Kunta-järjestöyhteistyön koordinoinnin toimintamalli
Toimintamalli selkeyttää järjestöyhteyshenkilön toimenkuvaa kunta-järjestöyhteistyöverkoston koordinoijana sekä kokoaa yhteen kunnan järjestötoiminnan keskeiset toimet ja tapahtumat vuosikellon mukaisesti.
Maakunta- ja sote-uudistusvalmistelun myötä järjestöjen rooli hyvinvoinnin edistämisessä on kasvanut ja Suomen kunnat ovat saaneet suosituksen nimetä vastuu- ja yhteyshenkilön toimivan järjestöyhteistyön aikaansaamiseksi ja yhteistyön vahvistamiseksi. Valtakunnallisten hankkeiden myötä on Suomessa tehty erilaisia järjestötyön ohjeita ja malleja järjestölähtöisesti, mutta järjestöverkoston rakentamisen ja johtamisen malli kunnan näkökulmasta puuttui.
Toimintamallia toteuttamalla vahvistetaan kuntalaisten osallisuutta, tuotetaan kuntalaisille yhdessä parempia edellytyksiä hyvinvoinnin edistämiseen, luodaan elinvoimaa sekä johdetaan tuloksekkaasti kunnan järjestöverkostoa.
Eurajoen kunnan uuden vuonna 2017 valmistuneen kuntastrategian tavoitteeksi on kirjattu kunta-yhdistysyhteistyön vahvistaminen ja yhdistysten aktivointi hyvinvoinnin sekä yhteisöllisyyden edistämiseksi. Järjestöyhteistyön tavoitteellinen edistäminen on ajankohtaista monissa Suomen kunnissa. Yhdistys- tai järjestöyhteyshenkilön nimeäminen kuntiin on melko tuore velvoite, eikä yhdistysyhteyshenkilön yhteistyön johtamisen tai koordinoinnin malleja ole vielä aiemmin rakennettu. Järjestöt ovat valmiita yhteistyöhön, mutta hedelmällisen kunta-järjestöyhteistyön rakentamiseksi tarvitaan koordinointia ja rakenteita kunnan puolelta. Kunnan toimijan näkökulmasta toimintamalli on konkreettinen työväline, jonka avulla voidaan parantaa kunnan edellytyksiä ottaa vastaan järjestöjen tarjoamaa hyvinvointityötä ja koordinoida yhteistyötä järjestöjen kanssa.
Toimintamalli pohjautuu Eurajoen yhdistysohjelman yhdistyskartoitukseen sekä kehittämistyön aikana viimeisteltyyn Eurajoen yhdistysohjelmaan, johon kirjattuja toimenpiteitä toteutettiin osallistamalla paikallisia yhdistyksiä. Kehittäjäjoukkoon kuului n. 30 aktiivista yhdistystoimijaa. Toimintamalliin on kerätty yhdistysohjelman toteuttamisen aikana hyväksi koetut toimenpiteet kunta-yhdistystyön vahvistamiseksi.
Toimintamalli selkeyttää järjestöyhteyshenkilön toimenkuvaa yhteistyöverkoston johtajana sekä kokoaa yhteen kunnan yhdistystoiminnan keskeiset toimet ja tapahtumat vuosikellon mukaisesti. Tuloksena syntyvää toimintamallia toteuttamalla vahvistetaan kuntalaisten osallisuutta, tuotetaan kuntalaisille yhdessä parempia edellytyksiä hyvinvoinnin edistämiseen, luodaan elinvoimaa sekä johdetaan tuloksekkaasti kunnan yhdistysverkostoa. Toimintamalli rakennetaan vastaamaan järjestöystävällisen kunnan kriteereihin (KYT 2019).
1. Yhdistysverkostoon osallistuvien kuntalaisten määrä ja sen kasvu
2. Yhdistysten sekä yhteistyössä aikaansaatujen hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja elinvoimaa edistävien tapahtumien ja toimintojen kasvava määrä
3. kuntalaisten osallisuuden mittarit