Kokemusasiantuntijoiden on helppo hypätä asiakkaiden saappaisiin palvelumuotoiluvälineiden avulla. Heillä on jo itsellä saman kaltaista kokemusta. Valjastimme viisi kokemusasiantuntijaa varjostajiksi Lilinkotisäätiön kanssa toteutettuun kehittämisprojektiin. 

Toimintaympäristö **

Toipumisorientaatio haastaa perinteisiä tapoja organisoida ja tehdä mielenterveystyötä, minkä takia sen käytäntöön pano on haastavaa (Tamminen 2015). Käytännönläheisiä ohjeistuksia toipumisorientaation käytäntöön panoon on saatavilla yllättävän vähän. Lilinkotisäätiö kutsui Kukunorin Muutosmuotoilupäällikkön, Milla Mäkisen, mukaan pohtimaan heidän kanssaan sitä, miten ohjaajuutta voisi muotoilla siten, että se heijastaisi toipumisorientaatiota entistä paremmin. Lilinkotisäätiö on helsinkiläinen säätiö, jonka pyrkimyksenä on parantaa vaikeista psyykkisistä häiriöistä kärsivien asemaa yhteiskunnassa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö tarjoaa mielenterveystoipujille asumis- ja ruokapalvelua ja päivätoimintaa sekä edistää alaan liittyvää tutkimustyötä ja koulutusta. Yhteisen projektinkeskeinen ajatus oli luoda toipumisorientaation teoreettisesta, abstraktista, raamista mahdollisimman konkreettisia kokeiluideoita ohjaajien käytännön työhön.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Projektissa käytettiin useita eri palvelumuotoiluvälineitä. Yksi niistä oli varjostaminen. Kutsuimme varjostajiksi kokemusasiantuntijoita. Kokemusasiantuntijat ovat oivallinen ihmisryhmä mielenterveyteen liittyvien palveluiden muotoilemiseen. Empatia asiakkaita ja prosesseja kohtaan muodostuu kuin itsestään kun itsellä on niihin liittyvää kokemusta. Ongelma, jota olimme varjostamisen avulla ratkaisemassa oli se, että miten ohjaajuudesta voisi muotoilla sellaisen, että se heijastaisi entistä enemmän toipumisorientaation viitekehystä.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Varjostajina toimi viisi kokemusasiantuntijaa. He kulkivat ensin yhden työvuoron ajan yhden ohjaajan rinnalla ja havainnoivat ohjaajien työvuoroa. Sen jälkeen varjostajien yhteiset havainnot tuottettiin koosteeksi yhteiskehittämispajassa. Työskentelyä ohjasi Muutosmuotoilupäällikkö Milla Mäkinen.

Liitteet
Ratkaisun perusidea **

Toimintamallin ideana on kutsua mukaan kunkin aiheen kokemusasiantuntijoita aktiivisiin kehittäjärooleihin. Varjostaminen toimii erinomaisesti yhtenä työkaluna, yhteiseen yhteiskehittämispajaan yhdistettynä. 

Liitteet