Laatukriteereihin perustuva tuetun työllistymisen työhönvalmennus/Pirkanmaa
Otetaan Pirkanmaalla käyttöön laatukriteereihin perustuva tuetun työllistymisen työhönvalmennus ja arvioidaan sen toimeenpanoa, soveltuvuutta ja vaikuttavuutta tavoitteena on osatyökykyisten henkilöiden tuettu siirtyminen avoimille työmarkkinoille.
Laatukriteereihin perustuvan tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen malli on pilotoinnissa Lempäälän työllisyyspalveluissa sekä Kangasalan ja Lempäälän vammaispalveluissa. Liitteessä kuvattuna Lempäälän työllisyyspalvelujen kehittämä sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku -toimintamallin ihannetilanne. Lempäälässä on perustettu myös Työkyvyn tuen tiimi syksyllä 2021, joka kytkeytyy tähän toimintamalliin.
Lempäälän työllisyyspalvelut Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku 2.0
Liite Lempäälän sosiaalihuollon työllistymistä tukevaan palvelupolkuun
Laatukriteereihin perustuvan tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen malli on pilotoinnissa Lempäälän työllisyyspalveluissa sekä Kangasalan ja Lempäälän vammaispalveluissa. Tässä liitteessä kuvattuna Lempäälän työllisyyspalvelujen kehittämä sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku -toimintamallin ihannetilanne. Lempäälässä on perustettu myös Työkyvyn tuen tiimi syksyllä 2021, joka kytkeytyy tähän toimintamalliin. Tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen vaiheet on kuvattu erillisessä liitteessä (päiväys 31.5.2022).
Lempäälän työllisyyspalveluissa on mallinnettu sosiaalihuollon työllistymistä tukevaa palvelupolkua, jossa asiakkaan palvelutarpeiden mukaisesti tehdään yhteistyötä monialaisesti eri palveluiden/toimijoiden kanssa, asiakkaan palvelutarpeen arviointi jatkuu koko prosessin ajan ja asiakas ohjautuu tarvitsemiinsa palveluihin, jotka kulkevat koko prosessin ajan sen rinnalla. Työhönvalmentaja, OMA-valmentaja ja yksilövalmentaja kuuluvat monialaiseen työkyvyn tuen tiimiin, joka koostuu eri palveluiden/toimijoiden asiantuntijoista: perusterveydenhuolto, mielenterveys- ja päihdepalvelut, aikuissosiaalityö ja vammaispalvelut. Tarvittaessa tiimiin kutsutaan Kelan asiantuntija tai muita asiantuntijoita mukaan. Työkyvyn tuen tiimi kokoontuu säännöllisesti, ja tiimissä käsitellään asiakasasioita.
Työhönvalmennuksessa aloitetaan työnantaja- ja yritysyhteistyö sekä tarvittaessa oppilaitosyhteistyö. Asiakasprosessissa jo aiemmin mukana olevien yhteistyötahojen kanssa yhteistyö jatkuu. Tiiviissä yhteistyössä työhönvalmennuksen kanssa toimii yksilövalmentaja, jolla on sote-alan vahva osaaminen sekä yrityskoordinaattori.