Forssan seudun päiväkeskus
Päiväkeskus tarjoaa matalan kynnyksen palvelua Forssan seudun mielenterveys - ja päihdeasiakkaille. Asiointi päiväkeskuksessa on mahdollista myös päihtyneenä sekä anonyymisti. Tarjolla on sekä sosiaali- että terveydenhuollon palveluja.
Sosiaalihuoltolakiin tullut muutos (1.7.2023) edellyttää, että hyvinvointialueen on järjestettävä päihteitä ongelmallisesti käyttäville henkilöille päiväkeskuspalvelua, jossa vastataan perustarpeisiin sekä tarjotaan sosiaaliohjausta. Palvelua tulee järjestää myös päihtyneille ja siinä on oikeus asioida nimettömänä.
Päiväkeskuspalvelu tulisi lähtökohtaisesti olla lähipalvelua, mutta alueellisesti palvelun tarve painottuu erityisesti kaupunkien ympäristöihin.
Forssan seudulta puuttui päiväkeskustoiminta, jossa on mahdollista asioida päihtyneenä sekä anonyymisti. Forssan seudun psykiatrian avopalveluita lähdettiin kehittämään valtakunnallisen trendin mukaisesti raskaammista palveluista kevyempiin ja päiväkeskustoiminnan kehittäminen oli yksi osa uusien palveluiden luomista.
Päiväkeskustoiminnassa asiakkaan on mahdollista saada terveydenhuollon palveluja (pienten haavojen hoito, terveysneuvonta ym.) sekä sosiaaliohjausta mm. palvelutarpeen arvio, apua raha-asioissa ja asumiseen liittyvissä asioissa. Päiväkeskuksessa on mahdollista saada ruokaa, peseytyä, pestä pyykkiä sekä levätä ja vaihtaa käyttövälineitä. Päiväkeskukseen jalkautuu myös kolmannen sektorin toimijoita ja palvelua kehitetään edelleen mm. toiminnallisten ryhmien osalta.
Päiväkeskustoiminnan kehittämiseen koottiin joukko sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Kehittämistä oli koordinoimassa projektisuunnittelija, joka kutsui kehittämisen tiimin koolle säännöllisin väliajoin.
Palvelun tavoitteena on tavoittaa niitä asiakkaita, jotka ovat palveluiden ulkopuolella ja sitä kautta saada heidät palveluiden piiriin. Yksi tavoite on myös haittojen ennaltaehkäisy niiden asiakkaiden kohdalla, jotka eivät halua palveluiden piiriin.
Palvelua käyttävien asiakkaiden määristä pidetään kirjaa ja palvelun tarvetta arvioidaan puoli vuosittain toteutuneiden asiakasmäärien sekä asiakashaastatteluiden pohjalta. Myös sidosryhmille tehdään kysely heidän näkökannastaan palvelun toimivuuden ja jatkokehittämisen osalta.
Palvelu otetaan asteittain käyttöön 12.12.2023 alkaen ja se vakiinnutetaan pysyväksi toiminnaksi 2.1.2023 alkaen.
Asiakkaille toteutettiin kysely, jossa kartoitettiin terveysneuvontapisteen yhteyteen toivottavia palveluja (päiväkeskuksessa toimii myös terveysneuvontapiste). Asiakkaat kokivat tarvitsevansa perustarpeita, kuten ruokaa, peseytymis- ja pyykinpesumahdollisuuden. Asiakkaille toteutetaan uusi kysely n. puolen vuoden kuluttua ja heille järjestetään myös päiväkeskuksen nimikilpailu, jossa he saavat ehdottaa nimiä ja niistä äänestetään parhain.