Toiwo on toipumisorientoitunut inhimillinen vertaisilla vahvistettu oppimisyhteisö. Intensiivistä avohoitoa vaikeista riippuvuusongelmista kärsiville aikuisikäisille asiakkaille.

Toimintaympäristö **

Keski-Uudenmaan soten aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittäminen asiakaslähtöisemmäksi, taloudellisemmaksi ja vaikuttavammaksi.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lähtökohtaisesti päihdekuntoutuspisteen alkuperäinen tarkoitus oli tarjota laadukasta ja kuntannustehokasta avokuntoutusta Keski-Uudenmaan soten omana toimintona. Kehittämistyön lisänä olemme saaneet Päihdekuntoutuspisteestä Keski-Uudellemaalle myös luotua avokuntoutuskulttuuria. Toiwon tiloissa kuntoutuksen ulkopuolisina aikoina kokoontuu Terveysneuvontapiste Tykki, miesten ryhmä, Adalmiina -ryhmä (päihteitä käyttäville naisille), Pelirajat´on, A-kilta, Irti Huumesta ry:n läheisten ryhmä, Naisten AA -ryhmä, AAL -(alkoholistien aikuiset lapset), NA -ryhmä, AA -ryhmä ja GA -ryhmä (peliryhmä). Tavoitamme kuukaudessa 700-800 henkilön käyntikertaa eri toipumissuuntautuneissa ryhmissä.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Muutosta haluttu palveluvalikkoon. Pelkkien yksilökeskusteluiden ja ryhmätoimintojen kehittäminen ei tuottanut tarvittavaa tulosta asiakastyytyväisyydessä.  Haluttiin saada aikaiseksi toimintamalli, mikä tuo laadullisten mittareiden valossa myös  taloudellisia säästöjä määrärahoihin aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Uuden toimintamallin kehittäminen ja luominen on vastannut asiakkaiden, ammattilaisten, organisaation sekä yhteiskunnan näkökulmasta tarpeeseen ja palvelupolkujen sujuvuuteen.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Päihdekuntoutuspiste Toiwon toiminnan alusta alkaen on toiminut ohjausryhmä yhteiskehittämisen hengessä. Ohjausryhmä koostuu Keski-Uudenmaan soten sosiaalisen kuntoutuksen, Hyria säätiö, TYP(Keski -Uusimaa), Werkko ry:n (Keski-Uusimaan vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan tuki ry) työntekijöistä. Toiwossa kehittämistyötä on tehty ja tehdään viikottain yhteiskehittäen niin asiakkaiden, vertaisten kuin ammatilaisten kesken. Ohjausryhmälle esitelty tulokset neljä kertaa vuodessa.

Suunnittelemme tulevat viikot yhdessä kuntoutujien ja vertaisten kanssa. Jokainen tietää toiminnan kehittämistarpeet ja ketään ei  ole tarvinnut innostaa vaan innostus syntyy yhteistyössä ja jo saatujen tulosten innoittamana. Toimintamme sai syyskuussa Keski-Uudenmaan sotelta kahden vuoden jatkoajan ja marraskuussa 2020, Järvenpäässä avataan Päihdekuntotuspiste Kipinä. Toiwosta on siis syntynyt jo Kipinä.

Tavoiteltu muutos

Uudenlaisen toipumiskulttuurin syntyminen ja juurruttaminen osaksi sotekuntayhtymän arvoja ja strategiaa. Olemme mukana kuntayhtymän tuottavuusohjelmassa, minkä tarkoituksena on seurata toimintamme kehittymistä ja kustannustehokkuutta. Toiminnallemme on asetettu tavoitteet mitä kohti menemme vuosina 2021-2022.

Muutoksen mittaaminen

Jokaiselle kuntoutujalle tehdään kuntoutuksen alussa Paradise24 toimintakykymittari sekä sen pohjalta tehdään, Gas -tavoitteet. Kuntoutuksen väliarviointi ja päätösarviointi tehdään näiden mittareiden avulla. Tulokset ovat olleet rohkaisevia. Muutosta tapahtuu monella osa-alueella, mikä on toipumisorientaation mukaista. Toimintapäiviä ja kustannustehokuutta mitataan potilastietojärjestelmän ja tarkan seurannan  avulla. Laadullisia tuloksia varten olemme tehneet webropol -kyselylomakkeen, minkä tuloksia arvioitu mm. ylemmän amk työn kautta. Työ käsittelee kokemuksia kuntoutusjakson vaikutuksista. Työ valmistuu 2020 vuoden aikana.

Toteutussuunnitelma

Päihdekuntoutuspiste Toiwo on toiminut elokuusta 2019 alkaen. Toiminnan jatkuvuutta tukevat kustannussäästöt mitkä rohkaisevia vuoden 2020 osalta. Olemme saavuttaneet tavoitteemme ja rohkeasti katsomme kahden kuntoutuspisteen toiminnan vakiinnuttamisen puolesta vuoteen 2021-2022. Toimintojen vakiinnuttaminen ja jatkuva kehittäminen ovat osa toimintamallia.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Asiakkaat Toiwossa ovat paljon apua ja tukea tarvitsevia. Kuntoutus on intensiivistä avohoitoa vaikeista riippuvuusongelmista kärsiville aikuisikäisille asiakkaille.  Motivaatio päihteettömään elämään tarvitaan sekä halu yhteisö- ja vertaiskontakteihin. Asiakasymmärrystä kerrytetty työpajoissa ennen toiminnan alkua, niihin osallistunut asiakkaita, vertaisia ja yhteistyöverkostoa. Jatkuva kehittämistyö tulee arjen toimintojen ja asiakkaiden sekä verkoston huomioiden kautta. Olemme saaneet luotua avoimen kehittämisverkoston ja ideat ovat lähteneet heti kokeiluun, kun niistä on keskusteltu yhteisssä tai ohjausryhmässä.

Ratkaisun perusidea **

Palveluun kuuluu riippuvuussairauksien työstäminen yhteisöhoidon menetelmin. Perustana toimii toipumisorientaatio, voimavarakeskeisyys ja vertaisuus. Toiwossa keskitytään tilanteen selkiytymiseen ja vakauttamiseen. Tuemme muutoksen vaihe kerrallaan. Toiwon avokuntoutus on luotu katkaisuhoidon ja laitoskuntoutuksen jälkeisen ajan avopalveluiden kasvavaan tarpeeseen, sekä sen kokonaisvaltaista hoitomallia kehitetään yhteiskehittämisen hengessä yhteistyötahojen ja kuntoutujien kanssa. Avokuntoutus vastaa erinomaisesti kuntoutukselle asetettuihin tavoitteisiin ja nykyajan haasteisiin määrärahojen vähetessä kuntasektorilla. Kuntoutus kestää 1-6 kuukautta, yksilöllisin kuntoutussuunnitelmin ja tavoittein. Toiwossa työskentelee yksi palkattu ammattihenkilö, vertaisohjaaja (palkkatuella), vertaisia ja yhteistyötahot tuottavat palveluita kuntoutukseen. Non stop -periaate, toimintakykymittarit sekä laadulliset mittarit seuraavat vaikutuksia ja vaikuttavuutta. Toiwon toiminta on tuottanut kustannussäästöjä kuntayhtymän mielenterveys- ja päihdepalveluille jo ensimmäisen vuoden toimintaan seurattaessa. Kustannussäästöjä tuo laitoskuntoutuksien väheneminen ja kokonaiskestojen lyheneminen, kuntayhtymä pystyy tarjoamaan kilpailukykyistä kuntoutusta, joka tuotettu omana palveluna.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Palkatun työntekijän täytyy olla alansa asiantuntija ja verkosto-osaaminen sekä työnohjaus- ja terapiaorientoitunut. Vertaisten kanssa tehtävä työskentely tulee olla osana ammatillisuutta ja toimintatapaa. Toiminnan pilotiontiin tulee varata sille kuuluva aika ja verkosto erittäin tärkeä saada osaksi toimintamallin luontia.

Päihdekuntoutuksen hahmotus avo- ja laitoshoidon osalta välttämätöntä, sillä vältytään päällekkäiseltä työltä ja saadaan kuntoutuspolku saumattomaksi. Asenne kehittämiseen ja työtavan perusteluun tulee olla kirkkaana. Markkinoinnille ja esittelylle tulee varata sille kuuluva aika, hyvillä tuloksilla tulee kiinnostusta.  Ihmisiltä ihmisille!

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli sovellettavissa kaikkiin sote -kuntayhtymiin. Annamme mielellämme lisätietoja ja voimme olla sparraamassa ja mentoroimassa toimintamallia suunnittelevia. Liian nopeasti ei kannata aloittaa, hyvin tehty pohjatyö auttaa toiminnan juurruttamisessa ja tuo oikeita kustannussäästöjä. Voimme tulla esittelemään toimintaamme! Toimintamalli sovellettavissa muihinkin toimintaympäristöihin.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Keski-Uudenmaan soten asiakkaat saavat mahdollisuuden toipua ja kuntoutua laadukkaassa avokuntoutuksessa  katkaisuhoidon tai laitoskuntoutuksn jälkeen. Kuntoutujat saavat yksilölliset suunnitelmat mitä seurataan ja arvioidaan koko kuntoutuksen ajan. Lisäksi mahdollisuus intervallille kuntoutuksen jälkeen. Kokemusasiantuntijoiden sekä vertaisohjaajien mukanaolo kuntoutuksessa tuonut syvyyttä ja vertaiset luoneet uusia ryhmäkäytäntöjä päihdekuntoutuspisteen toimintaan. Toimintamalli luonut toipumismyönteistä avopäihdekulttuuria koko Keski-Uudelllemaalle ja olemme kiinteä osa verkostoyhteistyötä koko pääkaupunkiseudulla.