Lasten, nuorten ja perheiden matalan kynnyksen palvelumalli

Lasten, nuorten ja perheiden matalan kynnyksen palvelumalliin on koottu 7─17 -vuotiaille tarkoitettuja palveluja, joita eri ammattilaiset voivat hyödyntää suunnitellessaan ja järjestäessään asiakkaan tarvitsemaa tukea. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Lasten, nuorten ja perheiden matalan kynnyksen palvelumalli
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Lasten, nuorten ja perheiden matalan kynnyksen palvelumalliin on koottu 7─17 -vuotiaille tarkoitettuja palveluja, joita eri ammattilaiset voivat hyödyntää suunnitellessaan ja järjestäessään asiakkaan tarvitsemaa tukea. 

Toteutuspaikka
Helsingin kaupunki
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Helsinki
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Eva Autio

Luotu

27.11.2023

Viimeksi muokattu

27.11.2023

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Selkeän palvelukuvausmallin myötä lapsen ja nuoren tuen tarve tunnistetaan varhaisemmin, tukea tarvitseva lapsi ja nuori ohjautuu oikean palvelun piiriin nopeammin ja joustavammin. Matalan kynnyksen palvelumallin uusi päivitetty versio vahvistaa koulun ammattilaisten roolia lapsen ja nuoren mielenterveystarpeiden tunnistamisessa ja matalan kynnyksen tuen tarjoamisessa.

Palvelumallissa kuvattuihin 7─17-vuotiaiden palveluihin tutustumalla eri toimialojen ammattilaiset perehtyvät myös oman palvelunsa ulkopuolisiin palveluihin ja ammattilaisten välinen yhteistyö tiivistyy.

Toimintaympäristö **

Helsingin kaupungissa lapsille, nuorille ja perheille tarjotaan ns. matalan kynnyksen palveluja sosiaali- ja terveydenhuollon, kasvatuksen ja koulutuksen ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialoilta. Universaaleja, kaikille tarjottavia palveluja ovat varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus sekä neuvola- ja kouluterveydenhuollon palvelut, jotka tavoittavat lähes kaikki lapset, nuoret ja perheet. 

Lasten, nuorten ja perheiden matalan kynnyksen palvelumallissa kuvataan 7─17 -vuotiaille tarkoitetut palvelut eli perusopetus ja koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä koulun ammattilaisten tehtävät lapsen, nuoren ja perheen tuen tarpeen tunnistamisessa ja järjestämisessä. Palvelumallissa kuvataan myös koulun ulkopuolisten tahojen eli perhekeskusten ja terveys- ja hyvinvointikeskusten 7─17-vuotiaille tarjoamat palvelut ja erilaiset ammattilaisten väliset konsultaatiomahdollisuudet. Lisäksi malliin on liitetty tietoa vapaa-ajan ja 3.sektorin palveluista.

Tulevaisuuden sosiaali- terveydenhuollon toimintaohjelmaan (TulSote) sisältyvän mielenterveyden palvelujen kehittämiskokonaisuuden ja Helsingin kaupungin hyvinvointisuunnitelman tavoitteiden mukaisesti lasten ja nuorten mielenterveyden varhaista tukea vahvistetaan. Lasten, nuorten ja perheiden matalan kynnyksen palvelumallin päivitys sisältyi TulSote-toimintaohjelman toimenpiteisiin.

Lasten, nuorten ja perheiden matalan kynnyksen palvelumallin sisällön päivitys tehtiin osallistamalla laajasti koulun ammattilaisia ja koulun ulkopuolisten palvelujen ammattilaisia. Sisällön päivityksessä huomioitiin mm. uudistunut lainsäädäntö sekä muut toimintaan ohjaavat linjaukset. Sisällön päivityksen lisäksi palvelumallin rakennetta ja visuaalista ulkoasua muokattiin selkeämpään interaktiiviseen muotoon (interaktiivinen pdf) käytettävyyden helpottamiseksi.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Matalan kynnyksen palvelumalli on tarkoitettu koulun ammattilaisten lisäksi kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille työn tueksi. Palvelumalliin on koottu yhteen lasten, nuorten ja perheiden palveluja, joita ammattilaiset voivat hyödyntää suunnitellessaan ja järjestäessään lapselle ja hänen perheelleen heidän tarvitsemaansa tukea. Palvelumalli auttaa ammattilaista huolen tunnistamisessa ja tuen järjestämisessä. Palvelumallin päivitetty versio on käännetty myös ruotsiksi.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Palvelumallin käyttöönotosta vastaa yksiköiden esihenkilöt ja palvelumallin käytön tarve vaihtelee yksikön toimintaympäristön mukaan. Lasten, nuorten ja perheiden kanssa asiakastyötä tekevien ammattilaisten on hyvä perehtyä mallissa kuvattujen palvelujen sisältöihin asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Palvelumalliin on koottu kaupungin omien lakisääteisten palvelujen lisäksi ns. kolmannen sektorin palveluja, joista tiedottaminen ja niihin ohjaaminen ovat osa monen ammattilaisen asiakastyötä.

Matalan kynnyksen palvelumallin käyttöönottoon varmistamiseksi yksiköissä on varattava työntekijöille työaikaa palvelumalliin perehtymiseen. Yhteisten kaupunkitasoisten perehdytysten lisäksi kukin toimialan perehdytyssuunnitelmiin (ml. uusien työntekijöiden perehdytys) sisällytetään palvelumallin käytön perehdytys. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Lasten, nuorten ja perheiden matalan kynnyksen palvelumallin päivitetyn version implementoinnin ja juurruttamisen tueksi laadittiin suunnitelma. Palvelumallin toivotun lopputuloksen arviointia varten asetettiin prosessi- ja vaikuttavuusmittarit. Päivitetyn palvelumallin käyttöönottoa (prosessimittari) arvioidaan ammattilaisille suunnatulla sähköisellä palautekyselyllä ja vaikuttavuusmittarina käytetään mm. Kouluterveyskyselyn tuloksia, lastensuojeluilmoitusten ja erikoissairaanhoitoon tehtyjen lähetteiden määrää. Lisäksi lasten, nuorten ja perheiden matalan kynnyksen palvelumallin käyttäjillä on mahdollisuus antaa ajantasaista palautetta palvelumallin käyttöohjeessa olevaan sähköpostiin. 

Palvelumallille asetettujen tavoitteiden arviointi on myös osa laajempaa TulSote-toimintaohjelman Mielenterveyden palvelujen kehittämiskokonaisuuden arviointia. 

Palvelumallin arviointitulokset ovat käytettävissä myöhemmin ja niiden pohjalta tehdään johtopäätökset mahdollisista muutoksista jalkauttamiseen tai sisältöön.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Kuvattu toimintamalli on laadittu Helsingin kaupungin ammattilaisille ja ei siten suoraan siirrettävissä toiseen toimintaympäristöön. Lasten, nuorten ja perheiden palveluja kuvauksia ja palvelumalleja tehtäessä on hyvä ottaa asiakastyötä tekeviä ammattilaisia mukaan. Osallistamalla ammattilaiset vahvistetaan heidän sitoutumistaan palvelumallin käyttöön ja jatkokehittämiseen.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Aihealueet