Aikuissosiaalityön käsikirjan tarkoituksena on tehdä aikuissosiaalityötä näkyväksi asiakkaille, ammattilaisille, eri toimijoille sekä päätöksentekijöille. Käsikirja toimii myös käytännön työn tukena sosiaalihuollon ammattilaisille.   

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Aikuissosiaalityön käsikirja
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Aikuissosiaalityön käsikirjan tarkoituksena on tehdä aikuissosiaalityötä näkyväksi asiakkaille, ammattilaisille, eri toimijoille sekä päätöksentekijöille. Käsikirja toimii myös käytännön työn tukena sosiaalihuollon ammattilaisille.   

Toteutuspaikka
Lappi
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Anni Partanen

Luotu

09.03.2023

Viimeksi muokattu

22.09.2023
Ratkaisun perusidea **

Aikuissosiaalityön käsikirjan tavoitteena on kuvata napakasti, selkokielellä aikuissosiaalityötä, sen yhteiskunnallista merkitystä ja sosiaalihuoltolain mukaisen aikuissosiaalityön toteuttamista. Käsikirjassa käydään lävitse asiakkaan osallisuutta ja sen vahvistamista, aikuissosiaalityön asiakkuuteen tulemista, sosiaalihuoltolain mukainen asiakasprosessi kokonaisuudessaan, monialainen ja moniammatillinen yhteistyö työikäisten asiakkaiden kanssa sekä mitä on rakenteellinen sosiaalityö ja miten sitä käytännössä voi toteuttaa.  

Toimintaympäristö **

Aikuissosiaalityö on aikuisten 18-65 vuotiaiden parissa tehtävää sosiaalityö ja -ohjausta. Se on asiantuntijatyötä, jota toteuttavat virkavastuussa olevat sosiaalihuollon ammattihenkilöt. Asiakkaan kanssa työskennellään yhdessä vahvistaen osallisuutta hänen omassa elämässään ja erilaisissa yhteisöissä. 

Aikuissosiaalityö on näköalapaikka siihen, mitä yhteiskunnallisissa rakenteissa tapahtuu. Lainsäädännön, palveluiden ja sosiaaliturvan muutokset ilmenevät joko heti tai pidemmällä aikavälillä asiakkaiden elämäntilanteissa eri tavoin. Aikuissosiaalityöllä on siis merkittävä rooli sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Käsikirjan tavoitteena on tehdä aikuissosiaalityötä näkyväksi asukkaille, asiakkaille, ammattilaisille, toimijoille, opiskelijoille ja päätöksentekijöille. Käsikirja toimii käytännön tukena aikuissosiaalityön viranomaistyötä tekeville sosiaalihuollon ammattilaisille. Sitä voidaan hyödyntää myös perehdytyksen tukena. Moniammatillisen ja monialaisen yhteistyön ytimessä on riittävä perhehtyneisyys ja tieto toisen toimijan työstä, jotta asiakkaita voidaan esimerkiksi ohjata oikea-aikaiseti oikeiden palveluiden piiriin.

Käsikirjan toteuttamiseen on saatu asiantuntijatukea Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen eri hankkeiden asiantuntijoilta, kehittäjäasiakkailta, sosiaalityön opiskelijoilta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Aikuissosiaalityön käsikirja on julkaistu eKollegassa Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen julkaisusarjassa. Käsikirjaa esitellään ja jaetaan erilaisissa tilaisuuksissa Lapin alueella. Se on myös keskeinen osa Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeessa toteutettua palvelutarpeen arviointi -valmennuskokonaisuutta, joka on suunnattu aikuis- ja perhesosiaalityön ammattilaisille Lapin hyvinvointialueella. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Käsikirja on koettu tarpeelliseksi Lapin ammattilaisten keskuudessa. Se on saanut kiitosta kompaktista muodostaan, selkeydestään ja helppolukuisuudestaan. Käsikirja luo yhtenäistä pohjaa työikäisten palveluiden toteuttamiseen ja yhteisten käytäntöjen luomiseen Lapin hyvinvointialueelle. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Aikuissosiaalityön käsikirja on käytettävissä työn tueksi ja aikuissosiaalityön näkyväksi tekemiseen myös muualla Suomessa. 

Kansikuva
Aikuissosiaalityön käsikirjan kansikuva

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Ilmiöt

Kohderyhmä