Lasten ja perheiden elämäntapaohjauksen palveluketjun kehittäminen Keski-Suomessa

Tavoitteena on vahvistaa ammattilaisten osaamista, yhtenäistää toimintakäytäntöjä ja ohjausmateriaaleja sekä vahvistaa toimijoiden välistä yhteistyötä jalkauttamalla Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe -menetelmää perhekeskustoimintaan.

Toimintaympäristö **

Keski-Suomen hyvinvointialueella on havaittu tarve perheiden ennaltaehkäisevälle matalan kynnyksen tuelle elämäntapoihin, kuten hyvään ravitsemukseen, riittävään uneen ja lepoon sekä liikuntaan liittyen. Elämäntapateemat nivoutuvat osaksi laajempaa perheen arjen hallintaa ja toimintakykyä, vanhemmuutta ja kasvatusta sekä koko perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Elämäntapaohjaus tunnistetaan keskeiseksi osaksi monien lapsiperheitä kohtaavien ammattilaisten, kuten neuvola- ja kouluterveydenhoitajien sekä perhetyötekijöiden perustyötä. Samanaikaisesti monet sote-ammattilaiset kokevat tarvetta elämäntapaohjauksen osaamisen vahvistamiselle sekä yhtenäisten toimintatapojen ja moniammatillisen yhteistyön kehittämiselle. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman tavoitteena on ollut yhtenäistää ja kehittää eri ikäisten elämäntapaohjausprosesseja Keski-Suomessa. Osana tätä kokonaisuutta on jalkautettu Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe -menetelmää perheitä kohtaavien ammattilaisten käyttöön. Lasten ja perheiden elämäntapaohjauksen palveluketjun kehittäminen vastaa tarpeeseen siirtää sote-palveluiden painopistettä raskaista palveluista varhaisen tuen ja perustason palveluihin.

Elämäntapaohjauksen palveluketjujen kehittäminen liittyy Keski-Suomen hyvinvointialueen seuraaviin strategisiin menestystekijöihin:

  • Ihmislähtöiset ja kustannusvaikuttavat palvelut sekä palvelujen saumaton yhteensovittaminen
  • Hyvinvoiva, osaava ja osallistuva henkilöstö
  • Sujuva ja saumaton kumppanuus
  • Aktiiviset ja osallistuvat asukkaat sekä toimivat ennaltaehkäisevät palvelut
  • Toiminnan tavoitteellinen kehittäminen ja uudistaminen
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Lapsiperheitä kohtaavat ammattilaiset ovat kokeneet erityisen tärkeiksi kehittämiskohteiksi: 

  • Yhteisesti käytettävissä olevat ajantasaiset ohjausmateriaalit lasten ja perheiden elämäntapaohjauksen tueksi. 
  • Henkilöstön elämäntapaohjausosaamisen vahvistaminen säännöllisen koulutuksen avulla.
  • Riittävän ajan varaaminen elämäntapaohjauksen suunnitteluun ja kehittämiseen. 
  • Moniammatillisen yhteistyön vahvistaminen elämäntapaohjauksessa. 
  • Yhtenäiset seuranta- ja kirjaamiskäytännöt. 

Elämäntapaohjauksen osa-alueista on kaivattu erityisesti osaamisen vahvistamista: 

  • Painonhallinnan teemojen käsittelyyn ja myönteisen kehosuhteen tukemiseen.
  • Vahvuus- ja voimavarakeskeiseen ohjaukseen, vuorovaikutustaitoihin ja motivoinnin menetelmiin.
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Lasten ja perheiden elämäntapaohjauksen kehittämisestä ja Neuvokas perhe -menetelmän jalkautuksesta on vastannut Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman Lapset, nuoret ja perheet palveluiden kehittämisen kokonaisuudessa työskentelevä projektityöntekijä. Elämäntapaohjauksen palveluketjua on kehitetty yhdessä perhekeskustoimijoiden (äitiys- ja lastenneuvola, kouluterveydenhuolto, perhekeskuskoordinaattorit, perhetyö, paikalliset järjestöt) kanssa. Taustatukea työhön on saatu TulSote-hankkeesta sekä valtakunnallisista verkostoista. Työn tukena on toiminut myös perhekeskustoimijoista koostuva Lasten ja perheiden elämäntapaohjauksen työryhmä. 

Tavoiteltu muutos
  • Lasten ja perheiden elämäntapaohjauksen ja tuen tarve tarve tunnistetaan lapsiperhepalveluissa oikea-aikaisesti.
  • Matalan kynnyksen tuki ja ohjaus toteutuu lapsiperhepalveluissa, esim. perheiden avoimissa kohtaamispaikoissa.
  • Perheet saavat tarvittaessa tukea elämäntapamuutoksiinsa joko sähköisesti tai lähipalveluna.
  • Ammattilaisten elämäntapaohjauksen osaaminen vahvistuu. 
  • Ammattilaisilla on käytössään näyttöön perustuvat, ajantasaiset ja yhtenäiset elämäntapaohjauksen menetelmät ja materiaalit. 
  • Elämäntapaohjauksen prosessit selkiintyvät ja sote-ammattilaisten sekä alueen muiden toimijoiden välinen työnjako vahvistuu ja selkiintyy. 
  • Tietoa alueellisista ja paikallisista elämäntapaohjauksen palveluista on helposti saatavilla. Perheille viestitään Neuvokas perhe -verkkosivusta ja elämäntapateemoista aktiivisesti.
Toteutussuunnitelma

Neuvokas perhe -menetelmän jalkauttaumiseksi osaksi perhekeskutoimintaa ja -ammattilaisten työtä tarvitaan: 

  • Lasten ja perheiden elämäntapaohjauksen kokonaiskoordinoinnin siirtäminen hyvinvointialueen pysyviin rakenteisiin. Säännöllisesti kokoontuva lasten ja perheiden elämäntapaohjauksen monialainen työryhmä tai verkosto sekä Neuvokas perhe -yhdyshenkilö(t) varmistavat menetelmän jalkauttamisen jatkuvuuden.
  • Lasten ja perheiden elämäntapaohjauksen palveluketju kuvataan. Palveluketjuun sisällytetään osiot ammattilaisten työn tueksi sekä asukkaille. Neuvokas perhe -menetelmä nivotaan kiinteäksi osaksi palveluketjua. Elämäntapaohjaus linkitetään osaksi myös muita lasten ja nuorten hoito- ja palveluketjuja. Työnjakoa toimijoiden välillä selkiytytetään ja yhtenäisistä kirjaamis- ja tilastointikäytännöistä sovitaan. 
  • Ammattilaisten elämäntapaohjausosaaminen varmistetaan moniammatillisilla koulutuksilla (Neuvokas perhe -ohjaajakoulutukset, säännöllinen täydennyskoulutus, Elämäntapaohjauksen Moodle-oppimisympäristö)
  • Aktiivinen viestintä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä teemoista ja Neuvokas perhe -menetelmästä sekä ammattilaisille että asukkaille mm. sähköisiä viestintäkanavia hyödyntäen sekä viestimällä lapsiperheiden kohtaamispaikoissa ja -palveluissa.
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Lapsiperheitä on tavattu perhekeskusten avoimissa kohtaamispaikoissa ja heiltä on kartoitettu elämäntapaohjauksen tarpeita. Kehitys- ja jalkautustyössä on hyödynnetty myös Keski-Suomessa toteutettuja ammattilais- ja asukaskyselyjä, joilla on kartoitettu:

  • Perheiden tyytyväisyyttä lapsiperhepalveluihin ja saatuun tukeen.
  • Ammattilaisten näkemyksiä elämäntapaohjauksen kehittämistarpeista sekä Neuvokas perhe -menetelmän tunnettuutta ja käyttöä.
Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Elämäntapaohjauksen kehittämisessä on keskiössä Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe -menetelmän jalkautus. 

Liitteet
Ratkaisun perusidea **

Neuvokas perhe -menetelmää jalkautetaan laajasti lapsiperheitä kohtaavien sote-ammattilaisten ja muiden perhekeskutoimijoiden käyttöön. Yhteisesti sovitut toimintatavat, toimijoiden välinen selkeä roolijako sekä yhtenäiset, valmiit Neuvokas perhe -ohjausmateriaalit helpottavat ammattilaisten työtä ja takaavat yhdenvertaisten, laadukkaiden palveluiden toteutumista. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Elämäntapaohjaus voi toteutua monenlaisissa ympäristöissä eri tavoin toteutettuna. Elämäntapaohjaus eri toimijoiden toteuttamana ja eri toimijoiden roolien selkeytys on vaatinut yhteistä, moniammatillista keskustelua, jossa elämätapaohjausta käsitteenä on avattu ja yhteistä näkemystä rakennettu. 

Neuvokas perhe -menetelmä tarjoaa runsaasti valmiita työkaluja ja ohjausmateriaalia vaikuttaavaan elintapaohjaukseen. Menetelmä on sovellettavissa helposti osaksi eri toimijoiden työtä eikä sen käyttöönotto vaadi laajaa kouluttautumista.