Kehittämistyön tavoitteena on vahvistaa ikäihmisten palveluiden lähijohtamisesta vastuussa olevien henkilöiden osaamista ja työhyvinvointia sekä luoda käytänteet vertaiskehittämiselle ja kollegiaaliselle tuelle.

Toimintaympäristö **

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen asiakaslähtöiset ja yhtenäiset palvelut vaativat yhtenäistä johtajuutta. Hyvällä johtamisella voidaan vaikuttaa työntekijöiden työhyvinvointiin ja veto-ja pitovoimaan.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategian yksi keskeinen painopiste alue on Parhaat osaajat, jonka yhtenä teemana on henkilöstöjohtaminen. Strateginen periaate on, että johtaminen tukee henkilöstön työhyvinvointia ja osaamisen vahvistamista. Toimenpiteet, joilla tämä pyritään saavuttamaan ovat mm. esihenkilöiden osaamisen vahvistaminen sekä henkilöstön ja esihenkilöiden tukeminen muutosprosessissa. (Pohjois-Pohjaanmaan hyvinvointialueen strategia 2023-2030.) Lähijohtaminen vahvistuu- kehittämiskokonaisuudessa tehty kehittämistyö vastaa näihin strategiassa asetettuihin toimenpiteisiin. 

Tavoiteltu muutos

Lähijohtajilla tiedossa tehtävänkuva, hyvinvointialueen arvot ja strategia

Lähijohtajilla mahdollisuuksia vuorovaikutteisempaan johtajuuteen

Lähijohtajat vertaiskehittävät toimintaa

Lähijohtajat ovat verkostoituneet ja saavat kollegiaalista tukea

 

Muutoksen mittaaminen

Lähijohtajien palaute

Toiminnassa oleva verkosto ja vertaiskehittämisen toimintamalli

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Pohjois-Pohjanmaan kotiin annettavien palveluiden ja ympärivuorokautisen asumisen lähijohtajille on tehty työhyvinvointikysely vuonna 2021, jonka tuloksia hyödynnetään kehittämistyössä.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella tulee työskentelemään noin 115 lähijohtajaa ikäihmisten palvelujen toimialueella.

Ratkaisun perusidea **

Lähijohtajuuden vahvistaminen kehittämiskokonaisuus koostuu kolmesta kehittämisen osa-alueesta: ikäihmisten palveluiden lähijohdolle toteutetut kolme eri sisältöistä ulkopuolisen kouluttajan toteuttamaa valmennusta, ikäihmisten palveluiden johdon livepäivät sekä ikäihmisten palveluiden lähijohtajien yhteiset aamukahvit palvelualueittain.

Ikäihmisten palveluiden lähijohdolle suunnatut valmennukset

Hankkeen aikana lähijohtajille on toteutettu kolme eri sisältöistä lähiesihenkilöille suunnattua valmennusta ulkopuolisen kouluttajan toteuttamana. Valmennusten sisältöjen suunnittelussa huomioitiin lähijohtajille tehdyn työhyvinvointikyselyn tulokset. Valmennukset sisälsivät mm. teoriaa johtamiseen liittyen, erilaisia ryhmätyöskentely menetelmiä sekä kirjallisia ennakko-, väli- ja kotitehtäviä. 

Ensimmäinen valmennus Ikä on POP- esihenkilövalmennus lähijohtajille toteutettiin kevään ja syksyn 2022 aikana etävalmennuksena. Valmennus oli suunnattu kaikille ikäihmisten palveluiden lähijohtajille. Valmennus koostui neljästä eri kokonaisuudesta, joiden aiheina oli mm. lähijohtaminen - tehtävät ja vastuut sekä ihmisten johtaminen.  

Toinen valmennus Johda Motivaatiolla- valmennus toteutettiin kevään ja syksyn 2023 aikana. Johda Motivaatiolla- valmennus toteutettiin osana lähijohtajien livepäiviä. Valmennus oli suunnattu kaikille ikäihmisten palveluiden lähijohtajille. Valmennuksen tavoitteena oli mm. kasvattaa ymmärrystä motivoivasta johtamisesta ja työhyvinvoinnista henkilöstön näkökulmasta sekä tuottaa lähijohtajille keinoja positiiviseen/motivoivaan lähijohtajuuteen sekä työhyvinvoinnin ja jaksamisen tukemiseen.  

Kolmas valmennus Tulevaisuuden kotona asumista tukevien palvelujen kehittäminen iäkkäille - hankkeen muutoksen mahdollisuus- valmennus toteutettiin 6-12/2023. Valmennuksen tarkoituksena on tukea arviointi- ja kuntoutusyksikköjen toiminnan muutosta akuutista hoito-osastosta arvi-yksiköksi, kokonaan uuden aloittamista sekä kotikuntoutustoiminnan käynnistämistä. Valmennus sisälsi oman osuuden muutosprosessissa mukana oleville lähijohtajille ja on näin myös osa lähijohtamisen vahvistamisen kehittämiskokonaisuutta lähijohtajien osalta. Valmennuksen esihenkilöille suunnatun osuuden tavoitteena oli tukea muutoksen läpiviemisessä ja löytää keinoja tähän sekä voimavarojen vahvistaminen muutosten keskellä. 

Ikäihmisten palveluiden johdon livepäivät

Hankkeen aikana suunniteltiin ja toteutettiin kolme ikäihmisten palveluiden johdon livepäivää. Livepäivät vastaavat hankkeen tavoitteisiin vahvistaa lähijohtamisesta vastuussa olevien henkilöiden osaamista ja hyvinvointia. Lisäksi livepäivien tavoitteena oli mahdollistaa lähijohtajille verkostoituminen ja omien kollegoiden tapaaminen, joka vastaa hankkeen tavoitteisiin luoda lähiesihenkilöille vertaiskehittämisen ja kollegiaalisen tuen käytännöt. 

Lähijohtajien livepäivien suunnittelusta vastasi Ikä on POP- hankkeen suunnittelijat sekä Ikä on POP- hankkeen projektikoordinaattori yhdessä ikäihmisten palveluiden toimialuejohtajan kanssa. Livepäivät olivat eri sisältöisiä koko päivän kestäviä livetapaamisia. Livepäiviin oli mahdollisuus osallistua kaikilla ikäihmisten palveluiden johtajilla (palvelualuejohtajat, vastuualuepäälliköt sekä vastuuyksikköpäälliköt).  

Livepäivien sisältöjen suunnittelussa on keskeisenä asiana ollut lähijohtajien osaamisen vahvistaminen, mutta päivän sisällöissä on huomioitu myös, että päivissä jää aikaa verkostoitumiseen ja kollegoiden kanssa ajatusten vaihtoon mm. ryhmätyöskentelyjen muodossa ja vapaan keskustelun merkeissä. Lisäksi kaikissa livepäivissä on ollut ikäihmisten palveluiden toimialuejohtajan puheenvuoro ikäihmisten palveluiden ajankohtaisista asioista. 

Ensimmäinen livepäivä järjestettiin marraskuussa 2022. Livepäivän aiheina oli mm. positiivinen johtaminen ja positiivisen organisaation osatekijät hyvinvoivan ja innostuneen tiimin taustalla sekä tavoitteellinen vuorovaikutus, motivointitaidot ja palautteenanto. Toinen livepäivä järjestettiin keväällä 2023. Toisen livepäivän sisältö koostui Johda Motivaatiolla- valmennuksen ensimmäisestä osasta sekä valmennuksen lisäksi oli mm. asiantuntijapuheenvuoro valvonnasta. Kolmas livepäivä järjestettiin syksyllä 2023. Kolmannessa livepäivässä jatkui Johda Motivaatiolla- valmennus ja valmennuksen lisäksi oli mm. Pohteen terveysliikunnan suunnittelijan puheenvuoro Palauttavaa liikettä - työkyvyn tueksi. 

Ikäihmisten palveluiden lähijohtajien yhteiset aamukahvit palvelualueittain

Ikäihmisten palveluiden lähijohtajien yhteiset aamukahvit käynnistettiin hankkeen aikana keväällä 2023. Kahvien keskeisenä tavoitteena oli mahdollistaa esihenkilöille kollegiaalinen tuki. Aamukahvien tavoitteena oli mahdollistaa lähiesihenkilöille yhteinen kokoontuminen kahvin ja ajankohtaisten asioiden äärelle. Aamukahveilla lähiesihenkilöillä oli mahdollisuus keskustella vapaasti omien kollegoiden kanssa, milloinkin tärkeiksi koetuista asioista. Lähiesihenkilöiden aamukahvit oli suunnattu kaikille ikä ihmisten palveluissa toimiville vastuuyksikköpäälliköille. Ikä on POP- hankkeen projektisuunnittelijat toimivat tapaamisten kokoonkutsujina ja tapaamiset järjestettiin 30 minuutin Teams-tapaamisina kahden viikon välein. Kahvien ajatuksena oli, että hanke organisoi kahvit, mutta lähiesihenkilöt itse tuottavat sisällön.  

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Lähiesihenkilöille suunnattujen valmennusten vaikuttavuutta on arvioitu valmennuksista kerättyjen palautteiden perusteella. Palautteet valmennuksista ovat olleet pääasiassa positiivisia ja osallistujat ovat kokeneet valmennusten sisällöt tärkeiksi ja mielekkäiksi. Saatujen palautteiden perusteella lähijohtajat ovat itse arvioineet oppineensa ja saaneensa uusia ajatuksia, ideoita ja työkaluja omaan työhönsä.

Lähijohtajien livepäivissä osallistujilta on kysytty palautetta aina päivän lopuksi. Lisäksi osallistujat ovat antaneet palautetta myös suullisesti päivän aikana. Livepäiviin liittyvät palautteet ovat olleet erittäin positiivisia. Livepäivät on koettu tärkeäksi etenkin kollegiaalisen tuen ja verkostoitumisen näkökulmasta. Lähijohtajat ovat antaneet palautetta siitä, että kuinka tärkeäksi he ovat kokeneet mahdollisuuden tavata omia kollegoita kasvotusten ja saada vaihtaa kuulumisia ja ajatuksia. Palautteissa on selkeästi tuotu esiin toive, että livepäivät jatkuisivat myös tulevaisuudessa. Ikäihmisten palveluiden johdon livepäivät jatkuvat myös hankkeen päättymisen jälkeen.

Lähiesihenkilöiden aamukahveihin liittyen ei ole kerätty varsinaista palautetta, mutta lähiesihenkilöiltä kartoitettiin mielipiteitä kahvien jatkosta Mentimeter- kyselytyökalun avulla. Toive kahvien jatkoista jakoi mielipiteitä, osa toivo kahveille jatkoa ja osa ei nähnyt tarvetta jatkolle. Osa ryhmistä on päättänyt jatkaa kahveja myös hankkeen päättymisen jälkeen, mutta osa ryhmistä ei ole kokenut tälle tarvetta. 

Lähijohtajuuden vahvistamiseen liittyy myös Ikä on POP- hankkeen aikana tehty kehittämistyö Lisää laatua vertaiskehittämällä, josta voit lukea lisää Lisää laatua vertaiskehittämällä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella toimintamalli kuvauksesta.

Liitteet