Verkoston perusfilosofia: On mentävä vääriin paikkoihin oppiakseen oikeita asioita. Verkosto on avoin kaikille hyvinvointi ja terveysalan toimijoille. Verkostossa kokeillaan yhdessä uusia viestinnän keinoja ja välineitä.

Muutoksen mittaaminen

Arvioitava muutos: 
- Innostunut porukka, joka haluaa yhdessä opetella uusia viestinnän tapoja

Arviointikysymykset, -kriteerit ja indikaattorit: 
- Verkoston laajuus ja toimijoiden osallistuminen verkoston toimintaan
- Treenit: Uusien viestintävälineiden kokeilut ja käyttöönotot
- Väärät paikat: Toteutuneet vierailut ja niistä oppiminen
- Twitteröinti: @kokeileva, seuraajien määrä, 5/17 seuraajia 710

Arvioinnissa käytettävät menetelmät: 
- Verkoston jäsenten määrän seuraaminen
- Treenien aiheet ja välineiden kokeilujen seuraaminen
- vierailujen määrä 
- Twitter-seuraajat ja twiittaus-aktiivisuus 

Toteutussuunnitelma

Ensimmäinen siirto: Mitä oli tapahtumassa - emme tienneet

Kaikki lähti tavoitteesta vuonna 2014, jonka 4 verkoston toimintaa alustavasti suunnitellutta henkilöä kesäisenä aamuna muotoili erään kahvilan terassilla. Palmusaari kangasteli mielissä ja kiteytyi seuraavaan lauseeseen: Viestimme hyvinvointi- ja terveysalan tuloksista vaikuttavasti, positiivisesti, herättelevästi ja uusia välineitä hyödyntäen.

Koska emme tienneet, mitä asettamamme visio tarkoittaisi käytännön prosesseina, olimme päättäneet koota verkoston kanssamme sitä kokeilemaan. Tarkoituksena oli alusta alkaen, ei vain pohtia ja teoretisoida, vaan myös kokeilla ja toimia. Innokylän antoi avoimuudessaan ja yhteiskehittämiseen pohjautuvassa ideologiallaan kokeilullemme hyvän alustan. 

Mahdollistava dynamiikka – kumppaneita mukaan 

Yhteisen tahtotilan ja tavoitteiden etsimiseen ja hahmottamiseen. Ilman tahtotilaa ei tiedetä, mikä nykytilassa on olennaista. Tästä syntyy tekemisen imu. 

- yhteisten arvojen miettiminen
- yhteisten tavoitteiden asettaminen
- toiminnan suunnittelu 
- (Verkostojohtamisen opinnäytetyö 2014)

Toiminta
Väärät paikat 
Moternit treenit
Twitteröinti 
Kolmikon kokoukset

Vuosi 2015 -2016 Huilivuodet

- Perustajakolmikko hajaantui ja vaihtoi työpaikkaa

Vuosi 2017 Verkoston uudelleenkokoaminen

- Uuden kolmikon etsintä (Järjestöviestijien fb-ryhmä)
- I tapaaminen kiinnostuneiden kanssa.

Ratkaisun perusidea **

Haluamme saada käyttöömme uusia viestinnän välineitä ja oppia viestimään raikkaammin ja alan jargonia välttäen.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

VÄÄRÄT PAIKAT
Vierailut ns. "väärissä paikoissa" oppimassa haastavat. Väärien paikkojen vierailujen anti käydään yhdessä läpi ja jaetaan niille, jotka eivät päässeet mukaan.

MOTERNIT REENIT
Verkoston jäsenet seuraavat uusimpia viestintäteknologian tuulahduksia ja pitävät toisilleen "Moterneja reenejä", jossa käydään läpi sovittu aihe/sovellus ja jne. Sovitaan, kuka ja miten hyödynnetään ja kokeillaan asiaa/sovellutusta.

KOKEILEVA VIESTINTÄ - TWITTER
Verkoston oma twitter-tili, joka on kaikkien halukkaiden viestintäkanava. esim. Kokeileva viestintä- twitter "Kokeilemme yhdessä uusia viestinnän keinoja ja välineitä, kurkkaamme tulevaisuuteen vaikka jalat vahvasti tässä päivässä." Verkostolla on twittertili @kokeileva Twiittien pääpaino viestinnällisissä ideoissa, huomioissa ja uusissa tuulissa.

KOLMIKON TAPAAMISET

Varsinkin verkoston käynnistämisen alkuvaiheessa on hyvä olla 2-3 aktiiivista henkilöä, jotka saattelevat verkoston ensimmäiset vaiheet. Jatkossa kolmikon jäsenyys voi olla kiertävä. Yhteydenotoista ja vierailukohteiden valinnasta vastaavat kaikki yhdessä.

KOTIPESÄ SÄHKÖISELLÄ ALUSTALLA

Verkoston kotipesä sähköisellä alustalla. Siellä jaetaan materiaalia vierailuista, tapaamisista ja kokeiluista. Asiat dokumentoidaan ja uudet jäsenet ja ne, jotka eivät tapaamisiin pääse, pysyvät mukana verkoston oppimista asioista.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Verkostoon oli liittynyt syksyllä 2013 26 asiasta kiinnostunutta henkilöä. Ensimmäiseen tapaamiseen heistä tuli 7
Verkoston toiminta päättyi vuonna 2017 koordinoivien henkilöiden siirryttyä muihin tehtäviin.
Verkoston twitter-tiliä @kokeileva on ylläpidetty Innokylän koordinaation toimesta.

Verkostoa koordinoi vuosina 2013- 2014 Innokylän viestintä SOSTEn koordinoimana. Tuona aikana toiminnan konsepti muotoitui yhteiskehittäen.  Verkoston toiminta vahvisti Innokylän toimijayhteisön verkostoitumista ja edisti hyvien toimintatapojen vertaiskehittämistä ja leviämistä. Verkoston toimintamalli on hyödynnettävissä ja sovellettavissa viestinnän toimijoiden verkostostoissa. Lisätietoa merja.lyytikainen(ät)thl.fi

Katso liitteenä : ”On helpompi saada anteeksi kuin lupa” – Kokeilevan viestinnän oppimisverkoston ensimmäiset siirrot, Hyvinvointi- ja terveyspalveluiden verkostojohtaminen (HYVER 2),  LAUREA AMK, KEVÄT 2014

Verkoston toiminnan arvioinnin tuloksia yllä mainitussa raportissa sivulta 20 -> "MAALI - Mihin kokeilevan viestinnän verkosto tarvitsee johtajaa"

 

Liitteet