Keski-Uudenmaan soten Päihdekuntoutuspiste Toiwo
Toiwo on toipumisorientoitunut inhimillinen vertaisilla vahvistettu oppimisyhteisö. Intensiivistä avohoitoa vaikeista riippuvuusongelmista kärsiville aikuisikäisille asiakkaille.
Keski-Uudenmaan soten aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittäminen asiakaslähtöisemmäksi, taloudellisemmaksi ja vaikuttavammaksi.
Lähtökohtaisesti päihdekuntoutuspisteen alkuperäinen tarkoitus oli tarjota laadukasta ja kuntannustehokasta avokuntoutusta Keski-Uudenmaan soten omana toimintona. Kehittämistyön lisänä olemme saaneet Päihdekuntoutuspisteestä Keski-Uudellemaalle myös luotua avokuntoutuskulttuuria. Toiwon tiloissa kuntoutuksen ulkopuolisina aikoina kokoontuu Terveysneuvontapiste Tykki, miesten ryhmä, Adalmiina -ryhmä (päihteitä käyttäville naisille), Pelirajat´on, A-kilta, Irti Huumesta ry:n läheisten ryhmä, Naisten AA -ryhmä, AAL -(alkoholistien aikuiset lapset), NA -ryhmä, AA -ryhmä ja GA -ryhmä (peliryhmä). Tavoitamme kuukaudessa 700-800 henkilön käyntikertaa eri toipumissuuntautuneissa ryhmissä.
Päihdekuntoutuspiste Toiwon toiminnan alusta alkaen on toiminut ohjausryhmä yhteiskehittämisen hengessä. Ohjausryhmä koostuu Keski-Uudenmaan soten sosiaalisen kuntoutuksen, Hyria säätiö, TYP(Keski -Uusimaa), Werkko ry:n (Keski-Uusimaan vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan tuki ry) työntekijöistä. Toiwossa kehittämistyötä on tehty ja tehdään viikottain yhteiskehittäen niin asiakkaiden, vertaisten kuin ammatilaisten kesken. Ohjausryhmälle esitelty tulokset neljä kertaa vuodessa.
Suunnittelemme tulevat viikot yhdessä kuntoutujien ja vertaisten kanssa. Jokainen tietää toiminnan kehittämistarpeet ja ketään ei ole tarvinnut innostaa vaan innostus syntyy yhteistyössä ja jo saatujen tulosten innoittamana. Toimintamme sai syyskuussa Keski-Uudenmaan sotelta kahden vuoden jatkoajan ja marraskuussa 2020, Järvenpäässä avataan Päihdekuntotuspiste Kipinä. Toiwosta on siis syntynyt jo Kipinä.
Uudenlaisen toipumiskulttuurin syntyminen ja juurruttaminen osaksi sotekuntayhtymän arvoja ja strategiaa. Olemme mukana kuntayhtymän tuottavuusohjelmassa, minkä tarkoituksena on seurata toimintamme kehittymistä ja kustannustehokkuutta. Toiminnallemme on asetettu tavoitteet mitä kohti menemme vuosina 2021-2022.
Jokaiselle kuntoutujalle tehdään kuntoutuksen alussa Paradise24 toimintakykymittari sekä sen pohjalta tehdään, Gas -tavoitteet. Kuntoutuksen väliarviointi ja päätösarviointi tehdään näiden mittareiden avulla. Tulokset ovat olleet rohkaisevia. Muutosta tapahtuu monella osa-alueella, mikä on toipumisorientaation mukaista. Toimintapäiviä ja kustannustehokuutta mitataan potilastietojärjestelmän ja tarkan seurannan avulla. Laadullisia tuloksia varten olemme tehneet webropol -kyselylomakkeen, minkä tuloksia arvioitu mm. ylemmän amk työn kautta. Työ käsittelee kokemuksia kuntoutusjakson vaikutuksista. Työ valmistuu 2020 vuoden aikana.
Päihdekuntoutuspiste Toiwo on toiminut elokuusta 2019 alkaen. Toiminnan jatkuvuutta tukevat kustannussäästöt mitkä rohkaisevia vuoden 2020 osalta. Olemme saavuttaneet tavoitteemme ja rohkeasti katsomme kahden kuntoutuspisteen toiminnan vakiinnuttamisen puolesta vuoteen 2021-2022. Toimintojen vakiinnuttaminen ja jatkuva kehittäminen ovat osa toimintamallia.
Asiakkaat Toiwossa ovat paljon apua ja tukea tarvitsevia. Kuntoutus on intensiivistä avohoitoa vaikeista riippuvuusongelmista kärsiville aikuisikäisille asiakkaille. Motivaatio päihteettömään elämään tarvitaan sekä halu yhteisö- ja vertaiskontakteihin. Asiakasymmärrystä kerrytetty työpajoissa ennen toiminnan alkua, niihin osallistunut asiakkaita, vertaisia ja yhteistyöverkostoa. Jatkuva kehittämistyö tulee arjen toimintojen ja asiakkaiden sekä verkoston huomioiden kautta. Olemme saaneet luotua avoimen kehittämisverkoston ja ideat ovat lähteneet heti kokeiluun, kun niistä on keskusteltu yhteisssä tai ohjausryhmässä.