Kuntoutukseen ohjautumisen edistäminen Etelä-Pohjanmaalla

Kuntoutusalan ammattilaisen vastaanotolle ohjaudutaan usein toisen sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen ohjaamana. Kuntoutukseen ohjautumisen kuvaaminen edistää ihmisen kuntoutukseen pääsyä ja nopeuttaa avun saamista.  

Toimintaympäristö **

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman Valtakunnalliset lääkinnälliseen kuntoutukseen ohjaamisen perusteet -oppaan mukaan kuntoutuksen palveluihin ohjaamiselle ja palveluiden koordinoinnille on tunnistettu valtakunnallisesti tarve ja kuntoutukseen ohjaavaan ja palveluita koordinoivan ammattihenkilön tulee tuntea kuntoutuspalvelujärjestelmä ja tietää kuntoutukseen ohjautumisesta. 

Kuntoutuksen uudistamisen toimintasuunnitelmassa lasten ja nuorten kohdalla mainitaan vastuullisen asiakasohjauksen työote, jolla tarkoitetaan, että ammattilaiset ottavat vastuuta asioiden hoidosta yhdessä perheen kanssa ja auttavat perheitä ja lapsia palveluihin ohjautumisessa. Tällä hetkellä palveluiden koordinointi jää usein kokonaan perheiden vastuulle, mikä kuormittaa monialaisten palveluiden tarpeessa olevia perheitä. Edellä mainitussa Kuntoutuksen uudistamisen toimintasuunnitelmassa on mainittu myös, että vastuullinen asiakasohjaus vaatii palvelujärjestelmän tuntemista ja että palvelujärjestelmän tuntemusta tulisi vahvistaa sekä perustason että erityistason kuntoutuspalveluissa. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella keväällä 2023 järjestetyn asiakasohjaukseen liittyvän tapahtuman yhteydessä todettiin, että kuntoutukseen ohjautumisen kuvaamiselle on tarve. Muiden alojen ammattilaiset kertoivat, että heille on epäselvää, miten kuntoutuspalveluihin ohjaudutaan ja he joutuvat selvittelemään asioita, että osaavat ohjata asiakkaan kuntoutusalan ammattilaisen vastaanotolle. Kuntoutukseen ohjautumisen sujuvoittamiseksi ja ammattilaisten tietämyksen lisääntymiseksi on hyvinvointialueella lähdetty kuvaamaan auki, miten kuntoutuksen eri palveluihin ohjaudutaan ja kenelle palvelu on tarkoitettu. 

Etelä-Pohjanmaan alueella lähdettiin avaamaan syksyllä 2022 lasten ja nuorten kuntoutukseen liittyviä palveluita, erityisesti palvelujen sisältöä ja palveluun ohjautumista. Työ aloitettiin valtakunnallisiin suunnitelmiin (Kuntoutuksen uudistamisen toimintasuunnitelma) pohjautuen. Palveluita ja ohjautumista palveluihin lähdettiin kuvaamaan auki työkaluksi/palvelupoluksi, jonka avulla ammattilaisen olisi mahdollisuus vastuullisesti ohjata lapsia ja perheitä sujuvasti oikeiden palveluiden piiriin. 

Sujuva ohjautuminen kuntoutuksen palveluihin takaa oikea-aikaisen palvelun ja palvelu on tällöin vaikuttavampaa.  

Tavoiteltu muutos

Kuntoutukseen ohjautumisen ja palvelujärjestelmän/palvelupolun auki kuvaamisella tavoitellaan sitä, että asiakkaiden kanssa työskentelevät ammattilaiset tuntevat paremmin palvelujärjestelmää ja kuntoutukseen ohjautumista ja osaavat sujuvammin ohjata asiakkaan hänen tarvitsemaansa palveluun ja että he osaavat vastuullisesti kertoa, miten palveluun ohjautuminen tapahtuu ja mitä palvelu sisältää. 

Toteutussuunnitelma

Kuntoutukseen ohjautumiseen kuvaamisen tueksi laadittiin muutamia kysymyksiä, joiden avulla ja joita soveltaen voidaan kuvata kuntoutuksen palveluun tai terapiaan ohjautumista. Kysymysten avulla käytiin ammattilaisten kanssa läpi, miten palveluun ohjaudutaan ja ohjautumisesta laadittiin yhdessä kuvaus, joka koostettiin huoneentauluksi. 

Lasten ja nuorten palvelupolkua tehnyt työryhmä koostui jäsenistä, jotka edustivat palvelujärjestelmän eri tahoja. Kukin osallistuja tuotti tietoa palvelusta, johon oma asiantuntemus kohdistuu. Osallistujille laadittiin kysymyksiä tiedon tuottamisen avuksi. Palvelujärjestelmän kuvaamista täydennettiin muilla palveluilla, joiden kuvaamiseen pyydettiin apua työryhmän ulkopuolisilta asiantuntijoilta. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kuntoutukseen ohjautumista ja palvelupolkua auki kuvaamaan kutsuttiin ammattilaisia, jotka työskentelevät osana palveluja tai palvelujärjestelmää ja he tietävät ohjautumisen ja ohjautumisessa olevat haasteet. 

Muiden sote-alan ammattilaisten kanssa on keskusteltu asiakasohjaukseen liittyvässä tapahtumassa ja muut ammattilaiset ovat kertoneet, että heillä on kokemus, että he eivät tiedä riittävästi kuntoutukseen ohjautumisesta ja heidän tulee usein selvitellä asioita osatakseen ohjata asiakkaansa tarvittavaan kuntoutuspalveluun. 

Idean valinta

Kuntoutukseen ohjaamisen tueksi tieto tiettyyn kuntoutukseen/terapiaan ohjautumisesta koottiin huoneentauluksi, jonka voi tulostaa itselleen muistin avuksi asiakkaan ohjaamistilanteisiin. Ensin huoneentaulut tehtiin Canva-ohjelmalla, mutta tiedot siirrettiin wordiin, että niitä voi jatkossakin kuntoutuspalveluissa muokata. 

Palvelupolku pyrittiin ensin rakentamaan muotoon, jollaisena sen tiedot voisi siirtää suoraan verkkosivuille, mutta verkkosivujen pohja osoittautui visuaalisesti ja toiminnallisesti hyvin rajoittuneeksi, joten työkalu rakennettiin Powerpoint-tiedostoksi, jonka osia linkitetään toisiinsa ja tiedostossa on myös linkkejä ulkoisille verkkosivuille. 

Ratkaisun perusidea **

Kuntoutuksen palvelualueen eri palveluihin ohjautumista on kuvattu huoneentauluiksi. Ammattilaiset, jotka ovat työssään tekemisissä asiakkaiden kanssa, joilla voi olla myös kuntoutuksen tarpeita, voivat hyödyntää huoneentaulujen tietoa asiakkaan ohjaamisessa. Tavoitteena on, että asiakas ohjautuisi palveluun sujuvasti eikä ohjautumisreitin selvittely veisi ammattilaiselta turhaan aikaa ja viivästyttäisi asiakkaan kuntoutukseen pääsyä. 

Lasten ja nuorten palvelujärjestelmää on avattu työkaluksi, jota ammattilaiset, jotka kohtaavat työssään lapsia ja perheitä voisivat hyödyntää työssään toteuttaakseen vastuullista asiakasohjausta eli auttaakseen perheitä palveluihin ohjautumisessa ja tiedon välittämisessä palveluista. 

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Kootusta ja tehdystä materiaalista (huoneentaulut ja lasten ja nuorten kuntoutuspolku) tiedotetaan ammattilaisia, jotka hyötyvät siitä. Kuntoutukseen ohjautumisen huoneentauluista kerrotaan asiakasohjaukseen liittyvässä Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tapahtumassa ja kuntoutusalan ammattilaisten aamukahveilla marraskuussa ja lisäksi suunnitteilla on muuta tiedottamista. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Ohjautumisen kuvaaminen vaatii yhteistä päätöstä ja selvitystä asian tarpeesta. Palvelualuejohdon päätös motivoi ammattilaisia osallistumaan palveluun ohjautumisen kuvaamiseen. 

Palveluun ohjautumisen kuvaaminen ja kuntoutuspolun auki kirjaaminen ovat sovellettavissa muihinkin palveluihin ja palvelualueille. 

Ohjautumisen kuvaamista auttavien kysymysten laadinta tukee kuvauksen laadintaa ammattilaisten kanssa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Huoneentauluja ja lasten ja nuorten kuntoutuspolkua työstämässä olevien ammattilaisten tieto palveluihin ohjautumisesta on lisääntynyt ja vahvistunut. 

Tavoitteena on, että tuotetun materiaalin avulla myös muiden palvelualueiden ammattilaisten tietoisuus kuntoutukseen ohjautumisesta lisääntyy ja vahvistuu.