INTO intensiivinen tuki omaishoitotilanteessa-pilotti

Pilotin tarkoitus on selvittää toimintamallin vaikutusta omaishoitajan jaksamiseen sekä omaishoidon keskuksessa työskentelevien palveluohjaajien työhyvinvointiin ja työn kuormittavuuteen. 

Toimintamallin nimi
INTO intensiivinen tuki omaishoitotilanteessa-pilotti
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Pilotin tarkoitus on selvittää toimintamallin vaikutusta omaishoitajan jaksamiseen sekä omaishoidon keskuksessa työskentelevien palveluohjaajien työhyvinvointiin ja työn kuormittavuuteen. 

Toteutuspaikka
Omaishoidon keskus, Oulu ja lähialueet
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

25.07.2023

Viimeksi muokattu

18.12.2023
Ratkaisun perusidea

Intensiivisen tuen tarpeeseen vastataan, kun omaishoitoperheen tilanne sitä vaatii.​

Puhelinyhteyden lisäksi INTO-toimintamallissa tehdään kotikäyntejä, tarpeen mukaan kotikäyntejä/yhteydenottoja tehdään useampi, jotta perheen tilanne saadaan hallintaan/vakautettua. ​

INTO-työntekijä etsii ratkaisuja omaishoitotilanteeseen ja omaishoitajan jaksamisen tukemiseen. Tuetaan omaishoitajan jaksamista kuunnellen ja keskustellen, palveluiden lisäämisellä tarpeen mukaan ja jatkosuunnitelman/tavoitteiden laatimisen avulla. Lyhyen välin suunnitelmia/tavoitteita seurataan INTO-työntekijän kautta. Omaishoitajalle annettava tuki kannattelee erityistilanteen läpi. ​

Ohjaus tarvittaessa järjestöjen, kolmannen sektorin ja seurakunnan toimintaan. INTO-työntekijä tarpeen mukaan yhteydessä kumppaneihin asiakkaan asioissa, asiakkaan luvalla.

Jakson jälkeen asiakas "palautuu" omalle työntekijälle. INTO-työntekijä tekee jaksosta kirjaukset, tarpeen mukaan päivittää omaishoidon tuen suunnitelman ja tuo omalle työntekijälle tiedoksi omaishoitajalle tai hoidettavalle sovitut uudet tavoitteet. 

Tilanteita, joissa omaishoitoperheille on intensiivisen tuen tarvetta mm.

Toimintakyvyn muutos (hoitajalla tai hoidettavalla, kotiutumistilanne, omaishoitajan uupumus, kriisitilanne omaishoitoperheessä, erityisen tuen tarve, päihde- tai mielenterveyshaasteet, hoidettavan käytöshaasteet, palveluita tarvitseva mutta niistä kieltäytyvä 

Toimintaympäristö

Iso osa omaishoitajista on iäkkäitä. Tyypillisesti iäkäs omaishoitaja huolehtii puolisostaan, jolla on esimerkiksi muistisairaus. Ikääntymisen myötä myös omaishoitajan oma terveys voi heikentyä. Tutkimusten mukaan erityisesti iäkkäillä puoliso-omaishoitajilla on riski uupua. Omasta terveydestä ja mielen hyvinvoinnista huolehtiminen ennaltaehkäisee uupumista ja antaa voimavaroja myös läheisestä huolehtimiseen (Omaishoitajaliitto).  

Ikääntyneiden omaishoitajien tilannetta, kuormittumista ja mahdollisia toimintakyvyn muutoksia tulisi seurata ja arvioida systemaattisesti ja riittävän tiheästi yksilöllinen tilanne huomioiden. Lisäksi lähiomaisten tai muun tukiverkon puuttuessa järjestelmän tulisi huolehtia siitä, että omaishoitajilla olisi yhdenvertainen mahdollisuus osallistua hyvinvointia tukevaan toimintaan (OTKES). 

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella toimii ikäihmisten palveluiden toimialueella, yhteisissä palveluissa Omaishoidon keskus. Omaishoidon keskuksen tehtäviin kuuluu ikäihmisten yli 65-vuotiaiden omaishoidon tuen asiakkaiden omaishoidon tuen arviointi, suunnitelma, päätöksenteko ja seuranta. Alle 65-vuotiaiden asiakkaiden omaishoidon tuen arviointi, suunnitelma ja päätöksenteko tehdään vammaispalveluissa. Omaishoidon keskus ohjaa ja neuvoo alle 65-vuotiaita omaishoidon tuen saajia sopimuksen teon jälkeen. Omaishoidon keskuksesta voi saada yleistä ohjausta ja neuvontaa omaishoitoon liittyvissä asioissa. Lisäksi omaishoidon keskuksesta koordinoidaan omaishoidon vapaiden käyttöä, ohjataan omaishoitajia hyvinvointi- ja terveystarkastuksiin sekä järjestetään omaishoitajien koulutusta ja valmennusta.  

Intensiivisen tuen tarve omaishoitotilanteissa lisääntyy jatkuvasti. Tämä ilmiö on tunnistettu myös Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Palveluohjaajien työajasta iso osa kuluu kiireellisten ja akuuttien tilanteiden selvittelyssä. Tällaiset tilanteet vaativat yleensä useita kontakteja asiakkaaseen, omaisiin ja palveluverkoston toimijoihin sekä paljon kirjaamista.  

Syys-joulukuussa 2023 on pilotoitu INTO-toimintamallia, joka halutaan juurruttaa osaksi omaishoidon keskuksen toimintaa. INTO -intensiivinen tuki omaishoitotilanteessa toimintamallin avulla halutaan pystyä paremmin tukemaan omaishoitajia haastavissa elämäntilanteissa ja omaishoitotilanteen jatkumista. Toimintamallin avulla halutaan vahvistaa yli 65-vuotiaiden omaishoitajien hyvinvointia ja jaksamista.  

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Omaishoitajalla tarkoitetaan henkilöä, joka hoitaa/avustaa sairauden, vamman tai muun erityisen hoivan tarpeen takia omaistaan tai läheistään tämän kotona asumisen mahdollistamiseksi. Ikääntyminen tuo omat haasteensa omaishoitotilanteeseen. 

INTO-pilotin asiakkaita ovat omaishoitajat ja omaishoitoperheet, joissa hoidettava on yli 65-vuotias. Asiakkuudessa on ainoastaan he, jotka ovat tehneet virallisen sopimuksen omaishoidosta hyvinvointialueen kanssa. 

INTO-pilotin työntekijällä on osaaminen toimia ikäihmisten kanssa ja kohderyhmän ominaispiirteistä. Omaishoitajan kuuntelu ja kiireetön keskustelu ovat olleet avainasemassa INTO-jaksolla. Tätä kautta omaishoitajaa on osallistettu ja annettu aikaa käsitellä omaishoitotilanteessa tapahtunutta muutosta. Omaishoitajan kuormittumista on tarpeen mukaan arvioitu COPE indeksi mittarin avulla. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Pilotti toteutui Oulun alueella, jossa yli 65-vuotiaita omaishoidettavia on reilu 800. Yhteensä Pohteella yli 65-vuotiaita omaishoidettavia on noin 1800. Oulu valikoitui pilottialueeksi, sillä asiakastietojärjestelmät eivät olleet vielä pilotin aikana yhtenäiset, joten kirjaaminen ja asiakkaiden tietoihin pääseminen olisi vienyt lyhyestä pilottiajasta liikaa aikaa. 

INTO-työntekijä teki tiivistä yhteistyötä omaishoidon keskuksessa toimivien palveluohjajaajien kanssa ja osallistui viikoittaisiin asiakastiimeihin. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Huomioita ja havaintoja pilotista;

  • Omaishoidettavat tarvitsevat paljon valvontaa ja apua, myös niissä tilanteissa joissa omaishoidon tuen palvelu on myönnetty äskettäin - palvelun oikea aikaisuus?​

  • Omaishoitajilla omia terveydellisiä haasteita, tarvitaan aktiivista ohjaamista omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksiin ​

  • Omaishoitajat kokeneet puhumisen ja sen, että joku kuuntelee ja ymmärtää tilannetta, jaksamista tukevana ​

"Toivottavasti lisääkin olisi tulossa!" Omaishoitaja 83 vuotta

Omaishoidon palveluohjaajan työssä on eduksi ymmärrys ikääntyneen hoitamisesta ja toimintakyvyn kokonaisvaltaisesta ylläpitämisestä ikääntyneen omassa kotona. ​

  • Palvelutarpeen arvioinnit, päätökset ja suunnitelmat lukematta ja hukassa​

  • Dokumenteissa paljon hyödyllistä tietoa, toimintaohjeita ja yhteystietoja​

  • Dokumenteissa tulisi kiinnittää huomioita selkeään kieleen, kirjainkokoon, väriin​

  • Omaishoidon vapaat toteutumatta​

  • asiasta sopiminen jostain syystä  jäänyt ​

  • sopivan vapaan toteutustavan löytyminen vaatii aikaa ja selvittelyä​

  • mikä tukee hoidettavan toimintakykyä ja omaishoitajan jaksamista​

Vinkit toimintamallin soveltajille
  • Resurssia toimintamallin työntekijään ei tällä hetkellä ole --> toimintamalli on osa palveluohjaajan työnkuvaa. ​

  • Pilotin kautta on saatu näkyväksi mm. palveluohjaajien työn kuormittavuustekijöitä, asiakasmäärät, omaishoitotilanteiden haasteet ja kuormittavuus, miksi vapaat eivät toteudu..​

  • Pilotin tuloksia pystytään hyödyntämään esimerkiksi Omaishoidon keskuksen kehittämistyössä ja palveluohjaajien työn vaativuuden arvioinnissa.

Kansikuva
INTO-pilotti

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä