Kinestetiikka-työpaja omaishoitajille ja omaishoidettavalle sekä perhehoitajille

Järjestetään kinestetiikkatyöpajoja pienryhminä. Ohjatut työpajat suunnitellaan perhehoitajien sekä omaishoitajien ja heidän hoidettavien tarpeisiin kohdistaen. Työpajoihin osallistuu kerralla 3-5 omaishoitaja-hoidettava-paria.

Toimintaympäristö **

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyivät hyvinvointialueille 1.1.2023. Hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta.

Sote- ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi koko Suomessa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Sote- ja pelastustoimen uudistuksen tarkoituksena on varmistaa yhdenvertaiset palvelut kaikilla alueilla, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua. Asiakkaille uudistus näkyy aikanaan palvelujen parantumisena, mutta lähtötilanteessa isoja muutoksia tuskin on havaittavissa. 
 

Hyvin voimme!
On lupaus arvosta, jonka haluamme välittää.

Asiakkaalle ja alueen asukkaalle lupaus tarkoittaa hyvinvointia, hyvää ja onnellista arkea sekä asukkaan omaa toimeliaisuutta ja aktiivisuutta.

Koko maakuntaan lupaus heijastuu alueen hyvinvointina, kasvuna ja kehittymisenä sekä yhteistyönä.

Työntekijälle lupaus näyttäytyy vahvana ammattiylpeytenä ja yhteen hiileen puhaltamisena – se on työhyvinvointia ja hyvää arkea työssä.

Koko Soiten tasolla lupauksemme on tervettä työkulttuuria, hyvinvoivia ihmisiä, kehittymisen ja kokeilun kulttuuria sekä yhteistyötä muiden kanssa.

www.soite.fi

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kaikenikäisten omais- ja perhehoitoa kehitetään Soiten alueella. Ikääntyneiden määrän kasvaessa, koetaan tärkeänä tukea niitä toimia, joilla hyvinvointialueen asukkaat voivat asua pitempään omissa kodeissaan ja elää hyvää elämää. Omaishoidon kokonaisuuden vahvistaminen sekä perhehoidon kehittäminen katsotaan olevan tärkeässä roolissa.

Huomioitavaa!
Toimintamallissa suunnitellaan omaishoitajien ja -hoidettavien työpajoja. Toimintatapa on sovellettuna hyödynnettävissä perhehoitajille perhehoitokodeissa. Perhehoitajille tuotettuna hoitajina toimivat perhehoitajat ja hoidettavina kodissa asuvat perhehoidon asukkaat. Myös perhehoitokodeissa ohjattu työpaja on asukkaiden ja perhehoitajien yksilöllisiin tarpeisiin perustuvaa.

Omaishoitajien tukeminen on erityisen tärkeää, jotta omaishoidettavaa voidaan hoitaa kotona. Omaishoitajan hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtiminen kuuluu ensisijaisesti yksilölle itselleen, voi palvelusta vastaava taho tukea omaishoitajan hyvinvointia usealla eri tavalla esim.

Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksilla, joiden myötä hoitaja saa tukea ja neuvoja terveytensä ylläpitämiseen.

Kotiin annettavilla tukipalveluilla, joilla voidaan tukea hoitajaa läheisensä hoidossa. Hoidollinen vastuu säilyy omaishoitajalla tukipalveluista huolimatta.

Lakisääteisten vapaiden pitämiseen kannustamalla ja mahdollistamalla, eri tukimuotojen kuten alueellisen jaksohoidon, lyhytaikaisen perhehoidon tai kiertävän perhehoidon kautta.

 

Kinestetiikan ohjaus ja opettelu

Näiden palveluiden ja tukitoimien lisäksi, on koettu, että omaishoitajia pitää pystyä tukemaan omaishoidon arkeen liittyvissä aiheissa. Kinestetiikan ohjaus ja opettelu säästää oikein käytettynä omaishoitajan voimavaroja ja lisää omaishoidettavan osallisuutta yhteiseen arkeen. Kinestetiikan keinoin voidaan näin pidentää hoidettavan aikaa asua omassa kodissa sekä ylläpitää omaishoitajan hyvää terveyttä- ja hyvinvointia.

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Omaishoidettavan näkökulma:
- Suurin osa omaishoidettavista haluaa asua mahdollisimman pitkään omassa kodissaan. Kotona asuminen mahdollistuu omaishoitajan ja mahdollisten tukitoimien avulla.

- Omaishoidontilanteesta ja avuntarpeesta huolimatta, jokaisella yksilöllä on oikeus vaikuttaa ja olla osallisena häntä koskettavissa asioissa. Näin myös omaishoidon tilanteissa, joissa hoidettavan on saatava osallistua itseään koskeviin toimintoihin omien kykyjensä mukaisesti.

- Omaishoidettavan toimintakyvyn ylläpitäminen ja sen myötä toimiminen arjessa, keventää omaishoitajan arjen työllistävyyttä.

 

Omaishoitajan näkökulma:

- Omaishoidettavan toimintakyvyn ylläpitäminen ja säilyminen, keventää omaishoitajan työn painoa.

- Omaishoitaja saa uusia tapoja toimia, ja voi niiden avulla säästää omaa kehoaan avustustilanteissa.

- Omaishoitajan terveys säilyy hyvänä omaishoitajuudesta huolimatta, ja mahdollistaa hoitajalle riittävää hyvinvointia ja terveitä vanhuusvuosia vielä omaishoitotilanteen päätyttyä. Hoitajalla on myös oikeus hyvään ikääntymiseen.

 

Ammattilaisen ja organisaation näkökulma:

- Kun omaishoitajuutta voidaan kokonaisuudessaan tukea oikealla ja riittävällä tavalla, mahdollistuu omaishoidettavan sekä -hoitajan oikeus hyvään ikääntymiseen, mikä vuorostaan vähentää ammattilaisten tarvetta arjen tukena.

- Ammattilaisten mahdollisuudet keskittää enemmän voimavaroja paljon tukea tarvitseviin asiakkaisiin kasvavat

 

Yhteiskunnallinen näkökulma:

- Ikääntyneiden määrä on lähivuoisina kovassa kasvussa, ja omaishoitajia tullaa tarvitsemaan yhä enemmän tulevaisuudessa. Ilman omaishoitajia yhä suurempi osa ikääntyvästä väestöstä tarvitsisi terveydenhuollon ammattilaisen palveluita selviytyäkseen arjesta.

- Omaishoitajia tukemalla välitetään tuleville omaishoitajille tunne siitä, että omaishoitajuus on arvokasta ja arvostettua työtä, jota asuinkunta haluaa tukea. Omaishoitajille tulisi välittä tietoa ja tunnetta siitä, että heidän työtään arvostetaan ja halutaan tukea. Kohdennettujen tukitoimien alulla voidaan välittää kyseistä tietoa.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Työpajojen suunnitteluun, organisointiin ja toteuttamiseen tarvitaan seuraavaa osaamista, välineitä ja tiloja.

Järjestävä taho:
Organisaatio joka mahdollistaa työpajojen järjestämisen työvoimaresurssien, tilojen ja välineiden puolesta.

Koordinointi ja vastuu:
Organisaation kautta nimetty vastuuhenkilö, joka edustaa järjestävää tahoa ja hallinnoi kokonaisuutta. Henkilö voi olla järjestävän yksikön esihenkilö, työntekijä tai hanketyöntekijä/-koordinaattori
- Avustaa kouluttajaa työpajoissa
- Hoitaa käytännön järjestelyt ennen työpajaa: tilajärjestelyt, tarjoilu, kutsukirjeet
- Palautteiden kerääminen pajan jälkeen jatkokehittämistä varten
- Päävastuu työpajojen arvioinnista ja edelleen kehittämisestä, yhteistyössä kouluttajan ja ammattilaisen kanssa
- Vastuu mahdollisesta raportoinnista

Kinestetiikan osaaminen:
Ohjaaja, jolla on kinestetiikkatutor-koulutus ja lupa toimia ohjaustehtävissä omalla alueellaan.
- Hallitsee ja ymmärtää asiakasryhmäkohtaiset tarpeet
- Tekee käytännön työpajojen suunnittelua yhteistyössä koordinaattorin ja omaishoidon ammattilaisen kanssa
- Hoitaa omaishoitajien ja -hoidettavien ohjaamisen työpajoissa

Asiakastieto ja tarpeet:
Terveyden- ja/tai sosiaalihuollon ammattilainen joka työskentele omaishoidon parissa ja osaa ohjata asiakkaita tarpeiden mukaan työpajojen piiriin. Ammattilainen jolla oikeus asiakastietoihin ja asiakastiedon kirjaamiseen.
- Toimii työpajojen järjestäjien ja asiakkaiden yhdyshenkilönä 
- Kutsuu asiakkaita työpajoihin soittamalla tai vuosikirjeen kautta sekä ottaa vastaan ilmoittautumiset

Tilat: 
Työpajan tilan tulisi olla mahdollisimman samankaltainen kuin kodit joissa asiakkaat asuvat. Päädytty hyödyntämään kuntouttavan päivätoiminnan tiloja, joissa kotioloihin verrattavia kalusteita ( sänky, sohva, tuoli jne.) harjoitteita varten.
- Koettu että mahdollisimman kodinomaiset olosuhteet mahdollistavat oikeanlaiset harjoitteet, jotka hyödynnettävissä myös kotioloissa.

Välineet:
Kinestetiikan periaatteisiin kuuluu oman kehon hyödyntäminen avustamistilanteissa. Erillisiä apuvälineitä ei välttämättä tarvita, vaan avuiksi riittävät ne apuvälineet joita omaishoidettavilla on jo käytössä, kuten pyörätuoli, rollaattori ym. vastaava. Kinestetiikkatutorilla on työpajoissa mukana kokeiltavaksi kinestetiikassa hyödynnettäviä apuvälineitä, kuten pähkinäpallo ja pitosukka ym.

Tarjoilu:
Koettu tärkeänä aloittaa työpaja ryhmäytymisen vuoksi kahvitarjoilulla, koska työpajaan tulevat eivät välttämättä tunne toisiaan entuudestaan. Tutustumishetki toimii samalla ns. "jään murtajana" sekä mahdollisuutena verkostoitua muiden omaishoidon parissa elävien kanssa ja saamaan uusien tuttavuuksien kautta vertaistukea arkeen.
 

 

Tavoiteltu muutos

- Tukea omaishoitajan arkea ja ylläpitää omaishoidettavan toimintakykyä sekä osallisuutta arjen toimissa

- Pidentää hoidettavan mahdollisuutta asua omassa kodissa omaisen tuella

- Ylläpitää hoitajan terveyttä ja mahdollistaa hyvän ikääntyminen

Muutoksen mittaaminen

Asiakaspalautteiden perusteella voidaan arvioida;
(välittömän- sekä pitkän aikavälin perusteella)

- koettiinko työpaja tarpeellisena ja hyödyllisenä
- onko kinestetiikka työpajoissa opittua hyödynnetty kotona arjessa?
- onko hoidettavan osallisuus siirtymä-/avustustilanteissa parantunut?
- onko hoitajan taakka siirtymä-/avustustilanteissa keventynyt?
- onko hoidettavan toimintakyky pysynyt ennallaan tai parantunut?(myös muut vaikuttavat tekijät huomioitava tässä)

 

Millä muulla tavalla mitataan tämäntyyppistä muutosta?

RAI-arvion avulla mitattavissa hoidetavan sekä hoitajan osalta, mutta tämä edellyttää että arvio tehdään ennen ja jälkeen!

 

Toteutussuunnitelma

Ensimmäinen vaihe:

  1. Selvittämistyötä kinestetiikka-tutorin näkemyksistä sekä toteuttamistavasta
  2. Konkreettinen suunnittelupalaveri, jossa tarkennettu lähtökohtainen tarve ja ajatukset sekä erikseen tehdyt pohdinnat aiheeseen liittyen
  3. Tutorin tekemä konkreettinen ohjauksen toteuttamissuunnitelma tehdään suunnittelun tueksi
  4. Asiakaskutsun valmistelu yhteistyössä työryhmän kanssa
  5. Yhteydenotot asiakkaisiin ja kutsujen lähettäminen
  6. Palautekyselyn luominen työpajaa varten
  7. Ensimmäinen pienimuotoinen työpaja, jonka pohjalta voidaan kehittää toimintamallia edelleen
  8. Suullisen ja kirjallisen palautteen sekä ammattilaisten havaintojen pohjalta toiminnan kehittämistä seuraavaa työpajaa varten. Arvioidaan yhdessä työryhmän kanssa.
  9. Toisen pienimuotoisen työpajan järjestäminen

 

Toinen vaihe:

Myöhemmin kiinnostusta työpajoihin voidaan selvittää omaishoidon vuosikirjeen myötä, joka lähetetään omaishoitajille vuodenvaihteessa.  Kirjeessä kerrotaan kinestetiikka-työpajasta sekä pyydetään ilmoittamaan osallistumiskiinnostus omaishoidon palveluohjaajalle. Näin saadaan selvitettyä osallistumiskiinnostus kaikkien omaishoitajien osalta jotka toimivat alueella toimeksiantosopimuksen puitteissa.

Palautteiden myötä on havaittu, että kinestetiikka on sanana monelle tuntematon ja sitä on tarpeen avata esimerkiksi omaishoitajien valmennuksen yhteydessä tai omaishoitajan terveystarkastuksen yhteydessä

Kolmas vaihe:

Kohderyhmää voidaan myöhemmin laajentaa perhehoitajiin, sijaistaviin perhehoitajiin ja kiertäviin perhehoitajiin, kun työpajamallin pohja saatu luotua.

Palautteiden myötä on havaittu, että kinestetiikka on sanana monelle tuntematon ja sitä on tarpeen avata esimerkiksi perhehoitajien valmennuksen yhteydessä tai perhehoitajan terveystarkastuksen yhteydessä

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Omaishoitajia ja perhehoitajia on syytä tukea hoitotyössä jotta hoitajan toimintakyky ja jaksaminen säilyy. Tärkeänä nähdään myös se, että tukea voidaan antaa ennakoivasti ja ohjata hoitajia kinestetiikan käyttöön mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 

Omaishoitajat ja omaishoidettavat yhteisharjoitteluna toteutettu työpaja
- Ensimmäistä työpajaa varten kutsuttu mukaan pienimuotoinen testiryhmä, joka koostuu omaishoitajista ja heidän hoidettavistaan, joiden katsotaan hyötyvän työpajatyyppisestä toiminnasta.

- Vastaanotto kutsutuilta ollut positiivinen, ja ideasta saatu kiitosta omaishoitajilta. Ensimmäiseen työpajaan mukaan ovat  lupautuneet 4-5 omaishoidon hoidettava- ja hoitaja paria.

- Soittokierroksen yhteydessä ilmennyt, että kiinnostusta olisi ollut testiryhmää laajemmin, ja osa omaishoidon pareista odottaa seuraavan työpajan järjestämistä.

Soiten alueen kiertävät perhehoitajat  sekä perhekodeissa toimivat perhehoitajat

 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Tilaisuuksissa hyödynnetään kinestetiikkayhdistyksen tuottamaa materiaalia. Erityisen hyvänä on ollut 10 ohjetta omaishoitajan ja läheisen arkeen, jota hyödynnetty työpajojen runkona.

Kokeilussa opittua

Työpajoissa huomattua:

Sopiva ryhmäkoko 2 tunnin mittaiseen  omaishoidon ohjaukseen on  3-5 paria

- Kahvitarjoilu ennen varsinaista pajaa auttaa ryhmän ryhmäytymisessä 

-Tilan tulee olla kodinomainen esim. kuntouttavan päivätoiminnan tilat ovat osoittautuneet hyviksi. Käytännön harjoittelua varten tilassa tulee olla sänky ja tuoleja, mahdollisesti sohva

- Kokeiltavaksi kinestetiikassa käytössä olevat apuvälineet, esim. papu-/pähkinäpallo, pitosukka

- Kirjallisen palautteen kerääminen tärkeää toiminnan kehittämiseksi

- Toiminnan juurruttamiseksi alueen toimijat ( palveluohjaajat, sosiaaliohjaajat, terveydenhoitajat, esihenkilöt) otettava mukaan  työpajoihin kehittämisen alkuvaiheesta alkaen.

- Vastuutyöntekijöiden nimeäminen nähty hyvänä, jotta toiminta jatkuu. Esimerkiksi omais- ja perhehoitajien terveydenhoitajat tärkeässä roolissa ja voivat toimia vastuutyöntekijöinä.

- Osallistujien vastuutyöntekijät ovat aktiivisina osallistujina työpajoissa

Ratkaisun perusidea **

Kinestetiikkatyöpaja pienryhmätoimintana (3-5 paria) omaishoitaja-hoidettava-pareille sekä työpajat perhehoitajille. Omais- ja perhehoitajat sekä hoidettavat saavat heidän omiin tarpeisiinsa kohdennettua liikkumisen ja siirtymisten ohjausta arjessa selviytymisen tukemiseksi kinestetiikan keinoin.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Ensimmäinen vaihe: Toiminnan testaaminen

  1. Selvittämistyötä kinestetiikka-tutorin näkemyksistä sekä toteuttamistavasta
  2. Konkreettinen suunnittelupalaveri, jossa tarkennettu lähtökohtainen tarve ja ajatukset sekä erikseen tehdyt pohdinnat aiheeseen liittyen
  3. Tutorin tekemä konkreettinen ohjauksen toteuttamissuunnitelma tehdään suunnittelun tueksi
  4. Asiakaskutsun valmistelu yhteistyössä työryhmän kanssa
  5. Yhteydenotot asiakkaisiin ja kutsujen lähettäminen
  6. Palautekyselyn luominen työpajaa varten
  7. Ensimmäinen pienimuotoinen työpaja, jonka pohjalta voidaan kehittää toimintamallia edelleen
  8. Suullisen ja kirjallisen palautteen sekä ammattilaisten havaintojen pohjalta toiminnan kehittämistä seuraavaa työpajaa varten. Arvioidaan yhdessä työryhmän kanssa.
  9. Toisen pienimuotoisen työpajan järjestäminen

 

Toinen vaihe: Toiminnan selkiyttämisvaihe

Vuosikirjeet:
Kiinnostusta työpajoihin voidaan selvittää omaishoidon vuosikirjeen myötä, joka lähetetään omaishoitajille vuodenvaihteessa.  Kirjeessä kerrotaan kinestetiikka-työpajasta sekä pyydetään ilmoittamaan osallistumiskiinnostus omaishoidon palveluohjaajalle. Näin saadaan selvitettyä osallistumiskiinnostus kaikkien omaishoitajien osalta jotka toimivat alueella toimeksiantosopimuksen puitteissa.

Omais- ja perhehoitajien terveydenhoitajat:
Terveydenhoitajat ottavat päävastuun työpajojen järjestämisestä. Heidän omaishoitajille tarkoitettujen kotikäyntien ja tapaamisten myötä terveydenhoitajalle syntyy hyvä näkemys siitä, ketkä työpajoista voisivat hyötyä. Tässä voidaan huomioida myös ennakoitavuus, kun kotikäynnillä huomataan että nostamista tehdään paljon siirtymisen yhteydessä. terveydenhoitaja voi käynnillä ottaa asian puheeksi ja ehdottaa työpajaa omaishoitajalle tai perhehoitajalle.

Omais- ja perhehoidon palveluohjaajat:
Palveluohjaajien kotikäynneillä saattavat myös nousta esiin kinestetiikan tarpeet omais- tai perhehoidon tilanteissa. Palveluohjaaja voi ottaa asian puheeksi, ja viedä hoitajan luvalla tiedon eteenpäin terveydenhoitajalle joka organisoi työpajoja.

Palautteet kinestetiikka-sanan haasteellisuudesta
Palautteiden myötä on havaittu, että kinestetiikka on sanana monelle tuntematon ja sitä on tarpeen avata esimerkiksi omaishoitajien valmennuksen yhteydessä tai omaishoitajan terveystarkastuksen yhteydessä.

 

Kolmas vaihe: Toiminnan laajentaminen perhehoitajiin

Kohderyhmää voidaan laajentaa perhehoitajiin, sijaistaviin perhehoitajiin ja kiertäviin perhehoitajiin, kun työpajamallin pohja saatu luotua.

Palautteiden myötä on havaittu, että kinestetiikka on sanana monelle tuntematon ja sitä on tarpeen avata esimerkiksi perhehoitajien valmennuksen yhteydessä tai perhehoitajan terveystarkastuksen yhteydessä

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

- Kinestetiikkatyöpajamallin toteuttamiseksi tarvitaan koulutuksen käynyt kinestetiikkatutor+ 2 avustavaa työntekijää, vastuuhenkilöt, jotka hoitavat käytännön järjestelyt ( ryhmän kokoaminen, kutsujen lähettäminen, tilojen varaaminen, kahvitukset

- Kinestetiikkatyöpajoja voidaan soveltaa eri potilasryhmille  sekä eri yksiköiden työntekijöille

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kerätyn kirjallisen palautteen perusteella omaishoitajat ja hoidettavat kokevat saavansa heidän omiin tarpeisiinsa kohdennettua matalan kynnyksen ohjausta ja  uusia keinoja kotona selviytymistä tukemaan.

Omaishoitajat  ovat kokeneet tarvetta tiiviimpään vuorovaikutukseen omien  alueiden vastuutyöntekijöiden kanssa. Työpajatoiminta mahdollistaa organisaation työntekijöiden ja omais- sekä perhehoitajien  tiiviimmän vuorovaikutuksen.

Kinestetiikka sanana on tuntematon ja sitä tulee avata ja kertoa erilaisissa kohtaamistilanteissa aktiivisesti.