Liikennevalomalli - toimintakyvyn tason tunnistamisen tukena
Liikennevalomallissa ikääntyneen toimintakyky on jaettu karkeasti kolmeen luokkaan. Sen avulla voidaan selkiyttää toiminnan kohderyhmiä, ja toimintojen kuvaamista toimintakykylähtöisesti.
Varsinais-Suomessa ikääntyneiden määrä lisääntyy. Erityisesti 75 vuotta täyttäneiden ihmisten määrän kasvu tulee olemaan merkittävää seuraavien vuosikymmenten ajan. Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on 27 kuntaa: suurin kaupunki on Turku (noin 197 900 asukasta) ja pienin kunta on Kustavi (noin 950 asukasta).
Kunnissa, järjestöillä ja seurakunnilla on paljon erilaista ikääntyneen toimintakykyä ja hyvinvointia edistävää toimintaa. On ollut kuitenkin haasteena, että tavoitettaisiin ikääntyneet, jotka hyötyvät näistä toiminnoista ja erityisesti riskiryhmässä olevat ikääntyneet.
Hyvinvointia ja toimintakykyä edistävät ja tukevat toiminnat ovat usein kuntien, järjestöjen ja sote-palveluiden yhdyspinnassa. Tämän vuoksi on tärkeää, että toimintoja ja ikääntyneiden ohjautumista hyvinvointia ja toimintakykyä edistäviin toimintoihin kehitetään yhdessä eri toimijoiden kanssa.
Ikääntyneiden palveluita ja heille suunnattuja toimintoja tulee kehittää ennaltaehkäisevään suuntaan. Varsinais-Suomessa ei ole yhdenmukaista toimintamallia tunnistaa ikääntyneitä, jotka tulisi ohjata hyvinvointia ja toimintakykyä edistäviin toimintoihin ennen varsinaisiin sote-palveluihin ohjautumista. Kunnissa ja järjestöillä on jonkin verran mm. ikääntyneille suunnattua liikunta- ja vapaa-ajan toimintaa, mutta palveluketjut eivät ole selkeitä niihin ohjautumisen osalta.
On tunnistettu tarve sille, että tavoitettaisiin alueen ikääntyneet yhdenmukaisesti ja riittävän varhaisessa vaiheessa.
Projektin aikana on tehty laajaa yhteistyötä muun muassa alueen kuntien liikuntapalveluiden, hyvinvointialueen hyte-palveluiden, ikääntyneiden tulosalueen ja sote-keskuspalveluiden kanssa.
Väestöennusteen mukaan Varsinais-Suomessa 75 vuotta täyttäneiden ihmisten määrä kasvaa seuraavien vuosikymmenten ajan. Suurin osa 75 vuotta täyttäneistä asuu kotona. Alueellisen hyvinvointikertomuksen (2021) mukaan vapaa-ajan liikuntaa harrastaa yli 75 -vuotiaista yli 60 % ja aktiivisesti järjestötoimintaan osallistuu reilut 26 %. 500 metrin matkan kävelemisessä suuria vaikeuksia kokee 29,1 % ikäihmisistä. Osuus on ollut selvässä nousussa edeltävään mittausvuoteen verrattuna.
Useissa keskusteluissa on käynyt ilmi, että eri tahojen toiminnat ovat keskittyneet ns. "vihreälle" kohderyhmälle. Tällä tarkoitetaan ikääntynyttä, jolla on varsin hyvä toimintakyky eikä suuria haasteita osallistumiselle eri toimintoihin. "Keltaiselle" kohderyhmälle saattaa olla jo haasteellisempaa osallistua erilaisiin toimintoihin ja taustalla saattaa olla jokin toimintakykyyn vaikuttava tekijä. "Punaisen" kohderyhmän ikääntyneellä voi olla monia erilaisia tekijöitä, joiden vuoksi osallistuminen vaatii erityisiä toimia.
Projektin aikana on osallistuttu erilaisiin ikäihmisten tilaisuuksiin, joissa on kysytty heidän ajatuksiaan muun muassa toimintakyvyn ylläpitämisestä ja hyvinvoinnin edistämisestä ja niihin vaikuttavista asioista. Järjestöjen ja seurakuntien kanssa teema on ollut esillä työpajassa. Myös hyvinvointialueen eri palvelualueiden henkilöstölle on esitelty mallia.