Keski-Uudenmaan soten Päihdekuntoutuspiste Toiwo
Toiwo on toipumisorientoitunut inhimillinen vertaisilla vahvistettu oppimisyhteisö. Intensiivistä avohoitoa vaikeista riippuvuusongelmista kärsiville aikuisikäisille asiakkaille.
Toimintamallin nimi
Toiwo on toipumisorientoitunut inhimillinen vertaisilla vahvistettu oppimisyhteisö. Intensiivistä avohoitoa vaikeista riippuvuusongelmista kärsiville aikuisikäisille asiakkaille.
Palveluun kuuluu riippuvuussairauksien työstäminen yhteisöhoidon menetelmin. Perustana toimii toipumisorientaatio, voimavarakeskeisyys ja vertaisuus. Toiwossa keskitytään tilanteen selkiytymiseen ja vakauttamiseen. Tuemme muutoksen vaihe kerrallaan. Toiwon avokuntoutus on luotu katkaisuhoidon ja laitoskuntoutuksen jälkeisen ajan avopalveluiden kasvavaan tarpeeseen, sekä sen kokonaisvaltaista hoitomallia kehitetään yhteiskehittämisen hengessä yhteistyötahojen ja kuntoutujien kanssa. Avokuntoutus vastaa erinomaisesti kuntoutukselle asetettuihin tavoitteisiin ja nykyajan haasteisiin määrärahojen vähetessä kuntasektorilla. Kuntoutus kestää 1-6 kuukautta, yksilöllisin kuntoutussuunnitelmin ja tavoittein. Toiwossa työskentelee yksi palkattu ammattihenkilö, vertaisohjaaja (palkkatuella), vertaisia ja yhteistyötahot tuottavat palveluita kuntoutukseen. Non stop -periaate, toimintakykymittarit sekä laadulliset mittarit seuraavat vaikutuksia ja vaikuttavuutta. Toiwon toiminta on tuottanut kustannussäästöjä kuntayhtymän mielenterveys- ja päihdepalveluille jo ensimmäisen vuoden toimintaan seurattaessa. Kustannussäästöjä tuo laitoskuntoutuksien väheneminen ja kokonaiskestojen lyheneminen, kuntayhtymä pystyy tarjoamaan kilpailukykyistä kuntoutusta, joka tuotettu omana palveluna.
Keski-Uudenmaan soten aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittäminen asiakaslähtöisemmäksi, taloudellisemmaksi ja vaikuttavammaksi.
Asiakkaat Toiwossa ovat paljon apua ja tukea tarvitsevia. Kuntoutus on intensiivistä avohoitoa vaikeista riippuvuusongelmista kärsiville aikuisikäisille asiakkaille. Motivaatio päihteettömään elämään tarvitaan sekä halu yhteisö- ja vertaiskontakteihin. Asiakasymmärrystä kerrytetty työpajoissa ennen toiminnan alkua, niihin osallistunut asiakkaita, vertaisia ja yhteistyöverkostoa. Jatkuva kehittämistyö tulee arjen toimintojen ja asiakkaiden sekä verkoston huomioiden kautta. Olemme saaneet luotua avoimen kehittämisverkoston ja ideat ovat lähteneet heti kokeiluun, kun niistä on keskusteltu yhteisssä tai ohjausryhmässä.
Palkatun työntekijän täytyy olla alansa asiantuntija ja verkosto-osaaminen sekä työnohjaus- ja terapiaorientoitunut. Vertaisten kanssa tehtävä työskentely tulee olla osana ammatillisuutta ja toimintatapaa. Toiminnan pilotiontiin tulee varata sille kuuluva aika ja verkosto erittäin tärkeä saada osaksi toimintamallin luontia.
Päihdekuntoutuksen hahmotus avo- ja laitoshoidon osalta välttämätöntä, sillä vältytään päällekkäiseltä työltä ja saadaan kuntoutuspolku saumattomaksi. Asenne kehittämiseen ja työtavan perusteluun tulee olla kirkkaana. Markkinoinnille ja esittelylle tulee varata sille kuuluva aika, hyvillä tuloksilla tulee kiinnostusta. Ihmisiltä ihmisille!
Keski-Uudenmaan soten asiakkaat saavat mahdollisuuden toipua ja kuntoutua laadukkaassa avokuntoutuksessa katkaisuhoidon tai laitoskuntoutuksn jälkeen. Kuntoutujat saavat yksilölliset suunnitelmat mitä seurataan ja arvioidaan koko kuntoutuksen ajan. Lisäksi mahdollisuus intervallille kuntoutuksen jälkeen. Kokemusasiantuntijoiden sekä vertaisohjaajien mukanaolo kuntoutuksessa tuonut syvyyttä ja vertaiset luoneet uusia ryhmäkäytäntöjä päihdekuntoutuspisteen toimintaan. Toimintamalli luonut toipumismyönteistä avopäihdekulttuuria koko Keski-Uudelllemaalle ja olemme kiinteä osa verkostoyhteistyötä koko pääkaupunkiseudulla.