Kokemusasiantuntijatoiminnan kehittäminen Kainuun hyvinvointialueella

Toimintamallin tavoitteena on kuvata, kuinka Kainuun hyvinvointialueella on lähdetty kehittämään rakenteita kokemusasiantuntijatoimintaan.

Toimintamallin nimi
Kokemusasiantuntijatoiminnan kehittäminen Kainuun hyvinvointialueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallin tavoitteena on kuvata, kuinka Kainuun hyvinvointialueella on lähdetty kehittämään rakenteita kokemusasiantuntijatoimintaan.

Toteutuspaikka
Kainuun hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kainuun hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Eija Tusa

Luotu

14.11.2023

Viimeksi muokattu

11.12.2023
Ratkaisun perusidea

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus Kainuuseen, Helposti lähelläsi (HELLÄ) -hankkeessa lähdettiin kehittämään Kainuun hyvinvointialueelle rakenteita kokemusasiantuntijatoimintaan. Kehittämistehtävä lähti etenemään palvelumuotoilun prosessilla. Palvelumuotoiluprosessin tuloksena syntyi sisältö kokemusasiantuntijatoiminnan yhteiskehittämisen työpajaan. Työpaja toteutettiin yhteistyössä Kainuun sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry:n kanssa. Työpajaan kutsuttiin hyvinvointialueen ja järjestöjen edustajia sekä kokemusasiantuntijoita. Työpajan tuotoksesta koottiin luonnos kokemusasiantuntijatoiminnan käsikirjaksi,  joka ohjeistaa ja selkiyttää toiminnan käytänteitä kuten koulutusta, tehtäviä, vastuita ja palkkioita Kainuun hyvinvointialueella. Tämä luonnos lähetettiin Kainuun hyvinvointialueen johdolle ja esihenkilöille lausuntokierrokselle. Näiden pohjalta on laadittu ehdotus kokemusasiantuntijatoiminnan käsikirjaksi. Ehdotus on toimitettu tahoille, jotka laativat osallisuusohjelman. 

Tarkempi prosessikuvaus tällä videolla: https://urly.fi/3jbJ 

Toimintaympäristö

Asukkaiden, henkilöstön ja muiden toimijoiden osallisuus on yksi hyvinvointialueen toteutuksen oleellinen periaate. Hyvinvointialueita säätelevä lainsäädäntö velvoittaa osallisuuden eri näkökulmien huomioon ottamista. Osallisuutta lisätään rakentamalla kuulemisen, kohtaamisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia eri tasoille. Vahvistamalla osallisuutta tuetaan asiakaslähtöisten ja laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamista. Kokemusten hyödyntäminen on yksittäisen ihmisen yhteiskunnallisen osallisuuden muoto. Kokemusasiantuntijat tuovat muun muassa palveluiden sisältöihin ja prosesseihin näkemystä, jota ammattilaiset eivät välttämättä omasta asemastaan havaitse. Kokemusasiantuntijatoiminnan rakenteiden sekä ohjeiden ja selkeiden käytänteiden kuvaaminen on tärkeää, jotta toiminta olisi systemaattista koko hyvinvointialueella. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Toimintamallin kohderyhmään kuuluvat koulutetut kokemusasiantuntijat sekä sosiaali- ja terveydenhuollon johto, esihenkilöt ja henkilöstö sekä järjestöjen edustajat. Toimintamalli on laadittu yhteiskehittämisen periaatteilla hyvinvointialueen ja järjestöjen edustajien sekä kokemusasiantuntijoiden kanssa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kokemusasiantuntijatoiminnan vakiinnuttaminen edellyttää

  • rakenteet ja resurssit
  • yhdessä määritellyt tavoitteet, toimenpiteet, seurannan ja arvioinnin
  • sitoutumisen ja tuen
  • motivaation ja yhteisen suunnan
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kokemusasiantuntijatoiminnan käsikirja tullaan liittämään Kainuun hyvinvointialueella tehtävään osallisuusohjelmaan.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin käyttöönotto edellyttää työaikaresurssia kokonaisuuden läpiviemiseksi. Prosessi tuo esille kokemustiedon ja - osaamisen merkityksen ja hyödyt, joten toimintamallin työstämiseen kannattaa ottaa mukaan laaja joukko toimijoita.  

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä