Kokemusasiantuntijatoiminnan kehittäminen Kainuun hyvinvointialueella
Toimintamallin tavoitteena on kuvata, kuinka Kainuun hyvinvointialueella on lähdetty kehittämään rakenteita kokemusasiantuntijatoimintaan.
Asukkaiden, henkilöstön ja muiden toimijoiden osallisuus on yksi hyvinvointialueen toteutuksen oleellinen periaate. Hyvinvointialueita säätelevä lainsäädäntö velvoittaa osallisuuden eri näkökulmien huomioon ottamista. Osallisuutta lisätään rakentamalla kuulemisen, kohtaamisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia eri tasoille. Vahvistamalla osallisuutta tuetaan asiakaslähtöisten ja laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamista. Kokemusten hyödyntäminen on yksittäisen ihmisen yhteiskunnallisen osallisuuden muoto. Kokemusasiantuntijat tuovat muun muassa palveluiden sisältöihin ja prosesseihin näkemystä, jota ammattilaiset eivät välttämättä omasta asemastaan havaitse. Kokemusasiantuntijatoiminnan rakenteiden sekä ohjeiden ja selkeiden käytänteiden kuvaaminen on tärkeää, jotta toiminta olisi systemaattista koko hyvinvointialueella.
Toimintamallin kohderyhmään kuuluvat koulutetut kokemusasiantuntijat sekä sosiaali- ja terveydenhuollon johto, esihenkilöt ja henkilöstö sekä järjestöjen edustajat. Toimintamalli on laadittu yhteiskehittämisen periaatteilla hyvinvointialueen ja järjestöjen edustajien sekä kokemusasiantuntijoiden kanssa.