Kinestetiikka-työpaja omaishoitajille ja omaishoidettavalle sekä perhehoitajille

Järjestetään kinestetiikkatyöpajoja pienryhminä. Ohjatut työpajat suunnitellaan perhehoitajien sekä omaishoitajien ja heidän hoidettavien tarpeisiin kohdistaen. Työpajoihin osallistuu kerralla 3-5 omaishoitaja-hoidettava-paria.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Kinestetiikka-työpaja omaishoitajille ja omaishoidettavalle sekä perhehoitajille
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Järjestetään kinestetiikkatyöpajoja pienryhminä. Ohjatut työpajat suunnitellaan perhehoitajien sekä omaishoitajien ja heidän hoidettavien tarpeisiin kohdistaen. Työpajoihin osallistuu kerralla 3-5 omaishoitaja-hoidettava-paria.

Toteutuspaikka
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite, Kotiin-hanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Luotu

25.05.2022

Viimeksi muokattu

01.12.2023

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Kinestetiikkatyöpaja pienryhmätoimintana (3-5 paria) omaishoitaja-hoidettava-pareille sekä työpajat perhehoitajille. Omais- ja perhehoitajat sekä hoidettavat saavat heidän omiin tarpeisiinsa kohdennettua liikkumisen ja siirtymisten ohjausta arjessa selviytymisen tukemiseksi kinestetiikan keinoin.

Toimintaympäristö **

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyivät hyvinvointialueille 1.1.2023. Hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta.

Sote- ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi koko Suomessa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Sote- ja pelastustoimen uudistuksen tarkoituksena on varmistaa yhdenvertaiset palvelut kaikilla alueilla, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua. Asiakkaille uudistus näkyy aikanaan palvelujen parantumisena, mutta lähtötilanteessa isoja muutoksia tuskin on havaittavissa. 
 

Hyvin voimme!
On lupaus arvosta, jonka haluamme välittää.

Asiakkaalle ja alueen asukkaalle lupaus tarkoittaa hyvinvointia, hyvää ja onnellista arkea sekä asukkaan omaa toimeliaisuutta ja aktiivisuutta.

Koko maakuntaan lupaus heijastuu alueen hyvinvointina, kasvuna ja kehittymisenä sekä yhteistyönä.

Työntekijälle lupaus näyttäytyy vahvana ammattiylpeytenä ja yhteen hiileen puhaltamisena – se on työhyvinvointia ja hyvää arkea työssä.

Koko Soiten tasolla lupauksemme on tervettä työkulttuuria, hyvinvoivia ihmisiä, kehittymisen ja kokeilun kulttuuria sekä yhteistyötä muiden kanssa.

www.soite.fi

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Omaishoitajia ja perhehoitajia on syytä tukea hoitotyössä jotta hoitajan toimintakyky ja jaksaminen säilyy. Tärkeänä nähdään myös se, että tukea voidaan antaa ennakoivasti ja ohjata hoitajia kinestetiikan käyttöön mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 

Omaishoitajat ja omaishoidettavat yhteisharjoitteluna toteutettu työpaja
- Ensimmäistä työpajaa varten kutsuttu mukaan pienimuotoinen testiryhmä, joka koostuu omaishoitajista ja heidän hoidettavistaan, joiden katsotaan hyötyvän työpajatyyppisestä toiminnasta.

- Vastaanotto kutsutuilta ollut positiivinen, ja ideasta saatu kiitosta omaishoitajilta. Ensimmäiseen työpajaan mukaan ovat  lupautuneet 4-5 omaishoidon hoidettava- ja hoitaja paria.

- Soittokierroksen yhteydessä ilmennyt, että kiinnostusta olisi ollut testiryhmää laajemmin, ja osa omaishoidon pareista odottaa seuraavan työpajan järjestämistä.

Soiten alueen kiertävät perhehoitajat  sekä perhekodeissa toimivat perhehoitajat

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Ensimmäinen vaihe: Toiminnan testaaminen

  1. Selvittämistyötä kinestetiikka-tutorin näkemyksistä sekä toteuttamistavasta
  2. Konkreettinen suunnittelupalaveri, jossa tarkennettu lähtökohtainen tarve ja ajatukset sekä erikseen tehdyt pohdinnat aiheeseen liittyen
  3. Tutorin tekemä konkreettinen ohjauksen toteuttamissuunnitelma tehdään suunnittelun tueksi
  4. Asiakaskutsun valmistelu yhteistyössä työryhmän kanssa
  5. Yhteydenotot asiakkaisiin ja kutsujen lähettäminen
  6. Palautekyselyn luominen työpajaa varten
  7. Ensimmäinen pienimuotoinen työpaja, jonka pohjalta voidaan kehittää toimintamallia edelleen
  8. Suullisen ja kirjallisen palautteen sekä ammattilaisten havaintojen pohjalta toiminnan kehittämistä seuraavaa työpajaa varten. Arvioidaan yhdessä työryhmän kanssa.
  9. Toisen pienimuotoisen työpajan järjestäminen

 

Toinen vaihe: Toiminnan selkiyttämisvaihe

Vuosikirjeet:
Kiinnostusta työpajoihin voidaan selvittää omaishoidon vuosikirjeen myötä, joka lähetetään omaishoitajille vuodenvaihteessa.  Kirjeessä kerrotaan kinestetiikka-työpajasta sekä pyydetään ilmoittamaan osallistumiskiinnostus omaishoidon palveluohjaajalle. Näin saadaan selvitettyä osallistumiskiinnostus kaikkien omaishoitajien osalta jotka toimivat alueella toimeksiantosopimuksen puitteissa.

Omais- ja perhehoitajien terveydenhoitajat:
Terveydenhoitajat ottavat päävastuun työpajojen järjestämisestä. Heidän omaishoitajille tarkoitettujen kotikäyntien ja tapaamisten myötä terveydenhoitajalle syntyy hyvä näkemys siitä, ketkä työpajoista voisivat hyötyä. Tässä voidaan huomioida myös ennakoitavuus, kun kotikäynnillä huomataan että nostamista tehdään paljon siirtymisen yhteydessä. terveydenhoitaja voi käynnillä ottaa asian puheeksi ja ehdottaa työpajaa omaishoitajalle tai perhehoitajalle.

Omais- ja perhehoidon palveluohjaajat:
Palveluohjaajien kotikäynneillä saattavat myös nousta esiin kinestetiikan tarpeet omais- tai perhehoidon tilanteissa. Palveluohjaaja voi ottaa asian puheeksi, ja viedä hoitajan luvalla tiedon eteenpäin terveydenhoitajalle joka organisoi työpajoja.

Palautteet kinestetiikka-sanan haasteellisuudesta
Palautteiden myötä on havaittu, että kinestetiikka on sanana monelle tuntematon ja sitä on tarpeen avata esimerkiksi omaishoitajien valmennuksen yhteydessä tai omaishoitajan terveystarkastuksen yhteydessä.

 

Kolmas vaihe: Toiminnan laajentaminen perhehoitajiin

Kohderyhmää voidaan laajentaa perhehoitajiin, sijaistaviin perhehoitajiin ja kiertäviin perhehoitajiin, kun työpajamallin pohja saatu luotua.

Palautteiden myötä on havaittu, että kinestetiikka on sanana monelle tuntematon ja sitä on tarpeen avata esimerkiksi perhehoitajien valmennuksen yhteydessä tai perhehoitajan terveystarkastuksen yhteydessä

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kerätyn kirjallisen palautteen perusteella omaishoitajat ja hoidettavat kokevat saavansa heidän omiin tarpeisiinsa kohdennettua matalan kynnyksen ohjausta ja  uusia keinoja kotona selviytymistä tukemaan.

Omaishoitajat  ovat kokeneet tarvetta tiiviimpään vuorovaikutukseen omien  alueiden vastuutyöntekijöiden kanssa. Työpajatoiminta mahdollistaa organisaation työntekijöiden ja omais- sekä perhehoitajien  tiiviimmän vuorovaikutuksen.

Kinestetiikka sanana on tuntematon ja sitä tulee avata ja kertoa erilaisissa kohtaamistilanteissa aktiivisesti.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

- Kinestetiikkatyöpajamallin toteuttamiseksi tarvitaan koulutuksen käynyt kinestetiikkatutor+ 2 avustavaa työntekijää, vastuuhenkilöt, jotka hoitavat käytännön järjestelyt ( ryhmän kokoaminen, kutsujen lähettäminen, tilojen varaaminen, kahvitukset

- Kinestetiikkatyöpajoja voidaan soveltaa eri potilasryhmille  sekä eri yksiköiden työntekijöille

Kansikuva
Kinestetiikan avulla voi jakaa taakan

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis