Kuntoutus näkyväksi Satakunnan hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluissa

Toimintamallin osien tavoitteena on lisätä tietoisuutta eri sidosryhmille tuotettavista fysioterapian palveluista ikääntyneiden toimialueen kotona asumista tukevissa kuntoutuspalveluissa, jotta kuntoutuja saa tarvitsemansa palvelun oikea-aikaisesti.

Toimintaympäristö

Satakunnan hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluiden toimialueen kotona asumista tukevien kuntoutuspalveluiden eteläinen yksikkö, joka tuottaa fysioterapia- ja toimintaterapiapalveluita pääasiassa yli 65- vuotiaille satakuntalaisille kotona ja arviointi- ja kuntoutusyksiköissä. 

Sidosryhmiä toimialueella ovat mm. eri asiakas- ja palveluohjaus, kotihoidon tiimit, arviointi-ja kuntoutusyksiköt. Toimialueen ulkopuolisia sidosryhmiä ovat mm. polikliiniset kuntoutuspalvelut, perus- ja erityistason sairaalapalvelut.

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Satakunnan hyvinvointialueella valmisteltiin yhtenäisiä toimintaperiaatteita ikääntyneiden palveluiden kuntoutuksen toimintatavaksi.  Ikääntyneiden palvelujen fysio- ja toimintaterapeuttien tuottamat palvelut / palvelupolut uusien 11/2023 hyväksyttyjen lääkinnällisen kuntoutuksen toimintaperiaatteiden mukaan eivät ole kehittämistiimin kokemuksen mukaan vielä sidosryhmien tietoisuudessa. ​ Juurisyyanalyysin mukaan asiantuntijuutta ei hyödynnetä, hyväksyttyjä toimintaperiaatteita ei ole vielä juurrutettu toimintatavaksi sekä tiedon jakaminen on puutteellista.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Vetoa- ja pitoa valmennuksessa yksikön kehittämistiimin tavoitteena oli luoda materiaali, jonka avulla voidaan tiedottaa eri sidosryhmiä tuotettavista palveluista, jotta tavoitteen mukaisesti eri sidosryhmät ovat tietoisia tuotettavista palveluista ja asiakas / kuntoutuja saa tarvitsemansa palvelun oikea-aikaisesti.

Palvelut / palvelupolut ovat kuvattuna organisaation  IMS:ssä 10/2024 mennessä; arviointi- ja ohjaustyö, kotikuntoutus, Arvi-yksiköiden kuntoutus sekä ryhmätoiminta​.

Ammattilaiset organisaatiossa ja tärkeimmissä sidosryhmissä on infottu 6/2024 mennessä tuotettavista  palveluista.​

Sidosryhmiltä ohjautuvat pyynnöt kuntoutujat oikea-aikaisesti 3 pv ennen kotiutusta / siirtymistä toiseen yksikköön 10/2024 mennessä.​

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Vetoa- ja pitoa valmennuksen kehittämistiimiin koottiin yksikön toiminta-alueelta 7 eri paikkakunnalta 7 fysioterapeuttia ja yksikön esihenkilö

Tavoiteltu muutos

Eri sidosryhmät ovat tietoisia tuotettavista palveluista ja asiakas / kuntoutuja saa tarvitsemansa palvelun oikea-aikaisesti.​

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys
  • Ikääntyneiden palveluiden toimialueen kuntoutuspalvelut ovat tarkoitettuja ensisijaisesti niille yli 65- vuotiaille satakuntalaisille, jotka eivät käytä aikuisten terveyspalveluiden kuntoutuspalveluja ​

  • Ikääntyneiden kuntoutuspalveluja toteutetaan asiakkaan kotona sekä arviointi- ja kuntoutusyksiköissä (Arvi-yksikkö). 

Ratkaisun perusidea

Vetoa- ja pitoa valmennuksessa syntyi kehittämisen ja työskentelyn seurauksena seuraava kokonaisuus:

  1. Ikääntyneiden palvelujen fysioterapianpalveluista infoaminen eri tahoille / sidosryhmille, hyväksytyt lääkinnällisen kuntoutuksen toimintaperiaatteet pohjana. Tavoitteena lisätä tietoisuutta asiaan yhtenäisen materiaalin ja pidettävien infojen avulla. 

  2. Tuotettavien palveluiden prosessikuvaus organisaation IMS-järjestelmään toimintaperiaatteiden mukaisesti.​

  3. Asiantuntijuuden esille tuominen lähityöyhteisöissä. Moniammatillisen yhteystyön edistäminen ja palaverikäytänteiden selvittäminen

  4. Palvelupyyntöjen kartoitus (mistä, miksi, onko oikea paikka?) Palvelupyynnöt tulee  oikea-aikaisesti oikeaan paikkaan​

  5. Palveluista tiedottaminen

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kuntoutus näkyväksi-toimintamallissa kehittämistiimi osallisti Vetoa- ja pitoa valmennuksen aikana koko yksikön henkilöstöä toimintamallin kehittämiseen yksikön henkilöstöpalavereissa ja moniammatillisen yhteistyön selvittämisessä yksikön näkökulmasta . Kehittämistiimi kokoontui systemaattisesti koko Vetoa- ja pitoa valmennuksen valmennuskokonaisuuden aikana joka toinen viikko tunnin ajan kokoamaan yhteen eri toimenpiteiden tilannetta valmennusprosessin mukaisesti ja valmennuspäivillä saatujen tehtävänantojen mukaan. 

Kuntoutus näkyväksi-toimintamallin mukaisia infoja tuotetun materiaalin avulla pilotoitiin ja pilotoinnin jälkeen toiminta-alueella aloitettiin pilotin mukaisten infojen pitäminen. Jatkossa info kokonaisuus tulee juurruttaa toimialueen pohjoisen yksikön toimintatavaksi, koska yhdenvertaisesti tuotetaan palveluja ja sidosryhmien tulee olla tietoisia palveluista.

Organisaatiossa Ikääntyneiden palveluiden toimialueen eri palveluista oli infoja, joista yhteen kehittämistiimi kokosi tuotettavista kuntoutuksen palveluista kokonaisuuden.

 

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallissa haluttiin luoda asiantuntijuuden hyödyntämisestä ja tuotettavista palveluista yhtenäinen materiaali. Vastaavanlaista toimintamallia suosittelemme eri ammattilaisille, jotta sidosryhmät ovat tietoisia asiantuntijoista ja tuotettavista palveluista.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

​Vetoa- ja pitoa valmennuksen kehittämistiimin työn tulokset:

  1. Kuntoutus näkyväksi- materiaali tehty ja laitettiin kommentoitavaksi kuntoutuksen henkilöstölle yksikön toiminta-alueella. Kommenttien jälkeen pidetty infot  pilotissa kotihoidon henkilöstölle tiimipalaverien yhteydessä. Esitelty toimintaa Kuntoutus näkyväksi - materiaalien avulla (Arvio- ja ohjauskäynnin pyyntöohjeet sekä terapeuttien yhteystiedot, Palveluiden sisällöt arviointi-ohjauskäynnistä, Kuntouttavasta arviointijaksosta ja Kotikuntoutusjaksosta). Infoissa kysyttiin osallistujilta palautetta informaation ja ohjeistuksen riittävyydestä sekä kartoitettiin, onko heillä tarvetta lisätiedolle. Pilotissa kotihoidon henkilöstö oli tyytyväinen sisältöön ja  infoissa heränneisiin keskusteluihin, lisätiedoille eivät kokeneet tarvetta. Perustason hoito-osaston osalta ei infoa pilotissa vielä pidetty. Tuotettavien palveluiden infot pidetty esihenkilön ja hänen kollegan toimesta kotihoidon päälliköille ja esihenkilöille Sata-alueella (4.1.,5.2.,30.4.,22.5.24). Vastuualuejohtajan toimesta 11.3.24 pidetty yhteistyöpalaveri kotihoidon alueiden päälliköiden kanssa kuntoutuksen info myös tässä mukana. Lisäksi pidetty 8.5.2024 Sata-alueen ammattilaisille  ikääntyneiden palveluiden infossa kuntoutuksen osio tuotettavista palveluista. (Kuntoutuksen kiertue 01/2024 toimintaperiaatteista)​. Pilotin jälkeen aloitettiin toiminta-alueella kotihoidon eri tiimien infoaminen toimintamallin mukaisesti ja juurruttaminen pitää jatkaa toimialueen pohjoisen yksikön alueelle vuoden 2025 alussa.

  2. Tuotettavien palvelujen prosessi kuvausta ei ole vielä tehty organisaation IMS-järjestelmään, mutta hyväksytyt toimintaperiaatteet löytyvät järjestelmästä.

  3. Pidetty 11.3.2024 Arvi-yksiköiden  sekä  4.4.2024  kotikuntoutuksen fysio- ja toimintaterapeuttien kesken erilliset Teams-palaverit koskien moniammatillisen yhteistyön toteutumista. Moniammatillisessa yhteistyössä on useita toimintamalleja ja tapoja eri paikkakunnilla. Toimintamallit eivät ole yhdenvertaiset keskenään. Jatkokehitysideana nousi yhtenäisen toimintamallin kehittäminen moniammatilliseen yhteistyöhön kotihoidon ja arviointi- ja kuntoutusyksiköissä.

  4. Palvelupyyntöjen oikea-aikaisuuden kartoitus tehty vko 11-12/2024 ja kartoituksen tulos käyty läpi koko yksikön henkilöstön kanssa 6.5.2024. Pääsääntöisesti palvelupyynnöt tulevat oikea-aikaisesti oikeaan paikkaan.​ Tavoitteena on jatkaa säännöllisesti kartoitusta.

  5. Esihenkilö pyrkinyt pitämään kotisivut ajantasalla. Esitettä tuotettavista palveluista valmisteltu, mutta tämä vielä kesken. Haaste on saada esitteeseen ns. paikkakuntakohtaiset yhteystiedot. Tuotettava palvelu on sama.