Kuntoutumisen tuen toimintamalli sisäilmasta oireilevien työ- ja toimintakyvyn tukemiseen
Sisäilmasta oireilevien työikäisten työ- ja toimintakyvyn vahvistaminen kohdennettujen neuvonta- ja ohjauspalveluiden avulla.
Sisäilmatilanteet voivat usein olla pitkittyneitä ja epäselviä. Sisäilmasta oireilu voi vaikuttaa terveyden lisäksi muuhun hyvinvointiin kuten taloudelliseen tilanteeseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Sisäilmasta oireiluun vaikuttavat monet erilaiset tekijät. Oireilun moninaisuus tuottaa haasteita sekä oireileville että heitä kohtaaville sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Myös kohdennettujen palvelujen puute hankaloittaa kokemustiedon mukaan tuen saamista.
Hankkeessa hyödynnettiin yhteiskehittämistä, jossa sisäilmasta oireilevat kehittivät heille suunnattua kuntoutumisen tukea osallistuessaan hankkeen toimintaan. Ammattilaisille järjestettiin työpajoja sisäilmasta oireilevien kokemusten pohjalta.
Hankkeen toiminta järjestettiin etänä, jolloin myös yhteiskehittämisessä käytetyt välineet olivat erilaisia digivälineitä ja sovelluksia. Microsoft Teams-sovellusta käytettiin kokoontumisalustana, muita välineitä olivat mm. Jamboard-toiminto (Google) ja Padlet-alusta. Toimintaan osallistuneilla oli käytössään etävalmennusalusta Movendos mCoach, jossa käytiin kirjoitettuja keskusteluja ryhmän kesken.
Sisäilmasta oireilevien työ- ja toimintakyvyn kohentuminen ja työelämäsuhteen selkiytyminen.
Hankkeen tarjoaman ja kehittämän kuntoutuksen lähtökohtana on dialoginen asiantuntijuus. Asiakas on oman elämänsä ja arkensa asiantuntija, ja ammattilainen oman alansa asiantuntija. Kuntoutusprosessi tähtää näiden kahden asiantuntijan välisessä vuorovaikutuksessa muodostuvaan tavoitteelliseen muutossuunnitelmaan ja sen toteuttamiseen. Keskeisenä tavoitteena jokaisessa kohtaamisessa on kokemus kuulluksi ja kunnioitetuksi tulemisesta. Asiantuntijan tiedon ja tuen tarkoitus on auttaa asiakasta löytämään ja rakentamaan vaihtoehtoisia toimintatapoja arkeensa ja vahvistaa näin omaa toimijuuttaan. Kuntoutuminen on asiakkaan arjessa tapahtuva myönteinen muutos alkutilanteeseen nähden ja on aina yksilöllinen prosessi.
Kuntoutumisen tuen keinoja:
Asiakkaan kokonaisvaltaisen ja yksilöllisen tilanteen huomioiminen
Tarvelähtöisyys
Vertaistuellisuus
Tarkoituksenmukaisten mittareiden käyttö
Tavoitteellisuus
Oikea-aikaisuus
Tapa kohdata, jossa jokaisen tarina tulee kuulluksi
Kokemustiedon mukaan sisäilmasta oireilevat kohtaavat ennakkoluuloja, tietämättömyyttä ja erilaisia negatiivisia oireiluunsa liittyviä asenteita kohtaamistilanteissa ammattilaisten kanssa. Oireilevalle kohtaaminen ammattilaisen kanssa on usein osa laajaa ja monella tavalla epäselvää kokonaisuutta. Myös osa ammattilaisista kertoo kohtaavansa tilanteissa usein uudenlaisia haasteita.
Hankkeen toimintaa kehitettiin koko sen toiminta-ajan tarvelähtöisesti. Sisäilmasta oireilevat työikäiset kehittivät toimintaa osallistuessaan siihen.