Kuulemisen paikkojen lisääminen työpaikalle
Sininauhaliitto on yksi Propellipäiden kumppaneista. Sininauhaliitto pyysi Propellipäitä mukaan vetämään ideapajoja, joista syntyisi Sininauhaliiton jäsenyhteisöille hyvinvointikokeiluideoita. Syntyi Kuuntelupysäkki!
Työterveyslaitoksen mukaan "Työhyvinvointia edistetään parhaiten lisäämällä työntekijöiden ja työyhteisöjen vaikutusmahdollisuuksia omaan työhönsä ja sen kehittämiseen. Työn voimavarat, kuten vaikutusmahdollisuudet siihen, missä järjestyksessä ja miten työtään tekee, vähentää koettua stressiä." Yksi keinoista tämän toteuttamiseksi on pysähtyä pohtimaan sitä, miten henkilöstöä työpaikalla kuullaan. Myös Propellipäiden työssä on tullut esiin, että mitä useammat työyhteisöt tarvitsevat taitoja ja konkreettisia vinkkejä nimenomaan työntekijöiden kuulemiseen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo verkkosivuillaan, että osallisuus edistää ihmisten hyvinvointia. Osallisuuden tunne edistyy puolestaan kuulluksi tulemisen kautta. Samaa ajatusta voi siis ajatella myös yhteydessä työyhteisöihin: mitä enemmän henkilöstö kokee tulleensa kuulluksi (joka heijastuu teoissa ja toimintatapojen muutoksissa), sen paremmin se voi. Tämä ajatus heijastuu myös tässä kokeilussa, joka syntyi yhteiskehittämispajan tuloksena.
Malli luotiin Propellipäiden Muutosmuotoilupäällikkö Milla Mäkisen suunnittelemassa ja fasilitoimassa yhteiskehittämispajassa, jossa oli mukana järjestötyöntekijöitä sekä vapaaehtoisia. Yhteiskehittämispajassa pohdittiin, mitä hyvinvointi on ja miten sitä voisi konkreettisesti omassa työyhteisössä edistää. Syntyi Kuuntelupysäkki.
Kun työhyvintointi on hyvinvointia edistävissä organisaatioissa kunnossa, voidaan myös odottaa organisaation asettaman tavoitteen edistyvän. Kuuntelupysäkki voi siis sekä sitouttaa ihmisiä omaan organisaatioon että sen tavoitteiden toteuttamiseen.