittu maailman ensimmäisessä laaja-alaisessa interventiotutkimuksessa (FINGER-tutkimus). Tutkimuksen pohjalta luotiin FINGER-toimintamalli, jossa liikunnalla, terveellisellä ravitsemuksella, aivojumpalla, sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden hallinnalla sekä sosiaalisella aktiivisuudella vaikutetaan muistisairausriskin vähentämiseen. Toimintamallissa on olennaista on tunnistaa muistisairauteen sairastumisen riski. Riskin tunnistamiseksi luotiin CAIDE-testi.
Hankesuunnitelmassa kohderyhmäksi on määritelty 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat kotona asuvat ikäihmiset. Toimintamallin kohderyhmänä ovat CAIDE-riskitestissä kuusi pistettä tai enemmän saaneet noin 60-70 vuotiaat ikäihmiset. Etelä-Pohjanmaalla painotetaan entistä enemmän juuri eläkkeelle jääneitä, joille tullaan yhteistyömallilla toteuttamaan avoimia tapahtumia ja kohdennetusti 75v hyvinvointipäiviä.
Kehittämistyössä ei erikseen lähdetty asiakasymmärrystä keräämään.
Etelä-Pohjanmaalla on tehty yhteistyömallia/-sopimusta hyvinvointialueen ja kuntien välille. Esim. kuntien elintapaohjaukseen voidaan ohjata asiakkaita, joiden riskipisteet ylittävät määritellyt 6.
Järjestöjen/ yhdistysten mukaan ottaminen terveyttä ja hyvinvointia tukevaan yhteistyötoimintaan on ensiarvoisen tärkeää. Yhdistykset tekevät kattavaa työtä jo nyt ja olemassa olevia toimintoja on yhä enemmän hyödynnettävä.
Koordinaattori: Tärkeää olla määriteltynä. Tulevaisuudessa Ikäneuvolat (jos/kun toiminta juurtuu alueella). Nyt aikuisneuvola/ muistineuvolat.
Asiakkaiden ohjautuminen: Toimintamallin juurtuminen pienin askelin lähtien esim. aikuisneuvolasta ja kuntien ja hyvinvointialueiden vastinpareista. Heidän kouluttaminen.
Sisällöntuottajat: Hyvinvointialue, kunta- ja järjestötoimijat ja muut tahot. Sovittava vastuutahot tarkasti esimerkiksi suunniteltaessa polkumallin toteuttamista.
Juurruttaminen ja pilotointi ovat vielä kesken. Yhteistyömallilla toteuttaminen vaatii eri tahojen sitoutumista. Alueiden erilaisuus myös pelkästään Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella tuo omat haasteensa.