INTO intensiivinen tuki omaishoitotilanteessa-pilotti
Pilotin tarkoitus on selvittää toimintamallin vaikutusta omaishoitajan jaksamiseen sekä omaishoidon keskuksessa työskentelevien palveluohjaajien työhyvinvointiin ja työn kuormittavuuteen.
Iso osa omaishoitajista on iäkkäitä. Tyypillisesti iäkäs omaishoitaja huolehtii puolisostaan, jolla on esimerkiksi muistisairaus. Ikääntymisen myötä myös omaishoitajan oma terveys voi heikentyä. Tutkimusten mukaan erityisesti iäkkäillä puoliso-omaishoitajilla on riski uupua. Omasta terveydestä ja mielen hyvinvoinnista huolehtiminen ennaltaehkäisee uupumista ja antaa voimavaroja myös läheisestä huolehtimiseen (Omaishoitajaliitto).
Ikääntyneiden omaishoitajien tilannetta, kuormittumista ja mahdollisia toimintakyvyn muutoksia tulisi seurata ja arvioida systemaattisesti ja riittävän tiheästi yksilöllinen tilanne huomioiden. Lisäksi lähiomaisten tai muun tukiverkon puuttuessa järjestelmän tulisi huolehtia siitä, että omaishoitajilla olisi yhdenvertainen mahdollisuus osallistua hyvinvointia tukevaan toimintaan (OTKES).
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella toimii ikäihmisten palveluiden toimialueella, yhteisissä palveluissa Omaishoidon keskus. Omaishoidon keskuksen tehtäviin kuuluu ikäihmisten yli 65-vuotiaiden omaishoidon tuen asiakkaiden omaishoidon tuen arviointi, suunnitelma, päätöksenteko ja seuranta. Alle 65-vuotiaiden asiakkaiden omaishoidon tuen arviointi, suunnitelma ja päätöksenteko tehdään vammaispalveluissa. Omaishoidon keskus ohjaa ja neuvoo alle 65-vuotiaita omaishoidon tuen saajia sopimuksen teon jälkeen. Omaishoidon keskuksesta voi saada yleistä ohjausta ja neuvontaa omaishoitoon liittyvissä asioissa. Lisäksi omaishoidon keskuksesta koordinoidaan omaishoidon vapaiden käyttöä, ohjataan omaishoitajia hyvinvointi- ja terveystarkastuksiin sekä järjestetään omaishoitajien koulutusta ja valmennusta.
Intensiivisen tuen tarve omaishoitotilanteissa lisääntyy jatkuvasti. Tämä ilmiö on tunnistettu myös Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Palveluohjaajien työajasta iso osa kuluu kiireellisten ja akuuttien tilanteiden selvittelyssä. Tällaiset tilanteet vaativat yleensä useita kontakteja asiakkaaseen, omaisiin ja palveluverkoston toimijoihin sekä paljon kirjaamista.
Syys-joulukuussa 2023 on pilotoitu INTO-toimintamallia, joka halutaan juurruttaa osaksi omaishoidon keskuksen toimintaa. INTO -intensiivinen tuki omaishoitotilanteessa toimintamallin avulla halutaan pystyä paremmin tukemaan omaishoitajia haastavissa elämäntilanteissa ja omaishoitotilanteen jatkumista. Toimintamallin avulla halutaan vahvistaa yli 65-vuotiaiden omaishoitajien hyvinvointia ja jaksamista.
Omaishoidon keskuksen palveluohjaajilla on isot asiakasmäärät, jonka vuoksi intensiivisen tuen tarpeessa olevat omaishoitajat eivät välttämättä saa oikea-aikaisesti palvelua tai tilanteeseen eikä pystytä vastaamaan tarpeenmukaisesti työntekijöiden työmäärän vuoksi.
Intensiivisen tuen tarpeessa olevat omaishoitajat/omaishoitoperheet kuormittavat palveluohjaajaa/omatyöntekijää merkittävästi, jonka vuoksi muiden omaishoitajien asiat jäävät odottamaan, tarpeettoman pitkäksi aikaa. Intensiivisen tuen tarpeen lisääntyessä ennaltaehkäisevän työ jää vähemmälle, koska työntekijä priorisoi kiireelliset tapaukset ensisijaisiksi.
Intensiivinen tuki-toimintamalli vastaa näihin haasteisiin.
Omaishoitajalla tarkoitetaan henkilöä, joka hoitaa/avustaa sairauden, vamman tai muun erityisen hoivan tarpeen takia omaistaan tai läheistään tämän kotona asumisen mahdollistamiseksi. Ikääntyminen tuo omat haasteensa omaishoitotilanteeseen.
INTO-pilotin asiakkaita ovat omaishoitajat ja omaishoitoperheet, joissa hoidettava on yli 65-vuotias. Asiakkuudessa on ainoastaan he, jotka ovat tehneet virallisen sopimuksen omaishoidosta hyvinvointialueen kanssa.
INTO-pilotin työntekijällä on osaaminen toimia ikäihmisten kanssa ja kohderyhmän ominaispiirteistä. Omaishoitajan kuuntelu ja kiireetön keskustelu ovat olleet avainasemassa INTO-jaksolla. Tätä kautta omaishoitajaa on osallistettu ja annettu aikaa käsitellä omaishoitotilanteessa tapahtunutta muutosta. Omaishoitajan kuormittumista on tarpeen mukaan arvioitu COPE indeksi mittarin avulla.